Haberler

29 Eylül 2017

TİKA'dan Karadağ'da Engellilere Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Karadağ'ın ikinci büyük şehri konumundaki Niksic şehrinde yapılan engelli rampaları törenle hizmete açıldı.

TİKA, Karadağ'da engellilerin sosyal rehabilitasyon ve güçlendirme yöntemleriyle yaşam kalitelerinin yükseltilmesi ve sosyal yaşama katılımlarının artırılması için altyapılar tesis etmeye yönelik proje ve faaliyetlerine devam ediyor. Karadağ’ın ikinci büyük şehri olan Nikşiç, ülkenin önemli sanayi, kültür ve eğitim merkezi konumunda yer alıyor. 2065 km2 yüzölçümüne ve 73.000 nüfusa sahip olan şehir, Adriyatik kıyıları ile Balkan dağları arasında bulunan bölgede bir kavşak noktası konumunda olup, Sırbistan, Bosna Hersek, Arnavutluk ve güney Hırvatistan’ı birbirine bağlayan zorunlu bir geçiş noktası olma özelliği taşıyor.

Nikşiç, şehirde bulunan yaya geçişleri engellilere uygun bir şekilde yapılmamış olmasından dolayı engelliler sosyal hayata katılım noktasında büyük sorunlar yaşıyordu. Proje kapsamında, Nikşiç şehir merkezinde bulunan kaldırımlara TİKA tarafından 250 farklı lokasyonda engelli rampalar inşa edildi. Engelli rampalarının açılış törenine, Türkiye Cumhuriyeti Karadağ Büyükelçisi Serhat Galip, Nikşiç Belediye Başkanı Veselin Grboviç, Nikşiç engelli merkezinin yekilileri, STK yetkilileri, TİKA Karadağ Koordinatörü Ahmet Altun, TİKA yetkilileri ve Nikşiçli vatandaşlar katıldı.

Açılış töreninde konuşan Türkiye Karadağ Büyükelçisi Serhat Galip , TİKA'nın Karadağ'da hayatın birçok alanına katkı sağlayacak önemli projeler gerçekleştirdiğini vurgulayarak, Karadağ Hükümetine ve Nikşiç Belediyesi'ne işbirliğinden dolayı teşekkürlerini iletti. Nikşiç Belediye Başkanı Veselin Grboviç de, Karadağ’ın önemli sanayı, kültür ve eğitim merkezi konumunda olan Nikşiç şehrinde TİKA tarafından 250 farklı lokasyonda inşa edilen engelli rampalarının engelli vatandaşlarının hayatlarını kolaylaştıracağını belirterek, projeye katkılarından dolayı TİKA’ya teşekkürlerini iletti.

TİKA Karadağ Koordinatörü Ahmet Altun ise, TİKA’nın Karadağ genelinde önemli projelere imza attığını ve Türk halkının dostluk elini Karadağ’ın tüm bölgelerine ulaştırmaya çalıştıklarını belirtti. Koordinatör Altun, Nikşiç şehrinde yaşayan engellilerin yaşam standartlarının artırılacağı proje ile engellilerin evlerinden çıkabilmeleri, başkalarına ihtiyaç duymadan binalara ve açık alanlara ulaşabilmeleri ve toplumsal yaşama katılabilmeleri yönündeki önemli bir engelin ortadan kaldırıldığını kaydetti.

Sonraki Haber

Gine Bissau Tarım, Orman ve Hayvancılık Bakanlığı Personeline Eğitim

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Gine Bissau Tarım, Orman ve Hayvancılık Bakanlığı ile Gine Bissau Kırsal Kalkınma Federasyonu (KAFO) işbirliğinde Gine Bissau Tarım, Orman ve Hayvancılık Bakanlığı’nda görevli 7 kişilik heyete Ankara...