Haberler

20 Nisan 2017

TİKA’nın Tarımsal Kalkınma Programı Kosovalı Boşnak Aileleri Sevindirdi

Kosova'da 2004 yılından bu yana faaliyet gösteren Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) Kosova için başlattığı “Tarımsal Kalkınma Programı” kapsamındaki projeler tüm Kosova toplumunu kucaklamaya devam ediyor.

Mamuşa’da Türk çiftçileri, Mitroviça’da Arnavut çiftçileri modern tarım alet ve makineleri ile intansif tarıma geçirerek kaliteli tarımsal üretimi çiftçi birlikleri ile arttırmaya ve sosyal dayanışmanın oluşmasına katkı sağlayan TİKA, Kosova’nın güneybatısında Reçana Bölgesinde Boşnak aile işletmelerini çiftçi birlikleri ile birlikte hayvansal üretimi, et ve süt verimi yüksek simental gebe düve desteği ile arttırmaya çalışıyor. Yaklaşık 12.000 Kosovalı Boşnak toplumunun yaşamakta olduğu Reçena Bölgesinde proje kapsamında hayvancılıkla uğraşan 100 aileye TİKA tarafından birer adet gebe düve ve bir ay yetecek yem desteğinde bulunuldu.

Proje ile hayvancılıkla uğraşan köylülerin sayısında yaşanan düşüşün ortadan kaldırılması ve aile ekonomilerine katkı sağlanması amaçlanıyor. Dağıtım törenine Kosova Devlet Bakanı Rasim Demiri, T.C. Kosova Büyükelçisi Kıvılçım Kılıç, TİKA Hukuk Müşaviri Mehmet Parlak, TİKA Priştine Koordinatörü Necip Özay Özütok, TİKA Priştine Koordinatör Yardımcısı Fulya Aslan, Prizren Belediyesi Tarım Müdürü Pal Geci ile çok sayıda davetli katıldı.

Selamlama konuşmasında bulunan Kosova Devlet Bakanı Demiri, Reçana bölgesinin hayvancılık ve tarım için zor bir bölge olduğunu ifade ederek, bu proje sayesinde hayvancılığın gelişmesine büyük destek sunulduğunu vurguladı. Konuşmasının devamında TİKA tarafından bölgede gerçekleşen eğitim projelerine değinen Demiri, “Bölgemizde TİKA’nın elinin değmediği okul kalmadı, TİKA’ya minnetarız” dedi. Demiri, sunulan desteklerinden dolayı Türkiye Cumhuriyetine ve TİKA yetkililerine teşekkür etti.

“Amacımız bu topraklarda yaşayan kardeş Boşnak halkına destek olmaktır” sözleriyle konuşmasına başlayan T.C. Priştine Büyükelçisi Kıvılçım Kılıç, aile ekonomilerinin güçlenmesinin yanı sıra Kosova'nın kalkınmasına katkı sağlayacak olan bu tür projeleri desteklemeye devam edileceğini söyledi. Büyükelçi Kılıç, söz konusu projenin hayırlı olması temennisinde bulunarak gebe düvelerin dağıtımı gerçekleştirildi.

TİKA’nın Kosova’nın kırsal bölgesinde yaşayan, tarım ve hayvancılık ile geçimini sağlayan aile işletmelerini kapsayan “TİKA Tarımsal Kalkınma Programı” ülkede büyük sevinç yarattı.  Kosova’da her bölgede hedef çiftçileri kapsayacak olan bu program kapsamında; hayvansal ve bitkisel üretimin arttırılması, hayvansal ve bitkisel üretim çiftliklerinin kurulması, geçimini bu sektörlerden sağlayan aile işletmelerinin ekonomik yaşam standartlarının yükseltilmesi, AB standartlarında çiftçi birliklerinin kurulması ve çiftçilerin bilinçlendirilmesi için eğitim programlarının Türkiye, Kosova ve diğer bölge ülkelerinde gerçekleştirilmesi, modern teknoloji ile intansif tarıma geçişin sağlanması amaçlanıyor.

Sonraki Haber

TİKA’dan Kazakistan’a Geri Dönüşüm Eğitimi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından Kazakistan’da kamu kurumları bünyesinde geri dönüşüm alanında hizmet veren ROP Operatör kurumu çalışanlarına çevre koruma ve atık yönetimi alanlarında eğitim programı düzenlendi. Kazakistan’da kamu kurumları bünyesinde geri dönüşüm...