Haberler

20 Ekim 2018

TİKA'dan Gürcistan Doğubilim Enstitüsüne Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından, Gürcistan'ın başkenti Tiflis'teki Giorgi Tsereteli Doğubilim Enstitüsü bünyesindeki Türkoloji Bölümüne malzeme ve teknolojik ekipman desteği sağlandı.

1918 yılında ünlü bilim adamı İvane Cavahişvili’nin önderliğinde Tiflis Devlet Üniversitesi’nde Filoloji Fakültesinde Osmanlıca derslerini öğretmek için akademisyenler davet edildi. Enstitünün ana faaliyet alanı, Doğu halkları dilleri, tarihleri, edebiyat ve kültürlerinin araştırılması, Gürcistan’ın Doğu halkları ile tarihi ve kültürel temaslarının, yakın ve orta doğu ülkeleri çağdaş siyasi, sosyal, ekonomi, din ve kültür konuları, Kafkaslar ve Orta Asya Bölgeleri jeopolitik meselelerinin araştırılması. Enstitüde Eski Doğu Dilleri, Parsça, Arapça gibi en eski bölümler arasında Türkoloji Bölümü de mevcut.

TİKA, Doğubilim Enstitüsü bünyesindeki Türkoloji Bölümüne malzeme ve teknolojik ekipman desteği sağladı.

Türkiye'nin Tiflis Büyükelçisi Fatma Ceren Yazgan, TİKA Tiflis Koordinatörü Nejla Demirdağ, Türkiye Maarif Vakfı (TMV) Tiflis Okulları Müdürü Taner Canpolat, Yunus Emre Enstitüsü (YEE) Tiflis Merkezi ile Doğubilim Enstitüsü yetkilileri ve Gürcü Türkologların katıldığı tören düzenlendi. 

Büyükelçi Yazgan, Doğubilim Enstitüsüne verdiği destek için TİKA yönetimine teşekkür ederek, Türk devleti olarak  benzer faaliyetleri sürdüreceklerini kaydetti. 

Gürcistan'da büyükelçi olarak görevine başladığında yerel Türkologlarla bir araya geldiğini aktaran Yazgan, "Türkoloji dünyasının ne kadar zengin olduğunu bir kez daha gördüm." dedi. 

TİKA Tiflis Koordinatörü Demirdağ ise, "Dost ve komşu ülkemiz Gürcistan’da Türk diline, tarihine ve kültürüne ilgi tarih boyunca devam etmiştir. Gürcistan’da Türkolojinin zenginliği her zaman önem taşımıştır." diye konuştu.

Demirdağ, bölümün bilimsel araştırmalara aksatmadan devam edebilmesi için tüm mobilya, ofis malzemeleri ve teknolojik ekipmanlarını sağladıklarını kaydetti.

Sonraki Haber

TİKA’dan Kosova’da Eğitime Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Kosova’nın kuzeydoğusundaki Poduyeva Belediyesinde faaliyet gösteren Poduyeva Armela Kreşi’ne donanım desteği sağlandı. Sınıfları, oyun alanları  ve idari odaları yenilenen ve modern ekipmanlarla donatılan Kreş’in açılış törenine, Türkiye'nin Priştine...