Haberler

02 Eylül 2017

TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam'dan Sudan’ın Liman Kenti Port Sudan’a Çalışma Ziyareti

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Başkanı Dr. Serdar Çam, Kurban dağıtım programı ve tekstil atölyesi açılışı için geldiği Sudan’da, ülkenin Kızıldeniz’e açılan kapısı Port Sudan şehrinde Kızıldeniz Valisi Ahmed Hamid ile görüştü ve Suakin adasında TİKA tarafından restore edilen eserleri inceledi.

TİKA Başkanı Serdar Çam’ı havaalanında Kızıldeniz Eyaleti Valisi Ali Ahmed Hamid karşıladı. Vali Hamid daha sonra TİKA Başkanı Çam’ı beraberindeki heyet ile birlikte makamında ağırladı. Görüşmeye Ak Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı ve Ankara Milletvekili Lütfiye Selva Çam, Eyalat Turizm Bakanı Salih Salah Salih ile Eyalet İnsan Kaynakları ve Sosyal İşler Bakanı Fatma Mustafa eşlik etti.

"Türkiye ve Sudan kadınlara yönelik ortak proje yapabilir"

Ak Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı ve Ankara Milletvekili Lütfiye Selva Çam, İnsan Kaynakları ve Sosyal İşler Bakanı Fatma Mustafa ile kadınlara yönelik ortak proje yapabileceklerini belirterek Türkiye’de  tecrübe paylaşım programı yapılmasında fayda olduğunu söyledi. Türkiye’nin kadın istihdamına yönelik çok önemli projeleri olduğunu ifade den Lütfiye Selva Çam, Türkiye’deki kadın merkezlerinin ziyaret edilebileceğini söyledi.

Kızıldeniz Eyaleti İnsan Kaynakları ve sosyal İşler Bakanı Fatma Mustafa ve beraberindekileri Türkiye’de düzenlenecek “İşte Kadın Konferansına” davet eden Lütfiye Selva Çam, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılacağı programda 4 kıtadan kadınların bir araya geleceğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın da Afrika’ya yönelik ilgisi ve bu ilginin sonucu olarak da projeleri olduğunu belirten Lütfiye Selva Çam, Afrikalı kadınların el emeği ürünlerinin sergilendiği ve kadınlar için ek gelir sağlanan Afrika Evi’ni de ziyaret edebileceklerini söyledi.

"Restorasyon çalışmalarımız turizmi artırıyor"

TİKA Başkanı Serdar Çam, burada yaptığı konuşmada, iki ülkeyi geçmişten bugüne birbirine yakınlaştıran çok önemli bir tarih olduğunu vurgulayarak Birinci Dünya Savaşında Halifenin çağrısına uyarak şehit düşen Sultan Ali Dinar’ın evinin restorasyonunu yapmakta olduklarını ifade etti. Afrika’nın İslamlaşmasına katkı veren en önemli halkın Sudan halkı olduğunu söyleyen Serdar Çam, Savakin adasındaki bir kısmı tamamlanan Osmanlı eserlerinin restorasyon çalışmalarının iki ülke arasındaki geçmişten bugüne olan bağı güçlendirerek köprüleri yeniden kurmayı amaçladıklarını söyledi.

TİKA olarak Balkanlarda birçok restorasyon projeleri olduğunu söyleyen TİKA Başkanı şöyle devam etti, “Balkanlardaki restorasyon çalışmalarımız neticesinde o bölgelerde turzim faaliyetlerinin arttığını görüyoruz. Özellikle Türkiye’den yoğun bir ilgi oluyor. Yoğunluk artarsa Türk Hava Yolları başta olmak üzere iş adamları, bilim ve kültür dünyası bölgeye gidiyor. İnşallah biz de bu vesile ile bu güzel bölgeye katkı vermeye çalışacağız.”.

TİKA Başkanı Çam Türkiye’nin son 15 yılda iinde baştta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere çok büyük bir çalışma gösterdiğini belirterek FETÖ, DAEŞ ve birçok örgüt ile mücadele ettiklerini ve buna rağmen dünyadan en çok sayıda mülteciye ev sahibi yaptıklarını ve insani yardımlarda dünyanın en cömert ülkesi olduklarını söyledi.

TİKA Başkanı Serdar Çam daha sonra yerel basına ziyareti ve bölgedeki çalışmalar hakkında bilgilendirmede bulundu.

Sudan Türkiye ile birlikte kalkınacak

Kızıldeniz Valisi Hamid ise, konuşmasunda Kızıldeniz eyaleti hakkında birtakım bilgiler verdikten sonra TİKA’nun burada büyük işler yaptığını ve eyaletin kalkınmasında çok önemli rolü olduğu belirterek Sudan’ın Türkiye ile birlikte kalkınacağını temenni ettiğini söyledi.

Sevakin adasının doğal güzellikleri, geçim kaynakları, limanı ve tarihi hakkında geniş bir birli veren Hamid, burada TİKA’nın restore ettiği Osmanlı dönemi eserlerin bölgeye bölgenin kalkınmasında çok önemli bir ivme kazandıracağına değinen Hamid, Sevakin’i bir turizm bölgesi yapmak istediklerini dile getirdi.

Türkiye bütün İslam alemi için büyük bir umut

Siyasi olarak çok iyi durumda olan Türkiye-Sudan ilişkilerini ekonomik alana da taşımak istediklerini belirten Hamid, karşılıklı ziyaretler ile bu ilişkiyi daha da güçlendirmeye çalıştıklarını söyledi. Hamid, aralarındaki işbirliğinin artarak devam etmesini dilediklerini ve THY’nin Port Sudan’a direk uçuş yapmasını istediklerini, TİKA Başkanı Serdar Çam’ın ziyaretinden sonra bölgeye daha çok kişinin geleceğini umduklarını söyledi.

Kızıldeniz Valisi Hamid, İslam alemindeki büyük katkıları ile Türkiye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın büyük bir örnek olduğunu vurgulayarak şöyle devam eti, “15 Temmuz’da Türkiye halkı için dua ettik. Sabah güzel haberi duyunca çok mutlu olduk.”. Hamit Türkiye’nin şu anda bütün İslam alemi için bir umut olduğunu ifade etti.

Sevakin’deki Osmanlı eserleri TİKA ile yeniden ayağa kalkıyor

TİKA Başkanı Serdar Çam valilik ziyaretinin ardında Sevaki’nde TİKA tarafından restore edilen Osmanlı dönemi eserleri Gümrük Binası, Hanefi ve Şafi camileri ile restorasyonu devam etmekte olan Muhafaza binasında incelemelerde bulundu.

Sudan’da turizm sektörünün gelişmesine katkı sağlanması amacıyla 2011 yılında başlayan Sudan’ın Kızıl Deniz Eyaleti Sevakin Adasında bulunan Osmanlı dönemine ait Hanefi Camii, Şafi Camii ve Gümrük Binası TİKA tarafından restore edildi. 2016 yılında aynı adada yer alan Muhazafa Binasının restorasyonu konusundaki çalışmalar ise devam ediyor.

Muhafaza Binası’nın ilk inşa tarihi ve yaptıranı bilinmemekle beraber, Osmanlı döneminde tahmini olarak 1518 yılında yapımına başlandığı, orijinal halinin tek katlı bir yapı olduğu,  daha sonra 1866 yılında Mısır’ın Osmanlı Valisi Mümtaz Paşa tarafından bugünkü haline getirildiği biliniyor.

Sonraki Haber

TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam'ın Katılımı İle Sudan'da Kurban Programı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Dr. Serdar Çam, Sudan'ın başkenti Hartum'da Kurban Bayramı programı için Uluslararası Afrika Üniversitesi'nde kurban dağıtımı için öğrenci ve aileleri ile bir araya geldi. TİKA Başkanı Serdar Çam, Kurban Bayramı namazını Uluslararası...