Haberler

23 Ekim 2011

TİKA Balkanlar'daki Şehitliklere Sahip Çıkıyor

TİKA Balkanlar'daki Şehitliklere Sahip Çıkıyor
TİKA Yaptığı Çalışmalarla Tarihin İzlerini Sürüyor
Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA), Balkan ülkelerindeki çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor. Bugüne kadar başarıyla tamamladığı projelerden ve faaliyette bulunduğu ülkelerdeki gönül dolusu teşekkürden hareketle yola çıkan TİKA, Rumeli topraklarında bulunan Osmanlı mezarlarına sahip çıkıyor.

Balkan Savaşı’nın ardından bölgeden çekilen Osmanlı Devleti’nin son nişaneleri olan mezarlar, Türk kültürüne ve medeniyetine ait eserlerin neredeyse yok olduğu bir dönemde ilgisizlikten ve bakımsızlıktan kurtarılıyor. Özellikle Sırbistan, Karadağ ve Bosna-Hersek’te sık görülen bu mezarlar kaybolma tehlikesi yaşarken; TİKA’nın tarihe saygı vurgusuyla yürüttüğü çalışmalarda hayat buluyor.

Zamanın ve çevresel etkenlerin aşımına uğrayan Tuzi Şehitliği TİKA’nın iki yıl süren çalışmaları neticesinde ‘harabeden’, ‘anıta’ dönüşüyor.

Fatih’in Askerleri Tuzi Şehitliğinde Rahat Uyuyor
İçinde Fatih Sultan Mehmet’in askerlerinin de bulunduğu pek çok mezarlık tarihin son tanığı olarak Karadağ’ın başkenti Podgoritsa’da varlığını sürdürüyor. İlk olarak Fatih’in Karadağ’ı fethi sırasında şehit düşen askerlerin defnedildiği mezarlık, yıllar içinde o bölgede hayatını yitiren Osmanlı askerlerine ve Balkan Savaşında salgın hastalık yüzünden şehit olan tam 400 askerimize edebi istiratgah olmaz vazifesini yerine getiriyor.

Bölge Halkından TİKA’ya Teşekkür
TİKA’nın Balkanlar’da başlatmış olduğu bu çalışma ile Fatih’in askerleri huzur içinde yatarken; bölgedeki Müslüman halk Tuzi Şehitliği’nin korunmasına oldukça seviniyor.

Her hafta Cuma namazının ardından şehitliğe gelip eden bölge halkı, Türkiye’ye ve TİKA’ya gösterdikleri hassasiyetten dolayı teşekkürlerini sunuyor.
 

Sonraki Haber

Türk Doktorlar Uganda'da Şifa Dağıtıyor

Türkiye’nin diğer ülkelerle gerçekleştirdiği işbirliği ve insani yardım faaliyetlerinde hiçbir mükerrerlik olmaması için koordinatörlük görevini başarı ile yürüten Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA), Somali’den Uganda’ya, Cibuti’den Kenya’ya kadar Doğu Afrika kıtasında hayatı ve...