Haberler

11 Mart 2013

TİKA Başkanı Dr.serdar Çam: Merv Kültürünün Dünyaya Tanıtılması İçin Türkiye Olarak Türkmenistan'la Her Türlü Ortak İşbirliği Projesine Hazırız

TİKA Başkanı Dr. Serdar ÇAM, Cumhurbaşkanı Sn. Abdullah GÜL ve Türkmenistan Devlet Başkanı Sn. Gurbanguli BERDİMUHAMEDOV’un himayelerinde, TOBB & DEİK / Türk – Türkmen İş Konseyi tarafından düzenlenen Türkmenistan Uluslararası Yatırım Forumuna katıldı.

5-6 Mart 2013 tarihlerinde İstanbul Haliç Kongre Merkezinde gerçekleşen foruma 25 farklı ülkeden temsilcilerin yanı sıra 700’den fazla Türk ve Türkmen işadamı katıldı. Türkmenistan’ın gösterdiği gelişimin bütün dünyaya duyurulması ve Türkmenistan’daki fırsatların en iyi şekilde tanıtılması için düzenlenen Türkmenistan Uluslararası Yatırım Forumunda 1150 delege ve 45 ülkeden gelen temsilciler iki gün boyunca yatırım fırsatları oluşturabilmek üzere görüşmeler yapma imkânı buldular.
Türkiye’den Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Sn. Taner YILDIZ ve Kalkınma Bakanı Sn. Cevdet YILMAZ foruma ülkemiz adına en üst düzeyden katılım gerçekleştirdi. Ayrıca Ekonomi Bakanlığı, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı adına Bakan Yardımcıları da foruma katıldılar.

Türk şirketlerinin dünyada en fazla proje üstlendiği ülke olan Türkmenistan’ın gelişiminin duyurulması ve ülkedeki yatırım fırsatlarının tanıtılması adına önemli bir toplantı olan Türkmenistan Uluslararası Yatırım Forumunda Türkmenistan Dışişleri Bakan Yrd. ve Türkmenistan Ticaret ve Dış Ekonomik İlişkiler Bakan Yrd. ile bir araya gelen TİKA Başkanı Dr. Serdar ÇAM, Türkiye ve Türkmenistan arasındaki ortak işbirliği projeleri hakkında görüşmelerde bulundu.

Merv kültürünün dünyaya tanıtılması için Türkiye olarak Türkmenistan’la her türlü ortak işbirliği projesine hazır olduklarını dile getiren Dr. Serdar Çam, 1993’te ilk açılan TİKA ofisi olan Türkmenistan Program Koordinasyon Ofisinin 20. yılını kutladıklarını belirtti. Dr. Serdar ÇAM, açıldığı dönemde ihtiyaca binaen bazı projelere ağırlık verildiğini ancak bugün iki kardeş ülke olarak daha stratejik ortak işbirliği projelerine önem verdiklerini belirtti. Türkmenistan’ın artık zenginleşen, güçlenen ve birlikte hareket edebileceğimiz önemli bir kardeş devletimiz haline geldiğini ifade eden Dr. Serdar ÇAM yatırım potansiyelinin yanında Türkmenistan’ın “oğuz kültürü” hasebiyle Türkiye olarak bizlere önemli katkılar sağlayacağına dair düşüncelerini de ifade etti.

Forum’da TİKA’nın yanı İslam Kalkınma Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Japonya Uluslarasın İşbirliği Bankası dahil 18 uluslararası kuruluşun da katıldığı Foruma ve Japonya, İsveç, Fransa, Almanya, İngiltere gibi birçok ülkeden gelen firmaların üst düzey yöneticiler bir çok görüşme gerçekleştirdi.

İlgili TV haberi için tıklayın

Sonraki Haber

Türk Heyeti Sağlık Alanında Yapılacak İşbirliği İçin Moritanya'ya Gitti

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Avrupa Parlamenterler Forumu (EPF) işbirliğinde, EPF’nin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) temsilci ayağı olan Nüfus Kalkınma Grubu (NKG) üyesi milletvekilleri ve Türkiye Aile Planlaması Derneği (TAPD) görevlileri...