Haberler

21 Mayıs 2013

TİKA, Afganistan'da Bulunan Bahauddin Veled Medresesi İçin Kazı Çalışmalarına Başladı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından, Afganistan’ın kuzeyindeki Belh Vilayeti Mezar-ı Şerif İli Belh Kasabasında bulunan Mevlana Celaleddin-i Rumi(Belhi)’nin babası Sultan-ül Ulema Bahauddin Veled’in ders verdiği medresenin röleve, restitüsyon, restorasyon, mekanik, elektrik ve yapısal güçlendirme ile çevre düzenleme projesi kapsamında çalışmalar başladı.

Medresenin restorasyon öncesi planının belirlenip rölöve çizimleri ile restitüsyon projesinin hazırlanabilmesi için gerekli olan kazı çalışmaları, Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakkı Acun, Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt ve Kültür Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler eski Genel Müdürü Mehmet Akif Işık’ın katılımlarıyla 14-17 Mayıs 2013 tarihleri arasında gerçekleştirildi.

Kazı çalışmaları neticesinde, Medresenin 13. yüzyılın başlarında yapıldığı fakat 15.yüzyılda değişikliğe uğradığı tahmin edilmekte olup, yapının kuzey bölümüne ilaveler yapıldığı anlaşılıyor. Medresenin güneye bakan duvarında içte kapı giriş kemeri ortaya çıkarılmış, ayrıca kapının her iki köşesinde güneydoğu ve güneybatıdaki mekânlara giden koridor şeklinde açıklıklar tespit edilerek boşaltıldı.

Güney dış cephede yapılan çalışmalar sırasında her üç mekânın trompları ortaya çıkarılmış ve ortadaki bölümün medresenin ana girişini sağlayan tonozlu bir mekân olacağı kanaatine varıldı. TİKA ve Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu gerçekleştirilecek olan Sultan-ül Ulema Bahauddin Veled Medresesi kendi döneminin en önemli dini merkezlerinden biri olarak da kabul ediliyor.

Sonraki Haber

Fao ile TİKA Arasında İşbirliği Anlaşması İmzalandı

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı arasında, işbirliği anlaşması imzalandı. FAO’nun Roma’daki genel merkezinde yapılan törenle, FAO ve TİKA arasında, dünyadaki açlık, kötü beslenme ve sürdürülebilir gıda üretimi...