Haberler

30 Kasım 2018

TİKA'dan Azerbaycanlı Arıcılara Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Azerbaycan'ın Sumgayıt kentinde Karabağ göçmeni bal üreticileri için bal paketleme ve arı keki üretim tesisi kurdu.

TİKA tarafından Azerbaycan’da arıcılığın geliştirilmesine ve yaygınlaştırılmasına yönelik 2008 yılından bu yana yürütülen proje ve faaliyetlerin son halkası olarak Sumgayıt kentinde bal paketleme ve arı keki üretim tesis kurdu. TİKA tarafından 2012-2018 yılları içerisinde arı koloni ve kovanları ve arıcılık malzemeleri temin edilen arıcıların ürettikleri bal ürünlerinin daha iyi koşullarda ve bir marka altında paketlenerek piyasaya sürülmesini sağlayan tesis düzenlenen bir törenle açıldı.

Azerbaycan’ın önemli sanayi kenti Sumgayıt’ta Karabağ göçmenlerinin yerleştiği bir bölgede TİKA tarafından tüm altyapı imkanları kazandırılarak kurulan makine, ekipman ve malzemeleri sağlanan tesisin açılışına T.C. Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, Gubadlı Bölgesi Valisi Malik İsagov, TİKA Bakü Program Koordinatörlüğü, T.C. Bakü Büyükelçiliği, Azerbaycan Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı, ABAD teşkilatı (Aile Ekonomilerine Kolay Destek) ve Azerbaycan Cumhuriyeti Gıda Güvenliği Ajansı yetkilileri, iş dünyası ve medya temsilcileri ile projeden faydalanan arıcılar katıldı.

Törende konuşan, Gubadlı Valisi Malik İsagov, başta Gubadlı Bölgesi’nden olan göçmen arıcılar olmak üzere Azerbaycanlı arı yetiştiricisi ve bal üreticisi çiftçilere vermiş olduğu destek ve modern üretim olanakları sağlayan tesis için Türkiye ve TİKA’ya teşekkürlerini iletti.

Büyükelçi Özoral da TİKA'nın başta tarım sektörü olmak üzere yaptığı projeler ile ülkenin kalkınmasına ve Azerbaycan halkının geçimine katkı sağladığını ifade etti. Özoral, "Türkiye olarak Azerbaycan'ın ihtiyaç duyduğu her konuda elimizden gelen her desteği sağlamaya çalışıyoruz.” dedi.

515 Aileye 46 İlde 5.150 adet Arı Kolonisi Desteği

TİKA Bakü Program Koordinatörü Teoman Tiryaki de TİKA’nın Azerbaycan’da arıcılığın geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasına yönelik 2008 yılından itibaren yürüttüğü faaliyetler kapsamında 515 kişinin arıcılık mesleği ile uğraşmasına destek veriliğini ve açılışı yapılan tesis ile arıcıların gelirlerine katkı sağlanmasının hedeflendiğini belirtti. Tiryaki, Azerbaycan’da arıcılığa destek olunması amacıyla gerçekleştirilen projelerin bundan sonra da devam edeceğini vurguladı.

Azerbaycan’da arıcılığın geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla TİKA 2012-2018 yılları içerisinde uygulanan “Azerbaycan’da Arıcılığın Geliştirilmesi Projesi” kapsamında 2018 yılı sonu itibariyle ülke arazisinin %75’ini kapsayan bir alanda arıcılık işletmeleri kurulması sağlandı. Beş aşamada hayata geçirilen proje kapsamında, Azerbaycan’ın beş bölgesinde 46 ilde 5.150 adet arı kolonisi dağıtılarak 515 aileye arıcılık işletmelerinin kurulması gerçekleştirildi.

Yıllık 20 ton bal üretimi ile 10 ton arı keki üretimi yapılacak

TİKA projelerinden faydalanmış arıcılar başta olmak üzere Azerbaycan’da küçük ölçekli arıcıların bal ürünlerinin paketlenerek satışının desteklenmesi ve arıcıların arı kekine olan ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla,  bal paketleme ve arı keki üretimi için kullanım planına uygun olarak bölümlere ayrılan prefabrik bir yapı içerisine Türkiye’den temin edilen bal paketleme ve arı keki üretim üniteleri oluşturuldu.  Üretim ve satış için gerekli olacak diğer ekipman ve malzemenin de sağlanması bal paketleme ve arı keki üretim tesisi 2018 yılında kurularak arıcıların hizmetine verildi.

Yıllık asgari 20 ton üretim kapasitesine sahip olan bal paketleme tesisinde, başta göçmen arıcılar olmak üzere arıcıların bal ürünleri Karabağlı markası altında paketlenerek piyasaya sürülmeye hazır hale geldi. Kurulan tesis, arıcılara satış süreçlerine doğrudan dahil olmadan büyük miktarlarda ürünü realize etme imkanı sağlıyor. Üreticiler kurulan tesis sayesinde, bal ürünlerini gerekli sertifikaları ve izinleri alınarak, gıda mevzuatına uygun şekilde paketleyerek satış yapabilecek. TİKA tarafından kurulan tesiste bal paketlenmesinin yanı sıra yılda 10 ton arı keki üretimi de yapılacak. Üretilecek arı keki, ülke arıcılarının arıcılık faaliyetlerini daha uygun şartlarda yürütmelerine ek imkânlar sağlıyor.

 

Sonraki Haber

TİKA, Latin Amerika'da 10 Yılda 172 Proje ve Faaliyet Gerçekleştirdi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Latin Amerika'da 10 yılda eğitimden sağlığa, tarımdan altyapıya toplam 172 proje ve faaliyet gerçekleştirdi.  Türkiye, çok yönlü dış politikası kapsamında Latin Amerika ve Karayipler bölgesiyle ilişkilerini geliştirmek amacıyla özellikle...