Haberler

02 Şubat 2012

TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, Unıcef Tarafından Hazırlanan Çocuklar İçin İnsani Girişim Raporu Tanıtım Etkinliğine Katıldı

UNICEF tarafından hazırlanan “Çocuklar İçin İnsani Girişim Raporu 2012” 2 Şubat Perşembe günü Ankara Rixos Otel Milenyum Salonunda gerçekleştirilen bir toplantıyla tanıtıldı. Toplantıya Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, Türk Kızılayı Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Eylem Şavur, UNICEF CEECIS Bölgesel Direktörü Marie-Pierre Poirier, çok sayıda kurum ve kuruluştan temsilci katıldı.

“Çocuklar İçin İnsani Girişim 2012”

Programın açılış konuşmasını Sağlık Bakanı Recep Akdağ yaptı. Çocuklar için İnsani Girişim 2012 başlıklı yayın, tüm dünyada acil ve olağanüstü durumların pençesinde olan, en güç durumdaki çocukların ve kadınların bir kesiminin karşılaştıkları aşırı güçlüklerden söz ediliyor ve UNICEF’in bu kesimlere yönelik yardımları anlatılıyor. Orta ve Doğu Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu bölgesinde öteden beri var olan ve aniden patlak veren acil durumlar da bu kapsama giriyor. Bunlardan pek çoğu, uluslararası medyada manşete çıkmadıkları için “sessiz” acil durumlar olmasına rağmen  bunların  önemine değiniliyor. Milyonlarca çocuğun, şiddetin ve sürekli yerlerinden olmanın yarattığı ortamlarda, bu olgularla birlikte yaşamak zorunda olduğu ifade ediliyor.

Raporda, gündemdeki başlıca insani sorunları özetleniyor UNICEF’in 2011 yılındaki acil durum çalışmalarının sonuçları anlatılıyor ve 2012 yılına yönelik planlar ile çocuklar için acilen karşılanması gereken fon talepleri hakkında bilgi veriliyor.

TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, etkinlikte Türkiye’nin kalkınma yardımlarını anlatan bir konuşma yaptı. Kız çocuklarının eğitime erişimini kolaylaştırmak için Afganistan’da yaklaşık 80 okulun TİKA tarafından yaptırıldığını söyleyen Çam, zor koşullar altında yaşan çocuklar için beş kıtada gerçekleştirilen proje ve faaliyetlerden bahsetti. TİKA Başkanı “Somali’den eğitim için ülkemize gelecek 450 öğrenciyi Başbakan Yardımcımız Sayın Bekir Bozdağ ile birlikte Esenboğa Havalimanında karşılayacağız. Türkiye, kalkınma yardımı yaptığı ülkelere sadece gıda ve acil insani malzeme temin edilmesini sağlamıyor. Hastaneler açarak, çocukların eğitilmesini sağlayarak, altyapı projeleri geliştirerek ilgili ülkelerde başlatılan çalışmaların sürdürülebilirliğini sağlıyor.” dedi.

“TİKA İlgili Ülkelerde Çözüm Odaklı Enstrümanlar Geliştiriyor”

“Bugün Afganistan’da yaklaşık 350.000 kişi TİKA tarafından yaptırılan hastanede sağlık hizmeti alıyor. Benzer şekilde Afganistan’ın yeniden İmarı Projesi kapsamında ülkemiz tarafından yaptırılan su ve sanitasyon projeleri ile 500.000 Afgan temiz, güvenli içme suyu kullanıyor. Ülkemiz Filistin’de de çocuklara daha iyi bir gelecek sağlanması için çalışıyor. Gazze’de inşaatı devam eden 150 yataklı Filistin-Türk Dostluk Hastanesi ve yine Filistin’in pek çok şehrinde yaptırılan okullar buna birer örnektir. Filistin’de su ve sanitasyon çalışmaları yaptık. Hastanelerin acil müdahale refleksini geliştirmek için ambulans hibe ettik. Kadınların ülke ekonomisine katılmalarını sağlamak amacıyla 39 tane dikiş makinesini Filistinli sivil toplum kuruluşları aracılığıyla dağıttık. Acil insani yardım paketleri yerine çözüm odaklı enstrümanlar geliştirerek çalışmalarımıza devam ediyoruz. Libya’da, Somali’de, Gazze’de açtığımız TİKA ofisleri ile ihtiyaca anında cevap verebilme kapasitemizi geliştiriyoruz. Tüm bunları yaparken ilgili ülkelerin ihtiyaçları, politikaları doğrultusunda hareket ediyor; gerekli yerlerde uluslararası kuruluşlarla ortak projeler gerçekleştiriyoruz. Türkiye, en az gelişmiş ülkelere 200 Milyon Dolarlık yardım vaadinde bulundu. Bu doğrultuda yapılacak proje ve faaliyetler TİKA’nın koordinasyonunda yürütülecek.” diyerek, Türkiye’nin ve TİKA’nın çalışmalarını özetledi.

Serdar Çam, zor koşullar altında dünya çocukları için bu çalışmayı gerçekleştiren UNICEF’e teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

Soru-cevap kısmından sonra toplantı sona erdi.

Sonraki Haber

TİKA'nın Tarihi ve Kültürel Varlıkların Korunmasına Yönelik Çalışmaları Makedonya'da Devam Ediyor

Osmanlı-Türk eserlerinin yoğun olarak bulunduğu Makedonya’da, mevcut tarihi eserlerin korunması amacıyla TİKA tarafından gerçekleştirilen restorasyon-konzervasyon çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Bu amaç doğrultusunda Ohri şehrinde yapımına başlanan Zeynel Abidin Paşa Camisi-Halveti Tekkesi Şadırvanı’nın restorasyonu ile...