Haberler

29 Mart 2012

TİKA Başkanı Serdar Çam Gazze'ye Çalışma Ziyareti Gerçekleştirdi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Başkanı Dr. Serdar Çam ve beraberindeki heyet 27 Mart 2012 tarihinde Refah Kapısından geçerek çalışma ziyareti gerçekleştirmek üzere Gazze’ye gitti. TİKA Başkanı ve beraberindeki heyet, Gazze Belediye Başkanı ve Gazzeli yetkililer tarafından karşılandı.


Heyet ilk olarak 2008 yılında yıkılan ve 2012 yılında TİKA tarafından kapasitesi arttırılarak tekrar inşa edilen Cebaliye Su Deposunu ziyaret etti.


Daha sonra TİKA Başkanı ve beraberindeki heyet, Gazze Belediyesi ve Selam Derneği işbirliğinde Cebaliye bölgesinde gerçekleştirilen “Hayvancılık Destek Projesi” doğrultusunda 60 aileye toplam 300 koyun dağıtımı için düzenlenen törenine katıldı.


Törende yaptığı konuşmada, TİKA olarak Gazze’de bulunmaktan duydukları memnuniyeti dile getiren Çam, yoksul ailelere verilen, aile başı beş koyunla ekonomik olarak Gazze halkına destek vermekten sevinç duyduklarını ifade etti.


Çam, “İnşallah Filistinli kardeşlerimizin hayvancılık yaparak kendi ayakları üstünde durması için attığımız bu adım bir başlangıç olur ve yaşanan bütün acılara rağmen direnmeye devam eden ve bu anlamda olağanüstü bir gayret sergileyen Gazzeli ailelerin tarımsal faaliyetlerinin arkası gelir. Sadece maddi değil, manevi açıdan katkılarımızı sunmak istediğimiz Filistinli kardeşlerimizin Türk halkının gönlünde yeri daima başka olmuştur” diye konuştu.


Daha sonra TİKA heyeti, İslam Üniversitesi’ni ziyaret etti. Üniversitede yapılan sunumdan oldukça etkilenen TİKA Başkanı “Eğer bu başarıda bizim de katkımız varsa bu durumdan mutluluk duyarız” dedi.


TİKA Başkanı Çam, İslam Üniversitesi yetkilileri ile birlikte ortak basın toplantısı düzenledi.


Çam, Türkiye’nin artık kriz tecrübesi olan bir ülke olarak tecrübelerini bölge ülkeleri ile paylaştığını kaydederek, sadece Gazze değil bölge ülkelerindeki üniversitelere destek verdiklerini belirtti. Çam, Türk halkının her konuda Gazze’ye destek sunacağını dile getirdi.


İslam Üniversitesi Rektörü Muhammed Hudari, TİKA’nın İslam Üniversitesi’ne yaptığı katkılardan dolayı başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere tüm Türk halkına teşekkür etti.


Gazze İslam Üniversitesi Başkanı Kemain Şaat ise “Türkiye’nin attığı adımlar ve bıraktığı izler Filistin halkının gönlünde yer bulmuştur. Bunlar Ortadoğu’nun kalbinde hissettiğimiz izlerdir. Üniversite olarak halkımıza en iyi hizmetleri sunmak istiyoruz. Türkiye gibi donör ülkelerin ve TİKA’nın katkılarıyla bunları başarıyoruz” diye konuştu.


Filistin Başbakan Yardımcısı TİKA Heyetini Kabul Etti


TİKA Başkanı Çam ve beraberindeki heyeti kabul eden Filistin Başbakan Yardımcısı Muhammed Avad, Filistin’in Türkiye’nin desteğini her zaman yanında hissettiğini anlatarak, Gazze Devlet Hastanesinin bunun en önemli örneklerinden birisi olduğunu söyledi.


Avad, Türkiye’nin Gazze’ye desteğinin TİKA tarafından temsil edildiğini belirterek, yakın bir zamanda gerçekleşen ilaç yardımının çok önemli olduğunun altını çizdi.


TİKA Başkanı Çam, burada yaptığı konuşmada,”Size Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ve Türk halkının selamını getirdim. Kendimizi evimizde gibi hissediyoruz. Hepimiz Gazze ve Batı Şeria’nın birlikteliğini diliyoruz. Gazze Batı Şeriasız, Batı Şeria Gazzesiz olmaz. Bundan sonraki süreçte daha çok proje yapmayı Türk halkının dost elini Filistinli kardeşlerimize sunmayı hedefliyoruz.” dedi.


Başbakan Yardımcısı Muhammed Avad’la görüşme sonrası, Gazzeli belediye başkanlarıyla bir araya gelen TİKA Başkanı Çam, ortak projeler konusunda bir toplantı yaptı.


İsmail Haniye: “Gazze ve Batı Şeria’daki Hizmetlerinden Dolayı TİKA’ya Teşekkür Ediyoruz”


Gazze’de temaslarda bulunan (TİKA) Başkanı Serdar Çam ve beraberindeki heyet, Gazze’deki Filistin Hükümetinin Başbakanı İsmail Haniye tarafından kabul edildi.


Haniye, kabul sırasında, TİKA heyetinin Gazze ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Erdoğan’ın Gazze’ye verdiği siyasi desteğin yanı sıra TİKA da önemli projeler yapmaktadır. Sayın Erdoğan ayrıca Gazze Şeridi’nde alt yapının güçlendirilmesine destek vereceğini dile getirdi. Allah’tan sonra en çok size güveniyoruz” diye konuştu.


TİKA’nın Gazze’de gerçekleştirdiği hastane projesinin çok önemli olduğuna dikkati çeken Haniye, Gazze ve Batı Şeria’daki hizmetlerinden dolayı TİKA’ya teşekkür etti. İsrail’in çeşitli bahaneler ile Gazze’ye saldırılar düzenlediğini kaydeden Haniye, bu saldırıların bitmesini istediklerini sözlerine ekledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Türk halkının selamlarını Gazze’ye getirdiklerini söyleyen TİKA Başkanı Serdar Çam ise Gazze’nin toparlanma süreci içerisine girdiğini belirterek, TİKA’nın bölgedeki çalışmalarının artarak devam edeceğini kaydetti.


Çam, TİKA’nın Ramallah ofisini ziyaretleri sırasında Kudüs ve Mescid El Aksa’yı görme fırsatı bulduklarını anlatarak, “1.5 milyarlık İslam âlemi adına Filistinli kardeşlerimize önemli sorumluluklar düşmektedir. Allah bütün Müslümanlara yaralarını saracak gücü versin” dedi.


Çam, TİKA’nın Gazze Şeridi ile Batı Şeria’da bundan sonra projelerine devam edeceğini ifade ederek, bu projelerin ihtiyaç ve Filistin yönetiminin taleplerine göre şekilleneceğini vurguladı.


TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam ve beraberindeki heyet 2 gün süren Gazze çalışma ziyaretinin ardından 29 Mart 2012 tarihinde Türkiye’ye döndü. 

Sonraki Haber

Sudan'da İbrahim Malik Hastanesinin Donanımı Yenilendi

Sudan Cumhuriyeti’nde bulunan Hartum Eyaleti’nin güneyi, eyaletin en yoksul bölgesi olarak biliniyor ve burada yaklaşık 3 milyon kişi yaşıyor. İbrahim Malik Eğitim Hastanesi bölgenin en büyük hastanesi olarak halka hizmet veriyor. TİKA Sağlık Projelerine Sudan’da...