Haberler

07 Nisan 2016

TİKA Aral Gölü Felaketinin Etkilerinin Giderilmesi İçin Projeler Geliştiriyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Serdar Çam ve beraberindeki heyet Özbekistan Tarım ve Su İşleri Bakanlığını ziyaret ederek Bakan Yardımcısı Sabir Ergaşev ile bir araya geldi. 

TİKA Taşkent Program Koordinatörü Süleyman Kızıltoprak’ın da bulunduğu görüşme sırasında konuşan Çam, 2014 yılında Özbekistan’da düzenlenen Aral Gölü felaketiyle ilgili uluslararası bir konferansa katıldığını, bu çerçevede yörede söz konusu çevre felaketinin akıbetlerinin giderilmesine ilişkin gerçekleştirilmekte olan projeleri yerinde inceleme fırsatı bulduğunu anımsatarak, Aral Gölü felaketinin tüm dünyanın önem vermesi gereken bir çevre sorunu olduğunu vurguladı.

Serdar Çam, kardeşlerinin mevcut sorunlarını paylaşan bir ülke olarak Türkiye’nin de söz konusu çevre felaketinin akıbetlerinin giderilmesine yönelik projeleri hayata geçirmekte olduğunu dile getirdi. Özbekistan tarafının katkılarıyla bu alandaki projelerin daha da arttırılacağını anlatan Serdar Çam, bu çerçevede Aral Gölü’nün kuruyan kısmının ağaçlandırılması ve çevre sorunlarının en aza indirilmesine yönelik TİKA’nın çalışmalarını sürdürdüğünü, bu çerçevede yakın günlerde de bir uzman heyetinin yöreye gideceğini belirtti. Serdar Çam, bu toprakların manevi gücüyle Türkiye’nin büyüdüğünü ve bundan dolayı Türkiye’nin bu topraklara karşı şükran borcu olduğunu ifade ederek, bu kapsamda TİKA’nın bu ülkede gerçekleştirilecek her türlü projeye destek sağlamaya hazır olduğunu dile getirdi.

Serdar Çam, ayrıca Türkiye’de tarım ve sulama sektöründe elde ettiği deneyimleri yerinde incelemek amacıyla Özbekistan Tarım ve Su İşleri Bakanlığı heyetini Türkiye’ye davet etti. Sabir Ergaşev de Türk ve Özbek halklarının kardeş olduğunu, bu iki halkın dilinin, dininin, inancı ve geleneklerinin de aynı olduğunu kaydederek, bundan dolayı Türkiye ile çeşitli alanlardaki ilişkilerini geliştirmek istediklerini vurguladı. Tarım ve Su İşleri Bakanlığı olarak TİKA ile birçok projeleri hayata geçirdiklerini, günümüzde de taraflar arasındaki işbirliğinin devam ettiğini dile getiren Sabir Ergaşev, küresel bir çevre sorunu olan Aral Gölü felaketinin akıbetlerinin giderilmesi konusunda TİKA’nın destekleriyle bazı projelerin gerçekleştirilmekte olduğunu, bu çerçevede 2014 yılında TİKA ile Özbekistan Tarım ve Su İşleri Bakanlığı arasında imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde işbirliğinin devam ettiğini ifade etti.

Aral Gölü’nün kuruyan kısmının yarısının Özbekistan topraklarında bulunduğunu kaydeden Sabir Ergaşev, artık Aral Gölü’nün yeniden su ile doldurulmasının zor olduğunu, bundan dolayı esas amaçlarının söz konusu felaketin akıbetlerinin yumuşatılmasına yönelik olduğunu belirtti. Aral Gölü’nün kuruyan kısmında oluşan toz ve zararlı maddelerin rüzgarla birlikte bölgenin çok daha uzaklarına yayıldığını anlatan Ergaşev, Aral Gölü felaketinin akıbetlerinin giderilmesine ilişkin Türkiye'nin desteğini beklediklerini dile getirdi. Sabir Ergaşev, Tarım ve Su İşleri Bakanlığı olarak Türkiye’nin tarım sektöründe elde ettiği başarı, deneyim ve tecrübelerinden istifade etmek istediklerini sözlerine ekledi. Serdar Çam, ülkedeki temasları çerçevesinde, Taşkent ve Buhara şehirlerinde TİKA destekleriyle hayata geçirilen projelerin açılışına katılacak, ayrıca ülkenin tarihi şehirlerinde incelemelerde bulunacak.

 

Kaynak: AA

Sonraki Haber

TİKA’dan Guyana Dışişleri Bakanlığına Donanım Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Guyana Dışişleri Bakanlığı’nın yeni binasına konferans sistemi ünitesi desteğinde bulunuldu. TİKA Latin Amerika’daki faaliyetlerine devam ediyor. TİKA bu kapsamda Guyana Dışişleri Bakanlığı’nın yeni binası için konferans sistemi...