Haberler

10 Ağustos 2017

TİKA, Afganistan’da Yetimlerin Yanında

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA)’nın Afganistan’da sosyal hizmetler sektörünün geliştirilmesi ve desteklenmesine yönelik çalışma ve faaliyetleri devam ediyor. Bu çerçevede TİKA tarafından gerçekleştirilmekte olan Badahşan Vilayeti Feyzabad İl Yetimhane Yurt ve Yemekhane Binalarının temel atma töreni yapıldı.

Badahşan ve çevre illerde yaşayan yetim ve kimsesiz çocuklar için büyük önem taşıyan yetimhane ve yurt binasının temel atma tötenine, Badahşan Valisi Ahmed Faysal Bigzad, Mezar-ı Şerif TİKA Program Koordinatörü Zeki Bulduk, Badahşan Vilayeti Şehitler, Engelliler, Çalışma  ve Sosyal İşleri Müdürü Şafikullah Eyübi, Emniyet Müdürü General Abdul Halik Aksayi,  İl Şura Vekilleri, Feyzabad İl Belediye Başkanı, mahalli yetkililer, yanı sıra davetliler ve yetimhane çocukları katıldı.

Tören, Kuran-ı Kerim tilaveti ile başladı, yetimhane ve yurt hizmet binasının temel atma töreninin açılış konuşmasını yapan, Badahşan Vilayeti Şehitler, Engelliler, Çalışma  ve Sosyal İşleri Müdürü Şafikullah Eyübi, öncelikle Türkiye Cumhuriyeti Devletine, Türk halkına ve TİKA’ya Afganistan halkına yaptıkları desteklerinden dolayı en içten teşekkürlerini iletti.  Eyübi, Badahşan Vilayetinde Yetimhane Binasının olmadığını, kimsesiz ve yetim çocukların kiralık evlerde kaldığını ve büyük sıkıntılar yaşadıklarını, taşınma sırasında kullandıkları techizatlarının kırılıp kullanılamaz hale geldiğini  söyledi.

Eyübi, Sosyal ve Çalışma İşleri Müdürlüğüne atandığından beri büyük amaçlarından biri Badahşan Vilayeti İl yetimhane binasının yapımı olduğunu ve bu konuda türlü kurumlara müracaat ettiğini ve çok çaba göstermesine rağmen olumlu cevap alamadığını da belirtti. Eyübi, bu konuda kardeş ülke Türkiye Cumhuriyeti Devletinin yardım eli olan TİKA, Badahşan Vilayetinde kimsesiz ve yetim çocukların barınabilmesi için yetimhane yurt ve yemekhane binalarının yapımını üstlendiğini ve destekte bulunduğunu söyledi. Eyübi, yetimhane yapımının gerçekleşmesi ile 300 ‘den fazla çocuğun barınabileceği ve rahat bir şekilde yaşanabileceğini de dile getirdi.

Mezar-ı Şerif TİKA Program Koordinatörü Zeki Bulduk, proje ile ilgili detaylı bilgi vererek Badahşan Vilayeti Feyzabad İl Yetimhane, Yurt ve Yemekhane binalarının 6000 m2 kullanım alanı olduğunu, İki katlı binanın 24 yatakhane, 12 tuvalet, 8 banyo ve bir konferans salonundan oluştuğunu belirtti. Bulduk, ayrıca yetimhane, yurd ve yemekhane binalarının yapımı 8 ay içerisinde tamamlanıp tüm teçhizatı ile birlikte TİKA tarafından modern bir şekilde inşaa edilip, su deposu, spor alanı ve çevre düzenlenmesi ile birlikte hizmete açılacağının da altını çizdi.

Badahşan İl Yetimhane, Yurt ve Yemekhane Binalarının Yapımı masum, kimsesiz ve yetim çocuklara hayırlı uğurlu olması dileğinde bulunan Bulduk, Yetimlerin duasıyla Türkiye Cumhuriyeti devletinin dimdik ayakta olduğunu söyledi. Bulduk, Afganistan’da bir vilayetten başka bir vilayete geçmek için ulaşımın zor ve büyük sıkıntı olduğunu ve buna rağmen TİKA, Afgan  halkına elinden gelen desteğini esigemediğini, ve görevini en güzel şeklinde yerine getirmeye çalıştığını de kaydetti. Bulduk, Aynı vilayette 2012 yılında Gökçe Köprüsünün de TİKA tarafından yapıldığını hatırlattı.

Badahşan Valisi Ahmed Faysal Bigzad yaptığı konuşmasında, Türkiye’nin Afganistan Halkına her alanda destekte bulunduğu gibi sosyal hizmetler alanında da unutulmaz yardımlarda bulunduğunu, bunun en iyi örneği Badahşan Vilayeti Yetimhane Yurt binasının yapımı olduğunu belirtti. Bigzad, Afganistan ve Türkiye'nin ilişkisinin eskilere dayandığını, nizami, sosyal ve  kültürel alanlarda iki ülkenin bağlantısı olduğunu belirtip Türkiye’nin Afganistan’ın gelişmesi, kalkınması ve ilerlemesi konusunda da  büyük katkısı olduğunu ifade etti. Bigzad, Afgan halkı adına Türk halkına ve TİKA’ya en içten şükranlarını sundu.

Düzenlenen tören,  yetimhane hizmet binası temeline yetimlerle birlikte tuğla konulması, Türkiye Cumhuriyeti Devletine ve Türk Milletine yapılan dualar ile sona erdi.

Sonraki Haber

Kongolu Sağlık Personeline Eğitim

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve T.C. Sağlık Bakanlığı işbirliğinde Kongo Cumhuriyeti sağlık personelinde yönelik Ankara Etlik Zübeyde Hanım Hastanesi’nde eğitim programı düzenlendi. Kongo Cumhuriyeti’nde 2016 yılı içerisinde gerçekleştirilen muhtelif projelerden biri olan...