Haberler

20 Şubat 2019

TİKA'dan Kenya'daki Mülteci Kampına Tıbbi Yardım

Türk İşbirliği ve Koordiansyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından yürütülen Sağlık Hizmetlerine Kaliteli Erişimin Güçlendirilmesi (Promoting Inclusive and Quality Healthcare in Kenya – PIQH) Programı kapsamında 8-15 Şubat 2019 tarihlerinde Kenya’nın ikinci büyük mülteci kampında sağlık taramaları gerçekleştirildi. 

TİKA ile UNHCR koordinasyonu ve ortaklığında yerli ve yabancı 10 kurumun ortaklaşa düzenlediği, 25’i Türkiyeden 15’i Nairobi’den olmak üzere ve kampta bulunan 100 sağlık personelinin aktif katılımı ile bir hafta boyunca tarama ve tedaviler gerçekleşti.​ ​Kakuma Mülteci Kampı Kenya’nın Kuzeyinde Nairobi’den 720 km uzaklıktaki Turkana eyaletinde bulunuyor. 1969’da Etiyopya ve Sudan’dan gelen mülteciler için faaliyetlerine başladı.  1991 ‘de resmi olarak kurulan kamp 2019 itibariyle çoğu Güney Sudan'daki iç savaştan kaçıp mülteci olan Uganda, Etiyopya, Sudan, Kongo ve Somali’den kaçan 186.000 civarında insanı  ve yine Kenya’nın dezavantajlı topluluklarından Turkana kabilesinden insanlarla birlikte toplamda 240.000 kişiye ev sahipliği yapıyor. 

Hafta boyuncagenel cerrahi, çocuk cerrahisi, üroloji ve kadın doğum branşlarında 238 majör cerrahi operasyon;  iç hastalıkları kardiyoloji ve kadın doğumda 1250 tarama/muayene; göz branşında  2.500 tarama, 210 katarakt ve diğer göz operasyonu, ve kampta ilk defa toplu 500 adet  miyop ve astigmat gözlük dağıtımı; diş alanında 1.500 tarama 750 çekim ve diş operasyonu  ile 200 diş dolgusu  eş zamanlı olarak  ile toplamda 7.000 hasta program kapsamında sağlık taramasından geçti. 

TİKA Nairobi Koordinatörü Emre Yüksek, "Kakuma mülteci kampında ilk kez aynı anda bir Türk hastanesinde, sunulabilecek tüm branşlarda teşhis ve tedavi hizmetleri gönüllü sağlık ekibince sunularak Kenya'nın ikinci büyük mülteci kampı Kakuma'ya şifa dağıtılmış oldu" dedi.

Geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen dört sağlık kampının devamı olarak, bu programda da "Biz de Türk Analıyız” diyen sağlık gönüllüleri ile sıfır komplikasyonla 12 ayrı milletten mülteciye ve yerel Turkana halkına yerinde ve kaliteli sağlık hizmeti sağlanmış oldu. 

 

Sonraki Haber

TİKA’dan Genç Gürcü Girişimcilere Destek

Gürcistan'da, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından tadilatı yapılan Gürcistan Girişimci Gençler Akademisi ofisinin açılışı yapıldı. Gürcistan'da çoğu Azerbaycan asıllı vatandaşın yaşadığı Marneuli kentinde, tadilatı TİKA tarafından gerçekleştirilen Gürcistan Girişimci Gençler Akademisi ofisinin...