Haberler

26 Eylül 2012

TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam Arnavutluk'ta İncelemelerde Bulundu

Bir dizi resmi temaslarda bulunmak ve TİKA’nın faaliyetlerini incelemek üzere Arnavutluk’un Başkenti Tiran’da giden TİKA Başkanı Dr. Serdar ÇAM, bölgenin tarihi ve kültürel öneme sahip yerlerini de ziyaret etti.

TİKA’nın Arnavutluk’taki faaliyetlerini ve projelerini incelemek ve bazı temaslarda bulunmak üzere Arnavutluk’a resmi ziyarette bulunan TİKA Başkanı Dr. Serdar ÇAM’a, TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Ali MASKAN ve TİKA İnsan Kaynakları ve Destek Hizmetleri Daire Başkanı Dr. Gökçen KALKAN da katıldı. Ziyaret kapsamında muhtemel işbirliği imkânlarını değerlendirmek amacıyla, Arnavutluk Cumhuriyeti Turizm, Kültür, Gençlik ve Spor Bakanı Aldo BUMÇİ ve Arnavutluk Müslüman Cemiyeti Başkanı Selim MUÇA ile görüşmeler gerçekleştirildi. Ayrıca Zyber Hallulli Yetimhanesi, Kruja (Akçahisar) Şehri Etnografya Müzesi ve Sarı Saltuk Türbesi de heyet tarafından ziyaret edildi.

Dr. Serdar ÇAM’ın başkanlığındaki heyet ilk olarak TİKA Tiran Program Koordinasyon Ofisine geçti. Burada TİKA tarafından Arnavutluk’ta gerçekleştirilen ve gerçekleştirilmesi öngörülen projelerle ilgili yapılan sunumla bilgi alan heyet, Tiran’daki faaliyetlere ilişkin izlenimlerini paylaştı ve bazı değerlendirmelerde bulundu.

Bakan BUMÇİ’den TİKA’ya Teşekkür

Temaslarına devam eden TİKA Başkanı Dr. Serdar ÇAM ve beraberindeki heyet daha sonra Arnavutluk Cumhuriyeti Turizm, Kültür, Gençlik ve Spor Bakanı Aldo BUMÇİ ile bir araya geldi. Yapılan görüşmede, TİKA’nın Arnavutluk’ta turizm, kültür ve spor alanlarında çok faydalı projeler geçekleştirdiğini ifade eden Bakan BUMÇİ, gerçekleştirilen projelerin kısa sürede tamamlanması nedeniyle minnettarlığını dile getirdi. Ülkede faaliyet gösteren diğer kuruluşlarla kıyaslandığında, TİKA’nın proje destek taleplerini en kısa süre içerisinde gerçekleştiren kuruluş olduğunu belirten Bakan BUMÇİ, TİKA’nın hayata geçirdiği “Tiran Uluslararası Havalimanı’nda Turizm Tanıtım ve Danışma Ofisi Kurulması Projesi” nedeniyle mutluluğunu ifade etti. Başkan ÇAM ise Bakan BUMÇİ’ye misafirperverliğinden dolayı teşekkürlerini sunarak, mevcut işbirliğinin artarak devam etmesinden yana olduklarını belirtti. Görüşme sonunda ziyaretin anısına karşılıklı hediyeler verildi.

Arnavutluk Müslüman Cemiyeti Başkanı: ‘İşbirliğini Daha da Genişletmek İstiyoruz’

Heyet daha sonra Arnavutluk Müslüman Cemiyeti Başkanı Selim MUÇA ile bir araya geldi. Selim MUÇA, Cemiyetin ihtiyaç duyduğu alanlarda TİKA’nın desteğini hiçbir zaman esirgemediğini ve mevcut işbirliğini daha da genişletmek istediklerini dile getirdi. Başkan ÇAM, daha önce gerçekleştirilen somut projelerin kuşkusuz devamının geleceğini ifade ederek, Cemiyet Başkanı Selim MUÇA’ya ziyaretin anısına hediye takdim etti.

“Zyber Hallulli” Yetimhanesi’ne ziyaret

Arnavutluk’ta faaliyet göstermekte olan 25 yetimhanenin en büyüğü olan “Zyber Hallulli” Yetimhanesi’ne yapılan ziyarette, Yetimhane Müdürü Albana DULA, TİKA Başkanı Dr. Serdar ÇAM’a “Zyber Hallulli Yetimhanesi’ne Donanım ve Ekipman Desteği” projesinden dolayı minnettarlığını belirterek, yetimhanede kalan 30 çocuğun barınma şartlarının hissedilir şekilde iyileştiğini ifade etti. Kısa bir süre önce yetimhaneye alınan ekipman ve malzemeleri inceleyen Başkan ÇAM, barınma koşulları iyileştirilmiş olan yetimlere, spor faaliyetleri ve eğitim konularında da destek sağlanacağını, yetimhanede barınan çocuklara yönelik bu tür faydalı projelerin devam edeceğini ve uygun bir zamanda yetimhane personeli ile yetim çocuklar için Türkiye’ye bir ziyaret programının planlanacağını ifade etti. Ziyaretin sonunda çocuklara, TİKA heyeti tarafından hediyeler verildi.

Kruja (Akçahisar) Ziyareti

TİKA heyeti Kruja şehrine yapılan ziyarette, Kruja Kalesi’nde bulunan Etnografya Müzesi Müdürü Mehdi HAFİZİ tarafından karşılanarak, Osmanlı döneminden kalma tarihi bir konağın içerinde kurulan müzede incelemelerde bulundu. Yapılan incelemeler sırasında Müdür HAFİZİ, Kruja’nın zengin bir ailesi tarafından 18. yüzyılda konak olarak kullanılmış ve zamanla yıpranan müze binasında restorasyona ihtiyaç olduğunu ifade etti. Başkan ÇAM, Müdür HAFİZİ’ye yapmış olduğu rehberlikten dolayı teşekkürlerini sunarken, müze binasının restorasyon projesinin değerlendirmeye alınacağını belirtti.

Müteakiben, kısa bir süre içerisinde TİKA’nın restorasyon çalışmalarına başlaması ön görülen Kruja Murad Bey Cami’sinde incelemelerde bulunan heyet, cami hakkında İmam Hüseyin AKKAYA’dan bilgi aldı.

Hacı Bektaş-ı Veli’nin Talebesi Sarı Saltuk’un Türbesi Ziyaret Edildi

Programın sonunda, bir halk kahramanı olarak efsaneleşen, Hacı Bektaş-ı Veli’nin talebelerinden Sarı Saltuk’un 1200 m yüksekliğindeki Kruja Dağı’nda bulunan türbesi ziyaret edildi. Türbeyi TİKA heyetine tanıtan ve gezdiren Arnavutluk Bektaşi Merkezi görevli Derviş Halil Baba’ya gezinin sonunda TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam tarafından hediye takdim edildi.
 

Sonraki Haber

TİKA Arnavutluk'un İlk Resmi Turizm Tanıtım ve Danışma Ofisini Kurdu

TİKA, Tiran Uluslararası Havalimanı’nın dış hatlar terminalinde kurduğu Turizm Tanıtım ve Danışma Ofisi ile Arnavutluk’ta bir “ilk” daha gerçekleştirilmiş oldu. Arnavutluk Turizmine Önemli Destek Yılda yaklaşık 1.500.000 kişiyi ağırlayan Tiran Uluslararası Havalimanı’nda modern iletişim cihazlarıyla...