Haberler

31 Ağustos 2016

TİKA Bosna Hersek'teki Ortak Tarihi Mirasımızı Yeniden Canlandırıyor

Bosna Hersek’in güneyinde bulunan ve Osmanlı tarihi mirası ile zengin Stolats (Stolac) şehrinde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın (TİKA) destekleriyle yenilenen Stolats Misafirhanesi (Şariça Han) açıldı.

Han, Osmanlı Devleti döneminde XVI. yüzyılın sonu XVII. yüzyılın başlarında Osmanlı valisi Silahdar Hüseyin Paşa Şariç tarafından yaptırılmıştı. Şariç Han, Stolats Çarşı Camii ve çarşısıyla birlikte şehrin kültürel ve tarihi yapısının en önemli unsurlarından biri olup, 1992-95 Bosna savaşı esnasında birçok Osmanlı eseri ile birlikte yerle bir edilmişti.

Bosna Hersek İslam Birliği ve TİKA'nın katkılarıyla 2013 yılında başlanan yeniden inşaat çalışmaları başarıyla tamamlanıp Han eski hüviyetine yeniden bürünmüştü. Böylece savaşta yıkılan 10 caminin, Stolac Saat Kulesinin ve Misafirhanesinin yenilenmesiyle Stolats şehri eski güzelliğine kavuşmuştu.

Stolats Misafirhanesi (Şariça Han) yeniden meraklı ziyaretçilerin ve yorgun misafirlerin huzur bulabileceği mekân oldu. Misafirhanenin yenilenmesiyle Stolats şehri tüm iyi niyetli dost ve misafirlere kapılarını açmış oldu.

Açılış törenine yaklaşık 1.500 kişi katıldı. Davetliler arasında Bosna Hersek İslam Birliği Başkanı Vekili Nusret ef. Avdibegoviç, Bosna Hersek İslam Birliği Din İşleri Başkanı Ramiz Jelovac, Mostar Müftüsü Salem ef.  Dedoviç, Federasyon Entitesi Meclis Başkanı Edin Muşiç, Mostar Başkonsolosu Ayşe Selcan Şanlı, TİKA Bosna Hersek Koordinatörü Prof. Dr. Birol Çetin de vardı.

Kısa bir konuşma yapan Çetin, TİKA'nın Bosna Hersek'te 1995 yılından beri faaliyette bulunduğunu ve yedi yüzün üzerinde proje gerçekleştirdiğini, son yıllarda ortak tarihi mirasımızın korunması kapsamında birçok restorasyon faaliyetinin gerçekleştirildiğini ifade etti. TİKA Bosna Hersek Koordinatörü Çetin, ayrıca Bosna Hersek halkının yanında olmaya devam edeceklerini ve ihtiyaç duyulan her alanda Bosna Hersek halkının yanında bulunacaklarını ifade etti.

Açılış töreni ve konuşmalarından sonra Stolats meydanında toplanan halk Fatih Sultan Mehmed korosunun konserini dinledi. Ayrıca, programda Fatih Sultan Mehmed Ahidnamesi okundu. 1463 yılında Bosna Hersek'in fethi ardından Fojnitsa (Fojnica) beldesindeki manastırda yaşayan Fransisken rahiplerine verilen Ahidname, Osmanlı İmparatorluğu’nun din ve vicdan hürriyeti konusunda ne kadar hassas olduğunu gösteren resmi bir belge niteliğinde.

Sonraki Haber

Moğolistan’da Türk Tarihine Işık Tutan Göktürk Müzesine Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Moğolistan'da sürdürülen, Moğolistan’daki Türk Anıtları Projesi (MOTAP)  kapsamında Arhangai vilayeti Haşaat ilçesinde Göktürk dönemine ait Höşöö Tsaydam Müzesi 2008 yılında kuruldu. Övörhangai vilayetine bağlı Karakurum ilçesi ile...