Haberler

16 Mart 2016

TİKA Çalışanları Bulundukları Ülkelerde Çağdaş Alperenlerdir

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) “Ayrı Coğrafyalarda Aynı İmza” adlı TİKA Projeleri Tanıtım Töreni ATO Congresium Angora Salonu’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle gerçekleştirildi.  TİKA tarafından restore edilen Kosova Prizren Emin Paşa Camii ve yeni bina inşası gerçekleştirilen Arnavutluk İşkodra Sheh Samia Lisesi’nin canlı bağlantı ile açılışının yapıldığı törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “TİKA’nın elinin değdiği projelerinin her biri ayrı anlama ve öneme sahip. TİKA çalışanları bulundukları ülkelerde çağdaş alperenlerdir” dedi.

2015 yılında binlerce proje gerçekleştiren TİKA’nın açılışa hazır ve 2016 yılında tamamlanacak 53 projesinin tanıtımı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle yapıldı. Program da ayrıca TİKA tarafından restore edilen Kosova Prizren Emin Paşa Camii ve Yeni bina inşası gerçekleştirilen Arnavutluk İşkodra Sheh Samia Lisesi’nin canlı bağlantı ile açılışı yapıldı.

TİKA'nın 4 kıtada, 29 ülkedeki 53 projesinin tanıtımının, Kosova’daki Emin Paşa Cami restorasyonunun ve Arnavutluk’taki İşkodra Şeyh Şamia Lisesi'nin açılışının hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, tanıtımını yaptıkları diğer projelerin resmi açılışlarının ise yıl içinde gerçekleştirileceğini belirtti. İmkan bulduğunda bu açılışlara bizzat gideceğini dile getiren Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "TİKA’nın ‘Ayrı Coğrafyalarda Aynı İmza’ sloganıyla gerçekleştirdiği çalışmalarını yakından takip ediyorum. Bugün tanıtım töreni için bir araya geldiğimiz projeler arasında Avusturya’da şehitliğimiz, Filistin’de hastanelerimiz, stadyum, Myanmar’da yetimhane, Moldova’da İslam Kültür Merkezi, Srilanka’da konutlar, İspanya'da Kurtuba Mescidi’nin yenilenmesi gibi gerçekten çok önemli çalışmalar da yer alıyor. Bu hizmetlerin bulundukları ülkelere, oradaki kardeşlerimize kazandırılmasında emeği geçen TİKA Başkanı'mız ve ülke koordinatörlerimiz başta olmak üzere herkesi, mimarından mühendisine, işçisine, yüklenici firmalarına kadar, tebrik ediyorum."

"Yaptığımız yardımların hesabını dahi tutmamış bir ülkeyiz"

TİKA'nın, dünyanın dört bir yanında gerçekleştirdiği projelerle ülkenin ve milletin göğsünü kabarttığını vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti: "Dünyanın 50 ülkesine yayılan program ofisleriyle, 140 ülkede gerçekleştirdiği 10 binlerce projeleyle TİKA’nın hizmetleri artık listelenmesi, anlatılması oldukça zor bir seviyeye ulaştı. Bugün Türkiye kalkınma yardımlarında dünyada ilk sıralarda yer alıyorsa bunda TİKA’nın öncü rolünün çok büyük katkısı vardır. Pek çok resmi ve sivil toplum kuruluşumuz, TİKA’nın açtığı yolda ilerleyerek çalışmalarına küresel mahiyet kazandırmıştır. Tabii biz yıllarca yaptığımız yardımların hesabını dahi tutmamış bir ülkeyiz, bir milletiz. Çünkü biz bu yaptığımız yardımları Allah rızası için mağdurlara, mazlumlara el uzatmak olarak görüyoruz."

"Yardımlar milli gelire göre değerlendirildiğinde birinci sıradayız"

Türkiye’nin oldukça gerisinde olduğu bilinen kimi ülkelerin, çok ciddi kalkınma yardımı rakamları açıklaması üzerine bir çalışma yaptırdıklarını ve Türkiye’nin yardım faaliyetlerinin uluslararası kriterlere uygun şekilde istatistiğini tutmaya başladıklarını anlatan Erdoğan, şunları kaydetti: "Bu hesaba göre, mesela 2014 yılında devlet kurumlarımızla, sivil toplum kuruluşlarımızla, yurt dışındaki özel sektörlerle, küsuratlarla değil şöyle akıllarımızda kalacak şekilde açıklayacağım, 6,5 milyar dolar kalkınma yardımı yapan ülke olduğumuzu görüyoruz. Bu rakamın 2,5 milyar dolardan fazlası yurt dışına yaptığımız insani yardımlardan oluşuyor. Dikkat ediniz, Suriye’den ve diğer ülkelerden gelip Türkiye’ye sığınmış misafirlerimize yaptığımız harcamalar bu rakamın dışındadır. İnsani yardımlarda 2013 yılında Amerika ve İngiltere’nin ardından üçüncü sıradaydık. 2014 yılında, Amerika’nın ardından ikinci sıraya çıktık. Bu yardımlar milli gelire göre değerlendirildiğinde ise birinci sıradayız."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TİKA'nın yardımlarının ağırlığı olarak eğitim, sağlık, içme ve kullanma suyu alanlarında yoğunlaştığını belirtti. Bu sayede TİKA'nın Orta Asya'dan Balkanlara, Latin Amerika'dan Pasifik'e, Afrika'dan Güney Asya'ya kadar dünyanın dört bir yanında milyonlarca insanın gönlünde taht kurduğunu ve kurmaya da devam ettiğini dile getirdi. TİKA'nın elinin değdiği projelerin her birinin ayrı bir anlama ve öneme sahip olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Hani ben 'Türk tipi anayasa, Türk tipi başkanlık sistemi, Türk tipi kadın hakları' diyorum ya, işte TİKA'nın çalışmalarıyla Türk tipi kalkınma modelini ortaya koyduğumuza inanıyorum" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: "Bizim kalkınma yardımı anlayışımızda, asla karşımızdakini küçük görme, ona dikte etme, ajandalar dayatma tarzı söz konusu değildir. Bizde sağ elin verdiğini sol elin görmediği bir anlayış geçerlidir. Biz, samimiyetimizle kurduğumuz empatiyle yaptığımız bu yardım çalışmalarını, muhataplarımıza bir lütuf olarak değil ikram olarak sunuyoruz. Gönülden gönüle kurduğumuz köprülerin, en az inşa ettiğimiz, restore ettiğimiz köprüler kadar önemli olduğunu biliyoruz. Kimsesizlerin kimsesi olmanın, en az onlara fiziki yardımda bulunmak kadar önemli olduğuna inanıyoruz. Bunun için TİKA mensuplarının her biri, çalışma tarzları profesyonel ama ilişkileri samimi arkadaşlarımızdan oluşuyor. Öyle olmak zorunda. TİKA çalışanları, görev yaptıkları ülkelerde yürüttükleri projeler yanında Türkiye'nin tarihinin, medeniyetinin, kültürünün, değerlerinin de taşıyıcısı, çağdaş bir alperen olarak bulunduklarının bilincinde olmalıdırlar. Esasen, bu dış temsilciliklerimizdeki tüm görevlilerimiz, tüm iş adamlarımız, tüm sivil toplum kuruluşu temsilcilerimiz için de geçerlidir.”

Geçtiğimiz günlerde dört Afrika ülkesini ziyaret ettiğini anımsatan Erdoğan, bu ülkelerdeki tabloyu görünce sorumluluğun çok daha fazla olduğunun anlaşıldığına işaret etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Öyleyse çok daha farklı bir sürecin içinde çok daha fazla çalışacağız" dedi. TİKA Başkanı'nın da ziyarette kendisine eşlik ettiğine değinen Erdoğan, şu görüşlere yer verdi: "Sahanın ne kadar mühim, ne kadar proje üretmeye, çalışmaya ve gayrete müsait olduğunu kendi gözlerimizle görme imkanı bulduk. Gittiğimiz her yerde, proje ve hizmetleriyle TİKA'yı görmenin memnuniyeti içinde olduk. Yapılanlar elbette önemli ama yapmamız gereken daha çok iş var. Sizler de takip ediyorsunuz. Pek çok güç, pek çok ülke adeta Türkiye'nin dizleri üzerine çökmesini, pes etmesini bekliyorlar. Bütün bu terör olaylarının arkasında yatan gerçek, budur. Milletimiz bin yıldır, gerektiğinde Çanakkale'de ve Kurtuluş Savaşımızda olduğu gibi ailedeki tüm fertlerin yıllar boyunca cephelerde savaşması, şehit olması, gazi olması sayesinde bu hesapları bozmayı başarmıştır. Bugün aynı kararlılıkla, aynı inançla, aynı azimle bir büyük mücadele veriyoruz."

Türkiye'nin sorumluluğunun büyük olduğunu, onun için herkesin kendi alanında daha çok çalışması, gayret etmesi ve büyük başarılara imza atması gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2011'de Letonya'dan TİKA'ya gelen bir mektuba ilişkin bilgi verdi. Mektubu, Stalin döneminde anayurdundan zorla göç ettirilen, sonrasında Sovyet ordusunda askere alınan, askerliğinin ardından hayatını Riga'da, vatandaşlık haklarına sahip olmadan sürdürmek zorunda kalan Demir Abüladze adındaki Ahıska Türk'ünün kaleme aldığını bildiren Erdoğan, şöyle konuştu: "Tek arzusu ölmeden önce anavatanı olarak kabul ettiği Türkiye'yi görmek. Mümkün olursa bu topraklarda ölmek ve bu topraklara gömülmek. TİKA'daki arkadaşlarımız kendisine ulaşırlar ve ülkemize davet ederler. Ülkemize ayak basar basmaz, hıçkırıklar içinde 'Vatanım' diyerek yere kapanıp toprağı öpen bu soydaşımızın feryadı, çevrede bulunan herkesin gözlerini yaşartmıştır. Kendisinin vatandaşlık işlemleri takip edilir ve hayatına da ülkemizde devam etmesi sağlanır. Bugün 79 yaşında olan bu soydaşımız, TİKA'ya gönderdiği teşekkür mektubunda, 'Beni vatansız ölmekten kurtardınız' diyor. İşte mesele bu, işte TİKA bu. İşte bu söz, her şeyi anlatıyor. Vatanımıza sahip çıkmak zorundayız. Çünkü bizlerin gidecek başka hiçbir yeri yok."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının ardından açılışların gerçekleştirileceği yerlere canlı bağlantı yapıldı. Arnavutluk'a gerçekleştirilen bağlantıda Türkiye'nin Tiran Büyükelçisi Hidayet Bayraktar, okulda bulunan öğrencilerin olası bir ziyaretinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ı okullarında ağırlamak istediklerini söyledi. Erdoğan da bu istek üzerine "İnşallah" karşılığını vererek, yapımı tamamlanan eserin hayırlı olmasını diledi.

Kosova Prizren'e gerçekleştirilen bağlantıda da Türkiye'nin Piriştine Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç, çalışmalar hakkında bilgi verdi. Açılış için tören alanına gelen katılımcıları selamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan açılış öncesinde, "Gerçekten bu muhteşem camimiz tarihin bugüne ve yarınlara nakledildiği bir tören. Emin Paşa Camii'nin özellikle tüm kardeşlerimize hayırlı olmasını, Allah'tan temenni ediyorum. Emeği geçenleri tekrar tebrik ediyorum" dedi. Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Tırnava'nın dua etmesinin ardından açılış gerçekleştirildi. Tanıtım törenine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu , AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Mehdi Eker ve Lütfiye Selva Çam, TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, Kosova'nın Ankara Büyükelçisi Avni Spahiu ve Arnavutluk'un Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Parid Vishko da katıldı.

Sonraki Haber

ICAPP İnsan Ticareti Çalıştayı Pakistan’da Gerçekleştirildi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Kore İşbirliği Ajansı (KOICA) işbirliğinde 3’üncü Asya Siyasi Partiler Uluslararası Konferansı (ICAPP) İnsan Ticareti Çalıştayı, Pakistan’ın Başkenti İslamabad’da gerçekleştirildi. TİKA, faaliyet gösterdiği coğrafyalarda gerçekleştirdiği projelerine yenilerini eklemeye devam ediyor....