Haberler

28 Şubat 2013

TİKA, Arnavutluk Milli Kütüphanesi'nde Ülkenin İlk Dijitalizasyon Merkezi'ni Kurdu

Arnavutluk Cumhuriyeti, Turizm, Kültür, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren Arnavutluk Milli Kütüphanesi’nde ülkenin ilk dijitalizasyon merkezi Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından kuruldu.

Arnavutluk’un nadir kitaplarına ve el yazması koleksiyonuna sahip olan Milli Kütüphane, 1920’den bu yana faaliyet gösteriyor. Günümüzde arşivindeki zengin kitap, dergi, harita, atlas gibi sahip olduğu yazılı görsel materyal sayısı 1milyon adete ulaşan Arnavutluk’un en büyük kütüphanesi olan Milli Kütüphane’de dijitalizasyon merkezinin kurulumu geçtiğimiz ay tamamlandı.

Osmanlı Dönemi’ne ait pek çok eseri de koleksiyonunda bulunduran Arnavutluk Milli Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen projeyle, nadir kitaplar ve değerli el yazması eserler modern teknolojiyle dijitalizasyonu yapılarak herkesin istifadesine sunulacağı gibi, eski eserlerin kaybolmalarının da önüne geçilmiş olacak.

Projenin açılış töreni 21 Şubat tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Tiran Büyükelçisi Hasan Sevilir Aşan, Arnavutluk Cumhuriyeti Turizm, Kültür, Gençlik ve Spor Bakanı Aldo Bumçi, Arnavutluk Milli Kütüphane Müdürü Aurel Plasari, TİKA Tiran Program Koordinasyon Ofisi yetkilileri ile çok sayıda üst düzey bürokrat ve medya temsilcisinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Açılış töreninde konuşan Türkiye Cumhuriyeti Tiran Büyükelçisi Hasan Sevilir Aşan, iki ülke arasındaki ilişkilerin başta siyasi, ekonomik ve askeri olmak üzere bütün alanlarda karşılıklı bir anlayış ve işbirliği halinde yürütüldüğünü söyledi. Arnavutluk’un bir çok alanında olduğu gibi kültür alanında da belirli reformlar gerçekleştirdiğini belirten Aşan, bu reformlara Arnavutluk’ta yaptığı başarılı projelerden dolayı bir marka haline gelmiş olan TİKA vasıtasıyla destek sağlanmasından dolayı memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Arnavutluk Cumhuriyeti Turizm, Kültür, Gençlik ve Spor Bakanı Aldo Bumçi ise gerçekleştirilen bu proje ile Milli Kütüphane’ye ait ilk kitap dijitalizasyon merkezinin kurulmasıyla, TİKA’nın kültür alanında ihtiyaç duyulan önemli bir eksikliği gidermiş olduğunu belirtti. Bumçi bundan sonra da, Turizm, Kültür, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile TİKA arasındaki mevcut işbirliğinin devam etmesini arzu ettiklerini kaydetti.
Açılış töreni sonrasında Plasari ise, ülkenin ilk dijitalizasyon merkezini konuklara ve basın mensuplarına tanıttı.

Sonraki Haber

Özbekistan Sağlık Bakanlığı ve Stk'larından TİKA'ya Ziyaret

Özbekistan’da sağlık alanında çalışan Sivil Toplum Kuruluşu (STK) yöneticileri ile Özbekistan Sağlık Bakanlığı yöneticilerinden oluşan heyet geçtiğimiz Şubat ayı içerisinde ülkemizi ziyaret etti. Gerçekleştirilen ziyaret kapsamında, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Özbekistan’da...