Haberler

15 Ocak 2018

TİKA Afganistan’da Eğitime Desteğe Devam Ediyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Afganistan’ın kuzeyinde 16 derslikli ilköğretim okulu inşa etti. Faryab Vilayeti Surh Bazar köyüne yapılan okulun tüm donanımı da TİKA tarafından gerçekleştirildi.

Faryab Vilayetinin büyük ilçelerinden olan Kurgan’ın Surha Bazar Köyününde okul binası bulunmadığından dolayı çocuklar kiralık evlerde, yıkık, pencere ve kapısı bulunmayan odalarda, tuğlalar üstünde eğitimlerini sürdürüyordu. Halkın eğitim alanındaki sıkıntıları ile bölgede ilk olarak TİKA ilgilendi.  TİKA tarafından gerçekleştirilen projeyle 16 derslik ve 4 idari odadan oluşan standartlara uygun inşa edilen 2 katlı okul binası bölge çocuklarına büyük umut oldu.

TİKA tarafından yapımı ve donanımı tamamlanan Surh Bazar İlköğretim Okulu düzenlenen törenle hizmete açıldı. Törene Faryab Vali Yardımcısı Abdul Mukim Rasih, T.C. Mezar-ı Şerif Başkonsolusu Mustafa Erdeviren, TİKA Mezar-ı Şerif Koordinatörü Zeki Bulduk, Faryab İl Şura Vekili Aq Muhammed Nori, Faryab Eğitim Müdür Yardımcısı Muhammed Yasin Arsalan, Kurgan İlçe Kaymakamı Dr. Muhammed İbrahim Tinmez, Andhoy, Karamkul, Hançeharbağ kaymakamları, emniyet yetkilileri, davetliler, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Faryab Vali Yardımcısı Abdul Mukim Rasih, Türkiye ile Afganistan’ın eski dost ve kardeş ülkeler olduğunu,  Türk halkının Afgan halkını zor durumlarda yalnız bırakmayıp hep destek olduğunu söyledi. Türkiye’nin, Afganistan’ın kalkınması ve ilerlemesi konusunda büyük katkılar sağlamakta olduğunu ifade eden Rasih, bunun en güzel örneğinin bugün açılışı yapılan Surh Bazar Köyü İlköğretim okulu olduğunu belirtti.

Rasih, Türkiye’nin insani yardım konusunda cömert bir ülke olduğunu ve mazlumları yalnız bırakmadığını dile getirerek, Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ve Türk halkına minnettarlığı için teşekkür etti.

T.C. Mezar-ı Şerif Başkonsolusu Mustafa Erdeviren yaptığı konuşmasında, bir ülkenin kalkınmasının eğitime bağlı olduğunu vurgulayarak erkek ve kadın ayrımcılığı yapılmaksızın eğitime teşvik edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Türkiye tarafından Afganistan’da TİKA aracılığıyla 100’e yakın okulun inşa edildiğini belirten Erdeviren, Türkiyenin yardımlarının devam edeceğini söyledi.

TİKA Mezar-ı Şerif Koordinatörü Zeki Bulduk ise Faryab Vilayeti Kurgan İlçesi Surh Bazar Köyü İlköğretim okulunun projesi hakkında kısa bilgi vererek okulun tüm donanımının TİKA tarafından sağlandığını ifade etti. Koordinatör Bulduk, Surh Bazar okulundan kalifiye insanların yetişeceğine inandığını dile getirerek bölge halkına hayırlı ve uğurlu olması dileğinde bulundu. Açılış töreninde ayrıca öğrencilere okul çantası hediye edildi.

Kurgan İlçesi, Faryab Vilayetinin az gelişmiş ilçelerinden olup; batı tarafından Türkmenistan kuzey tarafında ise Akina gümrük kapısı sınırında olup yüz binden fazla nüfusa sahip. Kurgan ilçesinde diğer ilçelere nazaran daha az okul bulunyor. Genç nüfusun fazla olduğu ilçede eğitim alan kişi sayısı da daha düşük. Bölge halkının çoğu geçimini hayvancılık ve halı dokumacılığıyla sağlıyor. 

Sonraki Haber

Waithaka Özel İhtiyaçlı Öğrenciler Mesleki Okulu’na Ekipman ve Çevre Düzenlemesi Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Kenya’da Waithaka Özel İhtiyaçlı Öğrenciler Mesleki Okulu’na ekipman ve çevre düzenlemesi desteğinde bulundu. TİKA, Kenya'da faaliyetlerine başladığından günden bu yana, eğitim kurumlarının kapasitesinin artırılması için projelerine devam ediyor....