Haberler

12 Mart 2019

TİKA 12 Ülkede Acil Tıp Kapasite Artırma Programı Gerçekleştiriyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından, İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) ile Türk ve Sudan Sağlık Bakanlıkları işbirliğinde, İİT üyesi 12 ülkeye yönelik başlatılan eğitimlerin ilk eğitimler Cibuti ve Çad’ta gerçekleştirildi.

TİKA tarafından yürütülen Acil Tıp Kapasite Artırma Programı (ATKAP) programı sayesinde, eğitimlerini tamamlayarak tecrübelerini diğer ülkelere ihraç etmeye başlayan Sudanlı eğitmenler Türkiye’nin sağlık sektöründeki deneyimlerini gerçekleştirilen eğitim projeleriyle birlikte Dünya’nın birçok farklı yerine taşıyor.

ATKAP kapsamında 2017 yılı sonunda başlatılan çalışmalar dahilinde Sudan-Türk işbirliği üçüncü ülkelere yönelik faaliyet aşamasına geçti. TİKA’nın desteğiyle eğitim programını tamamlayarak eğitmen olan 58 Sudanlı Acil Tıp Eğitmeni, tecrübelerini İİT üyesi 12 ülke Acil Tıp Personeline 2019 yılı itibariyle aktarmaya başladı. İİT üyesi ülkeler nezdinde Afet ve Acil Durum Müdahalelerine yönelik eşgüdüm ve ortak kapasitenin oluşturulması amacıyla eğitimlerin ilk aşaması ise Cibuti ve Çad’ta gerçekleştirildi. Sudanlı ve Türk eğitmenlerinden oluşan ekipler, Cibuti Cumhuriyeti ve Çad Cumhuriyeti’nde toplam 60 kişilik Acil Servis Birimi personeline yönelik eğitim gerçekleştirdi.

Proje kapsamında, TİKA ve T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) bünyesinde acil sağlık hizmetleri alanında liderlik rolü üstlenen Sudan’ın, söz konusu görevi ifa etmek üzere ihtiyaç duyduğu yerli eğitici havuzunun oluşturulması amacıyla 2017-2018 dönemi içerisinde, 58'i eğitici olmak üzere toplam 228 Sudanlı sağlık personeline Afet ve Acil Durum Müdahalelerine Giriş (ADG) eğitimlerinin verilerek, Sudan’ın beşeri kapasitesinin oluşturulmasına yönelik faaliyetler tamamlandı.

Söz konusu eğitimlerin ilk aşamasında, T.C Sağlık Bakanlığı UMKE (Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri) ile Sudanlı eğitmenleri, Cibuti ve Çad’ta ilk Acil Tıp Müdahale Eğitmen havuzu oluşturmak üzere aktif olarak görevde olan ambulans hizmetleri ve hastanelerin acil bölümlerinde çalışan hekim ve yardımcı toplam 60 sağlık personeline Afet ve Acil Durum Müdahalelerine Giriş Eğitimini tamamladı.

Eğitimlerin verilebilmesi için ihtiyaç duyulan medikal malzeme, maket, tıbbi ekipmanlar da TİKA tarafından Cibuti Cumhuriyeti ve Çad Cumhuriyeti Sağlık Bakanlıklarına temin edildi. Program çerçevesinde, kursiyerler içerisinden en başarılı katılımcılara yönelik ileri seviye eğitimi ve eğitici eğitimi verilmesiyle birlikte Cibuti ve Çad’ın ilk eğitmen kapasitesinin oluşturulması amaçlanıyor.

 

Sonraki Haber

Güney Sudanlı Diplomatlara Eğitim

Türk işbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi Başkanlığı işbirliğinde Ankara’da Güney Sudanlı diplomatlara eğitim verildi. TİKA tarafından uygulanan Diplomasi Eğitimi Programı (DEP) kapsamında, Diplomasi Akademisi tarafından icra edilen eğitimler devam ediyor....