Haberler

24 Eylül 2012

TİKA Başkanı, Sırbistan Projelerini Yerinde İnceledi

TİKA tarafından gerçekleştirilen bir dizi projeyi yerinde incelemek ve bazı temaslarda bulunmak üzere Sırbistan’a giden TİKA Başkanı Serdar Çam, tamamlanan bazı projelerin açılışını yaptı.

TİKA Başkanı Dr. Serdar ÇAM, TİKA’nın Sırbistan’da gerçekleştirdiği bir dizi projenin açılışını yapmak üzere Sancak Bölgesine gitti. Dr. Serdar Çam kendisine eşlik eden en az gelişmiş belediyelerin kalkınmasından sorumlu Devlet Bakanı Suleyman Uglanin, TİKA İKDH Daire Başkanı Dr. Gökçen KALKAN, TİKA BADA Daire Başkanı Ali MASKAN, Sırbistanlı bazı Belediye Başkanları ve yerel yöneticiler ile birlikte TİKA tarafından Sancak’ın Priboy Belediye’sinde gerçekleştirilen 8 adet sosyal konut yapımı ve donanımı projesinin açılışını yaptı.

Ayrıca Priboy Belediyesi’ne 7 adet çapa makinesi hibesi projesinin teslim törenine katılan Dr. Serdar Çam daha sonra Senitsa’da TİKA tarafından gerçekleştirilen “Kültür Merkezi İnşası Projesini” yerinde inceledi. Ardından Tutin Şehri’ne hareket eden Dr. Serdar Çam burada da TİKA tarafından gerçekleştirilmekte olan 3 okulun yeniden inşası projesi kapsamında yapımı tamamlanmış bir okulun açılış törenini yaptı. Gittiği her yerde coşku ve sevinç gösterileriyle karşılanan TİKA Başkanı Dr. Serdar ÇAM yaptığı konuşmalarda projeler hakkında bilgi vererek projelerin artarak devam edeceğini ifade etti.

Açılışı yapılan ve devam eden projeler;

Priboy Belediyesi 8 Adet Sosyal Konut Projesi

Priboy’da meydana gelen yangında evlerini kaybeden 5 aile ve toprak kayması sonucu evlerini kaybeden 3 aile için Priboy Belediyesi tarafından sosyal konut inşasına başlanmış, ancak ülkede yaşanan ekonomik kriz ve Belediye’nin içinde bulunduğu imkânsızlıklar sebebiyle anılan projenin ancak % 30’luk tamamlanmıştır. Belediye tarafından otellere yerleştirilmen bu aileler için barınacak bir yer tedarik edilmesi amacıyla projenin geri kalan %70’lik kısmı TİKA tarafından tamamlandırılmıştır.
Priboy Belediyesi 8 Adet Sosyal Konut’un donanımı
TİKA tarafından tamamlanan konutlar için gerekli eşyalar (televizyon, buzdolabı, kanepe, çamaşır makinesi, fırın, soba, halı, televizyon sehpası vb. araç gereçler) karşılanmıştır.

Priboy Belediyesi’ne 7 Adet Çapa Makinesi Hibesi

Doğal kaynakların giderek tükenmesi insanları var olan kaynakları etkin ve verimli bir biçimde kullanmaya sevketmekte, ekilebilir alana sahip farklı gelişmişlik düzeyindeki tüm ülkeler tarımı aktifleştirici, birim miktardaki verimi arttırıcı çalışmalar yapmaktadır.
Bu çerçevede Sırbistan Hükümeti tarafından “Tarımsal ve Kırsal Alanlarda Sürdürülebilir Kalkınma Desteği Amaçlı Program” başlatılmış olup Başkanlığımız dâhil çoğu bağışçı kuruluşların da katkısıyla birçok proje hayata geçirilmektedir.
Bölgede, süt ineklerinin genetik potansiyelini artırmak için 250 gebe inek Priboy Belediyesi tarafından ithal edilip çiftçilere verilmiştir. İthal edilen ineklerin yem ihtiyacını karşılayabilmek amacıyla daha hızlı ve verimli biçimde çim biçilebilmesi için Belediye’ye bölge için en uygun olduğu düşünülen elektrikli başlama motorlu, 1000 kg yüklü römorklu 7 adet çapa makinesi hibe edilmiştir.

Tutin Köyleri’nde 3 okulun yeniden yaptırılması

İnsana yapılan en önemli yatırım eğitimdir. Kaliteli eğitimin yolu ise modern okullardan geçer. Ancak Sırbistan’ın en fakir belediyesi olan Tutin’in modern okullar yapacak maddi gücü yoktur. Özellikle Tutin’e bağlı ilçelerdeki eğitim imkânları çok kısıtlıdır. Yapılan incelemelerde köylerdeki okulların bir tek odadan ibaret olduğu, 1. sınıftan 4. sınıfa kadar tüm öğrencilerin aynı anda, aynı derslikte eğitim görebildiği, tuvalet ya da öğretmenler için ayrı bir oda bulunmadığı ve iklim koşulları sert olmasına rağmen sağlıklı ısıtma sistemlerinin olmadığı tespit edilmiştir.
Bu çerçevede, TİKA tarafından artık tadilatının dahi mümkün olmadığı Starceviçe, Dobrinya ve Naboye Köylerindeki üç okul yeniden yapılmıştır.
Bahse konu okulların yeniden inşası kapsamında; biri öğretmen odası, ikisi sınıf olmak üzere 3 oda, tuvalet ve ısıtma sistemi yaptırılmıştır.
Ayrıca okullar sıra masa ve sandalye ile donatılmış, öğretmenler için bilgisayar, yazıcı ve fotokopi makineleri alınmıştır.
Senitsa Kültür Merkezi İnşası
Ülkenin en az gelişmiş şehirlerinden olan ve nüfusunun yarısı merkezde yaşayan Senitsa’da kültür merkezinin, sinema gösterimi veya tiyatro sahnelenecek üstyapısı mevcut değildir. Bu ihtiyacı karşılamak amacıyla Senitsa Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıl başlatılan ancak tamamlanamayan proje TİKA tarafından tamamlanmıştır.

Sonraki Haber

TİKA'dan Karadağ'a Sağlık Hizmeti

Balkanların her yerinde gerek yönetimler gerek halk tarafından büyük takdirle karşılanan TİKA, sağlık hizmetlerinde aksaklıkların yaşandığı Karadağ’da gerçekleştirdiği projeler ve yapmaya devam ettiği çalışmalarla Karadağlıların gönüllerini kazanmaya devam ediyor. Hasta teşhis ve tedavi konularında önemli...