Haberler

24 Mayıs 2013

TİKA, Atatürk'ün Emanetini Yeniden Canlandıracak

Afganistan Yüksek Öğrenim Bakanı Dr. Ubeydullah Ubeyd TİKA’nın Afganistan’da yürüttüğü projeleri ve 1926 yılında Atatürk’ün emri ile yaptırılan Kabil’in ilk hastanesi ve tıp fakültesi olan Kamil Rıfkı Urga Sanatoryumunun Restorasyonu projesiyle ilgili görüşmelerde bulunmak üzere TİKA’ya ziyarette bulundu.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Türkiye’de bulunan, Afganistan Yüksek Öğrenim Bakanı Dr. Ubeydullah Ubeyd ve beraberindeki heyet TİKA’yı ziyaret etti. Afgan heyeti TİKA Doğu ve Güney Asya, Pasifik ve Latin Amerika Dairesi Başkanı İ. Barbaros Akçakaya ağırladı. Heyet TİKA’nın görev alanı ve Afganistan’daki projeler hakkında bilgilendirildi.

Afganistan Yüksek Öğrenim Bakanlığı ile TİKA koordinesinde gerçekleştirilebilecek Teknik İşbirliği ve Kapasite Geliştirme Programları üzerinde durulan görüşmede Bakan Ubeyd Türkiye’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek TİKA’ya Afganistan’ın yeniden imarı kapsamında yapılan çalışmalardan ötürü teşekkür etti.

Kamil Rıfkı Urga Sanatoryumu
Görüşmelerde, Kamil Rıfkı Urga Sanatoryumunun restorasyonuna ilişkin TİKA tarafından sürdürülmekte olan çalışmalar hakkında Bakan Ubeyd’e bilgi verilerek, restorasyon sürecini anlatan bir sunum izlettirildi. Ayrıca hâlihazırda uygulanmakta olan ve daha sonraki süreçte gerçekleştirilmesi planlanan projelerle ilgili görüş alışverişinde bulunuldu.

Atatürk’ün emriyle kurulan ve Kabil’in ilk hastanesi olma özelliği taşıyan Kamil Rıfkı Urga Sanatoryumunun inşasına 1926 yılında başlandı ve 1932 de hizmete girdi. Daha sonra tıp fakültesi olarak hizmet veren bina, iç savaş dolayısıyla kullanılamaz hale geldi. Büyük bölümü yıkılan ancak üzerindeki ay yıldızın halen görülebildiği bu tarihi binanın yeniden ayağa kaldırılması için TİKA tarafından başlatılan restorasyon çalışmasında projelendirme aşamasında sona gelindi.

Sonraki Haber

Türkmenistan'da Turizm Meslek Lisesi Bünyesindeki TİKA Türk Dili Sınıfları Hizmete Açıldı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Türkmenistan’da Turizm Meslek Lisesi’ne Türk Dili Sınıfı, Türk Dili Lingafon Odası ve Türk Dili Kitaplığı yaptırılarak okulun modern eğitim araç gereç ve kitaplar ile donatılması sağlandı. Türkmenistan’da TİKA...