Haberler

13 Haziran 2013

TİKA Bosna Hersek'te Akademik Çalışmalara Destek Vermeye Devam Ediyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı Bilim ve Teknoloji Saraybosna Okulu Üniversitesi bünyesindeki Çatışma Çözümü, Sorumluluk ve Uzlaşma Balkan Enstitüsü’ne donanım desteği verdi. Aynı zamanda Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Saraybosna Şarkiyat Enstitüsü’ne kapsamlı bir mobilya ve teknik donanım desteği sağlandı.

Araştırma merkezi olarak işlev görecek Enstitü Balkanlar’da Türkiye’nin toplumsal, politik ve ekonomik anlamda araştırılmasını, üretilen bilginin bilimsel bir çerçeveye oturtularak, danışmanlık ve raporlama hizmetleri vermesi hedefleniyor. Bu bağlamda çalışmalar yapacak enstitüye TİKA tarafından donanım desteği verildi.

TİKA tarafından desteklenen merkezin açılışına, Bilim ve Teknoloji Saraybosna Okulu Üniversitesi Rektörü ve Bosna Hersek Federasyonu Eski Cumhurbaşkanı Prof. Dr. Eyüp Ganiç, TİKA Başkan Yardımcısı Mehmet Süreyya Er, Saraybosna Büyükelçiliği’ni temsilen Elçilik Müsteşarı Ela Karagöl, TİKA yetkilileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Bilim ve Teknoloji Saraybosna Okulu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ganiç, Türkiye ve Bosna Hersek arasındaki ekonomik bağlantıları ele almak ve kültür alanında kültür mirasının korunarak, kültürel işbirliğini sağlamak için analizler yapmak olduğunu belirtti.

Bilim ve Teknoloji Saraybosna Okulu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ganiç, TİKA sayesinde en modern ekipmanlarla donatılan merkezde birçok araştırmacı ve öğrencinin faydalanacağını, desteğinden ötürü TİKA’ya minnettar olduklarını kaydetti.

TİKA Başkan Yardımcısı Er ise, Enstitü’nün önemli bir amaca hizmet etmek için açıldığını belirterek, toplumdaki olayların analiz edilebilmesinin bu enstitü sayesinde gerçekleşeceğini söyledi.

Saraybosna Şarkiyat Enstitüsü’ne teknik donanım desteği
TİKA tarafından, bünyesinde birçok değerli araştırmacıyı barındıran Saraybosna Şarkiyat Enstitü’ne teknik donanım desteği sağlandı

1950 yılından buyana Saraybosna Üniversitesi’ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren bir araştırma kurumu olan Saraybosna Şarkiyat Enstitüsü bünyesinde bulunan 10 bin cildi aşkın kitap ve dergiyle ilgililere hizmet veriyor.

Aynı zamanda enstitü bünyesinde şarkiyat araştırmaları alanında önemli periyodikler de yayınlanıyor. Enstitü Bosna Hersek ve Türkiye’nin ortak tarihi, kültürel mirasının araştırılması, güncellenmesi ve tanıtılması alanında tartışmasız en önemli kurumlardan biri olarak biliniyor. TİKA tarafından, bünyesinde birçok değerli araştırmacıyı barındıran Enstitü’ye kapsamlı bir mobilya ve teknik donanım desteği sağlandı.

Projenin tanıtımı amacıyla Saraybosna Şarkiyat Enstitüsü’de gerçekleşen basın toplantısına Federal Kültür ve Spor Bakanı Salmir Kaplan, TİKA Başkan Yardımcısı Mehmet Süreyya Er, TİKA yetkilileri, Saraybosna Şarkiyat Enstitüsü Müdürü Dr. Behiya Zlatar ve çalışanları katıldı.

TİKA Başkan Yardımcısı Mehmet Süreyya Er basın toplantısında yaptığı konuşmada, toplum için eğitim ve bilim kurumlarının çok büyük rolü olduğunu belirtti. Şarkiyat Enstitüsü’nün önemine değinen TİKA Başkan Yardımcısı Mehmet Süreyya Er, tarihi ve kültürel hafızayı korumanın büyük bir sorumluluk olduğunu dile getirdi.

Saraybosna Şarkiyat Enstitüsü Müdürü Zlatar ise TİKA sayesinde çalışma koşullarının çok daha iyi hale geldiğini kaydetti. Bugüne kadar Türkiye ile çok güzel işbirlikleri yaptıklarını belirten, Saraybosna Şarkiyat Enstitüsü Müdürü Zlatar “Bugün bu güzel projenin gerçekleşmesi TİKA sayesinde oldu. Bu tür çalışmaların artarak devam etmesi en büyük temennimiz” dedi.

Federal Kültür ve Spor Bakanı Kaplan da projenin gerçekleşmesi için yaptığı katkıdan dolayı TİKA’ya teşekkürlerini sundu.

Sonraki Haber

TİKA Desteğiyle Düzenlenen Altıncı Dönem Türk Cumhuriyetleri Eğitim Programı Tamamlandı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ve Ekonomi Bakanlığı arasında 2 Temmuz 2007 tarihinde imzalanan, Türkiye ve bölge ülkeleri arasında karşılıklı olarak ekonomi ve dış ticaretinin tanıtılması amaçlayan işbirliği protokolü kapsamında bu yıl altıncısı gerçekleştirilen...