Haberler

12 Aralık 2018

TİKA'dan Kabil Üniversitesine Gençlik Parkı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Kabil Üniversitesinin içinde yapılan Yunus Emre Gençlik Parkı hizmete açıldı.

TİKA tarafından Kabil Üniversitesi Türkoloji Bölümü binasının önünde, 7 bin 200 metrekarelik arazide yapılan Yunus Emre Gençlik Parkında 2 kamelya, doğal taşlarla döşeli yürüyüş alanı, voleybol ve basketbol sahası, çok amaçlı spor sahası ve yeşillik alanlar bulunuyor.

TİKA ve Kabil Yunus Emre Enstitüsü Müdürlüğü’nün koordinasyonu ile düzenlenen açılış törenine, Kabil Üniversitesi Rektörü Prof. Hamidullah Faruki, Afganistan Yükseköğretim Bakanlığı temsilcileri T.C. Kabil Büyükelçisi Oğuzhan Ertuğrul ve TİKA Orta Asya ve Kafkaslar Dairesi (OAK) Başkanı Dr. Ali Özgün Öztürk, milli ve beynelmileli medya mensuplarının katıldı.

Afgan Halkı Türkiye devletinin ve milletinin yardımlarını asla unutmayacak”

Açılış töreninde konuşan Kabil Üniversitesi Rektörü ve Afganistan İslam Cumhuriyeti Yükseköğretim Bakanlığı Baş Müşaviri Prof. Hamidullah Faruki, Türkiye ve Afganistan halklarının çok eskilere dayanan dostluk ve kardeşlik bağları olduğunu söyledi. Türkiye’nin bugüne kadar eğitimden sağlığa, ekonomik altyapıların geliştirilmesinden Afgan askerinin kapasite gelişimine kadar birçok alanda projeler hayata geçirdiğini ifade eden Faruki, “Bu iyi niyetli ve sadıkane yardım ve işbirlikleri için teşekkür ediyorum.” dedi.

Afganların Türkiye’nin Kurtuluş mücadelesi sırasında yapmış olduğu yardımları Türk halkının unutmadığını söyleyen Rektör Faruki sözlerine şöyle devam etti. “Afgan halkı Türkiye devleti ve halkının Afganlara bu zor dönemlerinde yaptığı yardımları, özellikle Türk genç askerlerinin diğer uluslararası kuvvetlerin yanında, Afgan halkının on yıllardır barışa kavuşmasındaki emeğini ve canlarını bile feda etmeye hazır olarak mücadele ettiklerini asla unutmayacaklardır.”

“Türkiye olarak Afganistan’ın eğitimine önem veriyoruz”

T.C. Kabil Büyükelçisi Oğuzhan Ertuğrul da Türk ve Afgan halkının, din, dil, kültür gibi ortak değerleri ile her iki ülkenin ve milletlerinin benzersiz dostluğu ve kardeşliğinin asırlardır süregeldiğini dile getirdi. Taliban döneminden sonra Türkiye’nin Afganistan’a birçok alanda yapmış olduğu yardım faaliyetlerinin özellikle ülkenin kalkınmasına yönelik işbirliklerinin Afgan halkı istediği sürece devam edeceğini vurgulayan Büyülelçi Ertuğrul,  Türkiye olarak, yardımlarımızda Afganistan’ın eğitimine ağırlık veriyoruz, bunun temel nedeni ise, ilerlemek isteyen toplumlar evvela eğitim seviyesi ve kalitesini geliştirmelidir. Ayrıca, kadınların eğitimine ağırlık verilmesinin ön planda olması gerekiyor, Türkiye’nin ilerlemesinde kadınların rolü ve katkısı yüksektir.” şeklinde konuştu.

Ertuğrul, Türk ve Afgan halklarının dostluğunun yüzyıllara dayandığını, bu dostluk ve kardeşliği daha ileriye taşıyarak devam ettirmek ve sağlamlaştırmak görevleri olduğunu ifade etti.

TİKA OAK Dairesi Başkanı Dr. Ali Özgün Öztürk ise TİKA’nın Afganistan’daki ve dünyadaki faaliyetleri ile ilgili bilgi vererek, Afganistan’da yükseköğretim alanında TİKA tarafından birçok projenin hayata geçirildiğini, iki ülkenin dostluk ve kardeşlik bağlarının kuvvetlendirilmesi ve ileri seviyelere taşınması için benzer proje ve faaliyetlerin yapılmasına devam edileceğini ifade etti. Öztürk, “Türk ve Afgan halkları tarih boyunca birliğini, kardeşliğini ve dostluğunu korumuştur. Biz de bu dostluk ve kardeşliği artırarak devam ettireceğiz inşallah” dedi.

Sonraki Haber

TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam AA'nın "Yılın Fotoğrafları" Oylamasına Katıldı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Dr. Serdar Çam, Anadolu Ajansının (AA) "Yılın Fotoğrafları" oylamasına katıldı. TİKA Başkanı Çam, TİKA Başkanlığında AA foto muhabirlerinin yurt içinde ve yurt dışında çektiği fotoğrafları inceleyerek bilgi aldı. Daha sonra...