Haberler

08 Kasım 2012

TİKA, Borj Salhi'de Yaşayanları Unutmadı

Borj Salhi, Tunus Nabeul eyaletine bağlı Cab Bon’un kuzeyinde yer alan uzun kayalıklı sahilleriyle meşhur küçük bir belde. Beldenin nüfusu yaklaşık 800 kişi. Yaşayanların çoğu ziraat ve balıkçılıkla uğraşıyor. Beldeye uzaktan bakınca rüzgâr tribünleri görünüyor. İki ana kabilenin bulunduğu bölgede kabilelerden birinin kökü Osmanlı’ya dayanıyor. Üstelik Borj Salhi’de yaşayanların büyük bir kısmı sağır ve dilsiz. Ouma yazma oranı ise %30 civarında. İlkel şartlarda yapılan tarım ve balıkçılık halkın ihtiyaçlarını karşılamıyor.

Tarımda üretim yöntemlerinin değiştirilmesi, halkın temel ihtiyaçlarının karşılanması, sağır ve dilsiz bireylerin sosyal hayata kazandırılması ve mevcut turizm potansiyelinin geliştirilmesi bölgenin öncelikli ihtiyaçları arasında bulunuyor.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Tunus’ta kalkınmanın ilk adımı olan eğitim projelerini hızlandırıyor. Bu doğrultuda Borj Salh beldesinde Tunus’ta özürlülerin eğitiminde kullanılmak üzere bilgisayar sınıfı kuruldu.
Sınıf, düzenlenen bir törenle yetkililere teslim edildi. 3 Kasım 2012 tarihinde gerçekleştirilen törene TİKA Program Koordinatörü Musa Gürbüz, T.C. Tunus Büyükelçisi Ömer Gücük, Büyükelçilik Müsteşarı ve Ticaret Başmüşaviri, Tunus-Türkiye Dostluk Derneği ve Borj Salh Sağır-Dilsizleri Dostluk Cemiyeti yetkilileri, çok sayıda gazeteci ve halk katıldı.

Törende sağır ve dilsizlerin teşekkür ve minnetlerini anlatım tarzı katılımcıları duygulandırdı.

Salh Sağır-Dilsizleri Dostluk Cemiyeti Başkanı törende yaptığı konuşmada Osmanlı kökenlerine vurgu yaptı. Türkiye, TİKA gelinceye kadar olan unutulmuş olduklarının altını çizerek artık talihlerinin değiştiğini hissettiklerini söyledi.

Sonraki Haber

“Ata Yadigârına Sahip Çıkıyoruz”

Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün dedesi Hacı Hafız Ahmet Efendi, Makedonya Cumhuriyeti Merkez Jupa Belediyesinde yaşadı. Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi de burada dünyaya geldi. Atatürk’ün babaevinin rekonstrüksiyon çalışmaları Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı...