Haberler

03 Ocak 2018

TİKA Bosna Hersek'te Eğitim Altyapılarına Desteğini Sürdürüyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Bosna Hersek'in Kiseljak şehrinde bulunan Kiselyak 1 İlköğretim Okuluna donanım desteği verdi.

TİKA, eğitim kalitesini arttırmak ve okul şartlarını ve kapasitelerini geliştirmek amacıyla yürtüttüğü projelere Orta Bosna Kantonunda bir yenisini daha ekledi.  Kiseljak (selyak), başkent Saraybosna’ya 30 km uzaklıkta, 20.722 nüfuslu bir ilçe olup nüfusun %40’ı Boşnaklardan %60’ı Hırvatlardan oluşuyor. Kiseljak 1 İlköğretim Okulu, Kiselyak’ta 1972 yılında kurulmuş olup 48’i Romen 757 öğrencinin eğitim gördüğü okulda 87 öğretmen eğitim hizmetlerini sürdürüyor. Okul bölge okulu niteliğinde olup Gromilyak Bölge Okulu, Bilalovats Bölge Okulu ve Hrastovi Merkez Okulunu bünyesinde barındırıyor. Proje talep aşamasında yapılan yerinde incelemede okulun fiziki şartlarının son derece yetersiz olduğu görüldü. En az 40 yıllık olduğu tahmin edilen ve artık kullanılamaz durumda olmasına rağmen masa sıraların maddi imkânsızlıktan dolayı yenilenemediği tespit edildi.

Projenin gerçekleştirilmesi ile öğrencilerin eğitim şartlarının iyileştirilmesi ve iyi koşullarda eğitim almalarına katkı sağlandı. Proje ile eğitim ekipmanı temin edildi. Açılış törenine T.C. Saraybosna Büyükelçiliği Müsteşarı Halil Ümit Cemaloğlu, TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Birol Çetin, Bosna Hersek Orta Bosna Kantonu Temsilcileri, Bosna Hersek İslam Birliği Temsilcileri, Bosna Hersek Türk Misyonundan Temsilciler, okul idarecileri ve öğretmenler ile öğrenci ve velilerinin katılımı düzenlendi. Okul Müdürü Nermin Merhemiç, şimdiye kadar böyle değerli bir destek almadıklarını ve bu desteğin kendileri için büyük önem taşıdığını ifade etti. Proje dolayısıyla TİKA ve Türkiye'ye müteşşekkir olduklarını belirten Merhemiç, okulda eğitim gören öğrencilerin ve öğretmenlerin daha iyi şartlarda eğitimleri sürdürmelerinin okulun başarısına önemli katkıda bulunacağından emin olduğunu aktardı.

TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Birol Çetin konuşmalarında; TİKA'nın 150'den fazla ülkede yılda 2000 proje gerçekleştirdiğini, kurulduğu yıl olan 1992'den 2017'ye 23.000 proje ile ülkelerin kalkınma süreçlerine destek verdiklerini belirtti. Türkiye'nin 2016 yılında 6 milyar dolar seviyelerinde kalkınma yardımında bulunduğunu aktaran TİKA Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Çetin, bu büyüklüğün milli gelire oranı ile yapılan sıralamada Türkiye'nin milli gelirine oranla en çok yardım yapan ülke olduğunu bildirdi. Projelerin sürdürüldüğü ülkelerden Bosna Hersek'in Türkiye ve TİKA için özel önemi olduğunu belirten TİKA Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Çetin, 1995 yılında kurulan Saraybosna Program Ofisi'nin 800 civarında proje gerçekleştirdiğini, bu projelerin eğitimden, sağlığa, tarım ve hayvancılıktan kültürel mirasın korunmasına kadar çok geniş sektörel bir yelpazede ve Bosna Hersek'in her bir bölgesinde gerçekleştirildiğini aktardı.

Açılış töreninde okunan Türkçe ve Boşnakça şiirler ve  okul öğrencileri tarafından hazırlanan halk oyunları gösterisinin ardından donanım desteği sağlanan sınıflar öğrenci ve öğretmenlerle birlikte incelendi.

Sonraki Haber

Somali’de Kadare Sokak Çocukları Yetimhanesi ve Rehabilitasyon Merkezi'ne Tadilat ve Donanım Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Somali’nin başkenti Mogadişu'da bulunan Kadare Sokak Çocukları Yetimhanesi ve Rehabilitasyon Merkezi'ne tadilat ve donanım desteğinde bulundu. Somali’nin başkenti Mogadişu’nun doğusunda Hayyu Abdulaziz Bölgesinde bulunan Kadare Sokak Çocukları Yetimhanesi...