Haberler

22 Mayıs 2013

TİKA, Arnavutluk Turizmine Desteğini Sürdürüyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından, Arnavutluk Cumhuriyeti Turizm ve Kültür Bakanlığı’na bağlı turistlere tanıtım, bilgilendirme ve yönlendirme hizmeti sağlayan ikinci resmi turizm tanıtım ofisi, deniz yoluyla Arnavutluk’a gelen turistler için ülkenin en büyük ve en yoğun limanı olan ve yılda yaklaşık 1 milyon yolcunun kullandığı Durres Limanı’nı dış hatlar yolcu terminalinde kuruldu.
 
Arnavutluk turizm alanında oldukça büyük bir potansiyele sahip olmasına rağmen, mevcut potansiyelini yeteri kadar değerlendiremiyor. Sosyo ekonomik istikrarı büyük ölçüde yurtdışında çalışan işçilerin ülkeye aktardığı dövize bağımlı olan Arnavutluk, 2008 yılında ortaya çıkan küresel ekonomik kriz sonrasında, özellikle Yunanistan ve İtalya’da çalışan göçmen işçiler tarafından ülkeye aktarılan işçi döviz transferlerinde meydana gelen azalma sonrasında, döviz gelirlerini artırmanın alternatif yollarını aramaya başladı. Bu çerçevede Arnavutluk’ta turizm, en önemli sektörlerden biri olarak ön plana çıkıyor.

Arnavutluk’a deniz yoluyla gelen turistlerin yoğun olarak kullandıkları ve yılda yaklaşık 1 milyon yolcunun faydalandığı Durres Limanı’nda TİKA tarafından son teknoloji cihazlarla donatılan ve turistlere Arnavutluk hakkında tanıtım, bilgilendirme, yönlendirme hizmeti sağlayacak olan ikinci turizm tanıtım ve danışma ofisinin kurulumu tamamlandı.

Gerçekleştirilen projeyle, Arnavutluk’a deniz yoluyla gelen turistlerin teknolojiyi kullanarak bilgi sahibi olabilecekleri interaktif dokunmatik ekranların ve Arnavutluk’un tarihi ve doğal güzelliklerini tanıtan LCD ekranlarının monte edildiği yan paneller ile tavan ve zeminden oluşan bir ofis kabini kuruldu. Aynı zamanda turizm tanıtım ve danışma ofisinde bulunan, Arnavutluk hakkında bilgiler sunan, ülkeye gelen turistlere ücretsiz verilen İngilizce, Fransızca ve Almanca dilinde çok sayıda broşür ve kitapçıklar bastırıldı.

Projenin açılış töreni 17 Mayıs 2013 tarihinde Tiran Büyükelçisi Hasan Sevilir Aşan, Arnavutluk Cumhuriyeti Turizm, Kültür, Gençlik ve Spor Bakanı Visar Zhiti, TİKA yetkilileri ile çok sayıda üst düzey bürokrat ve medya temsilcisinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Açılış töreninde bir konuşma yapan Tiran Büyükelçisi Aşan, Arnavutluk’un birçok alanında olduğu gibi turizm alanında da belirli reformlar gerçekleştirildiğini ve bu reformlara Arnavutluk’ta yaptığı başarılı projelerden dolayı bir marka haline gelmiş olan TİKA vasıtasıyla destek sağlanmasından dolayı memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Arnavutluk Cumhuriyeti Turizm, Kültür, Gençlik ve Spor Bakanı Zhiti ise, gerçekleştirilen projeyle TİKA’nın turizm alanında ihtiyaç duyulan önemli bir eksikliği tamamlamış olduğunu ifade etti. Arnavutluk Cumhuriyeti Turizm, Kültür, Gençlik ve Spor Bakanı Zhiti, Turizm, Kültür, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile TİKA arasındaki mevcut işbirliğinin devam etmesini arzu ettiklerini belirtti. Açılış töreninin ardından, Durres Liman Müdürü Eduart Ndreu, Arnavutluk Cumhuriyeti Turizm, Kültür, Gençlik ve Spor Bakanı Zhiti, Tiran Büyükelçisi Aşan, ve diğer katılımcılara turizm tanıtım ve danışma ofisi tanıtıldı.

Arnavutluk’ta turistlere tanıtım, bilgilendirme ve yönlendirme hizmeti sağlayan Arnavutluk Cumhuriyeti Turizm ve Kültür Bakanlığı’na bağlı ilk resmi turizm tanıtım ofisini 2012 yılında ülkenin tek havalimanı olan Tiran Uluslararası Hava Limanı’nda TİKA tarafından kurulmuştu.

Sonraki Haber

TİKA'dan Kafkasya Üniversiteler Birliği'nin 3. Olağan Kongresine Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın destekleriyle, Kafkasya Üniversiteler Birliği’nin 3. Olağan Kongresi Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleştirildi. Ardahan Üniversitesi’nin daveti üzerine Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan’dan üniversitelerin katılımı ile 11 Kasım 2009 tarihinde kurulan ve temel...