Haberler

19 Temmuz 2018

TİKA'dan Hırvatistan Romanlarına Anlamlı Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Hırvatistan'da dezavantajlı grupların yaşamlarına dokunmaya devam ediyor.

Hırvatistan'ın Koprivničko-Križevačka ilinde yaşayan Roman vatandaşlara hizmet veren Adım Adıma Roman Derneği, Roman mahallelerinde yaşayan ailelerin özel eğitime muhtaç çocuklarını şehir merkezindeki rehabilitasyon merkezine her hafta taşıyarak çocukların özel eğitim almalarını sağlıyor. Bu hizmeti eski bir minibüsle veren derneğe yeni bir minibüs temin eden TİKA, bu sayede çocukların daha iyi şartlarda özel eğitim imkânlarına ulaşmasına destek sağladı.

Koprivnica İli Şehir Meydanında gerçekleştirilen proje teslim törenine, Adım Adıma Derneği Başkanı Franjo Horvat, dernek yöneticileri, derneğin rehabilitasyon merkezine taşıdığı çocuklar ve aileleri ev sahibi olarak katıldı. Koprivničko-Križevačka İli Valisi Darko Koren,  Koprivnica Belediye Başkanı Mišel Jakšić, Podravina İli Kalkınma Ajansı Müdürü Melita Birčić, Ticaret Odası temsilcileri, Vali Yardımcısı Ratimir Ljubić, İl Meclisi Başkanı Željko Pintar, Türkiye Cumhuriyeti Zagreb Büyükelçisi Mustafa Babür Hızlan, TİKA Zagreb Ofisi yetkilileri, valilik ve belediyenin çeşitli birimlerinin yöneticileri, Podravka Sunce rehabilitasyon merkezinin yönetici ve çalışanları ile basın mensupları katıldı.

“Roman ulusal azınlığın topluma entegrasyonu kolaylaşacak”

Tören öncesi Türkiye Büyükelçisi ve heyetini ağırlayan Vali, bölgenin temel özellikleri, kültürel ve doğal güzelliklerini ve ekonomik göstergelerini içeren bir sunum yaparak, Adım Adıma Derneğiyle yapılan işbirliğinden dolayı teşekkür etti. Tören esnasındaki konuşmasında ise Vali Koren, “Koprivnica İli ve Şehri için özel bir gün bugün, Sayın Büyükelçi ve TİKA Koordinatörünü ağırlamaktan dolayı çok mutluyuz. Adıma Adıma Derneğimize bir minibüs hediye etmelerinden ötürü müteşekkiriz, çünkü bu katkı ilimizdeki Roman ulusal azınlığın topluma entegrasyonunu daha da kolaylaştıracak. Tören öncesi görüşmemizde Türkiye ile muhtemel işbirliklerini konuştuk, bugün işbirliği kapısını açtığımızı düşünüyorum. ”dedi.

Büyükelçi Hızlan, Vali, Belediye Başkanı ve Adıma Adıma Derneğine sıcak karşılamalarından ötürü teşekkür etti ve Türkiye’nin Hırvatistan’dan gelecek ekonomik yatırım tekliflerine karşı hep ilgili olduğunu ifade etti. İşbirliğini bir anlaşmayla formalize etmenin de güzel olacağını belirten Büyükelçi, Roman çocuklara bağışlanan araçtan ötürü duyduğu memnuniyeti dile getirdi: “Toplumun kenarında duran ve yardımımıza ihtiyaç duyan bir azınlık gruba yönelik geliştirilmiş harika bir projenin sonucunu gördük. Bütçe olarak mütevazi olsa da değer ve anlam olarak çok büyük bir destek bu. Katkıda bulunan herkese ve projenin önemini idrak edip gerçekleştiren TİKA’ya teşekkür ediyorum. İşbirliğini başardığımızdan ötürü çok mutluyum.” şeklinde konuştu.

TİKA’nın Hırvatistan’da uyguladığı projeleri anlatan Koordinatör Koç, Başkanlığın tüm dünyadaki çalışmalarını “Her Şey Bir Tebessüm İçin” parolasıyla sürdürdüğünü, Roman çocukların yüzlerinde gülümsemeye vesile oldukları için mutlu olduklarını belirtti.

Belediye Başkanı Jakšić ise TİKA’nın Adım Adıma Derneği ile işbirliğinden ötürü gururlu olduğunu ifade ederek “proje çok önemli bir proje çünkü Roman azınlığın okul sistemine katılmasını kolaylaştırıyor. Belediye olarak biz de Roman temsilcilerle harika bir işbirliği içerisindeyiz, kamu hizmetleri ve salatalık ekimi gibi ortak projelerimiz mevcut” ifadelerine yer verdi.

Aracın anahtarlarını Büyükelçi Babür Hızlan ve TİKA Koordinatörü birlikte Dernek Başkanı Franjo Horvat Bey’e teslim ettiler. Rehabilitasyon Merkezine taşınacak çocukların da katıldığı törende, çocuklara hediyeler verildi. Başkan Horvat, aracın öncelikle şimdiye kadar eski bir minibüsle taşınan on altı çocuğun rehabilitasyon merkezine taşınmasında kullanılacağını ifade ederek TİKA ve Türkiye Cumhuriyetine teşekkür etti.

           

 

Sonraki Haber

TİKA’dan Afganistan’da Hasta Yakınları için Misafirhane

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Afganistan’da hasta yakınları için 85 konaklama kapasiteli misafirhane inşa edildi. Herat Devlet Hastanesine Herat’ın yanı sıra çevre illerden de çok sayıda hasta yakını geliyor. Yılda yaklaşık 50.000...