Haberler

23 Şubat 2018

TİKA’nın Desteğiyle Bosna Hersek’teki Gençler İş Sahibi Oluyor

Bosna Hersek’te istihdam sağlamaya yönelik çalışmalarını yürüten Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Gradaçats şehrinde gençlerin istihdam edilmesini sağlayacak yeni projelere imza atmaya devam ediyor.

TİKA, Gradaçats Belediyesi, UNDP (Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı) ve BUTGEM (Bursa Tasarım ve Teknoloji Geliştirme Merkezi) işbirliğinde başlatılan proje kapsamında Gradaçats’ta Mesleki Eğitim Merkezi’nin kurulmasına yönelik ilk adımlar atıldı.

Proje ile otomotiv, metal ve tekstil endüstrilerinin hızla gelişmekte olduğu Kuzey Bosna bölgesine Türkiye’nin bu alandaki tecrübelerinin aktarılması hedefleniyor.

Özel sektörün vasıflı iş gücüne olan ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlayan projenin ilk aşamasında toplam 15 genç, Bursa’daki BUTGEM Eğitim Merkezinde CNC Makine Yönetimi ve Programlama konusunda 480 saatlik eğitim aldı. Eğitim alan öğrencilerden 12’si, otomotiv ve makine alanındaki fabrikalarda görev almaya başladı.

Proje ile özel sektörde çalışan dört mühendis ve Gradaçats Mesleki Lisesinden bir öğretmende Bursa’daki eğitim merkezinde eğitici eğitimini tamamladı. Eğiticiler tarafından Gradaçats’ta yeni kurulacak Mesleki Eğitim Merkezinde bu yıl içerisinde toplam 75 kursiyerin eğitilip iş sahibi olması amaçlanıyor.

Gradaçats Belediye Başkanı Edis Dervişagiç yaptığı konuşmada Gradaçats’taki Mesleki Eğitim Merkezi projesinin Bosna Hersek’te bir ilk olduğunu belirterek belediye olarak ortaklarıyla birlikte gençlerin istihdamını sağlayacak projelere destek verdiklerini ifade etti. Dervişagiç, “Mesleki eğitim merkezinin ihtiyaçları için tahsis ettiğimiz binanın tadilatının bir kısmını bu sene bütçemizden finanse edeceğiz ve TİKA ile UNDP işbirliğinde söz konusu merkezinin Bosna’nın kuzey doğu bölgesine hizmet edeceğini öngörmekteyiz. Proje ile özel sektörüne ihtiyaç duyulan vasıflı iş gücü sağlanacak.” dedi.

UNDP Bosna Hersek Yerleşik Koordinatörü Sezin Sinanoğlu “Bosna Hersek’in ekonomik büyüme oranının yüzde 3’ten yüzde 7’ye çekilebilmesi için yerel yönetim, üst yönetim ve özel sektör arasında işbirliğinin yapılması gerekmektedir. Gradaçats’ta görmüş olduğum enerjiye ihtiyacımız vardır. Gençler ülkeyi terk ediyor. Kendilerine daha kaliteli fırsatlar sağlanmasıyla bunun önüne geçilebilir. Onun için bu projenin diğer yerel yönetimlerine de bir örnek olacağını ummaktayım.” diye konuştu.

Gradaçats İş Adamları Dernek Başkanı Muhamed Bilajac yaptığı konuşmada Gradaçats, Teşany, Graçanitsa gibi bölgelerde vasıflı iş gücü ihtiyacının gittikçe arttığını ifade ederek dünyadaki teknolojik gelişmelerine ayak uydurmaya çalıştıklarını açıkladı. Bilajac, “Bu sorunların çözülmesi için iş adamları olarak elimizden geleni yapıyor diğerleri de teşvik etmeye çalışıyoruz.” dedi.

BUTGEM Koordinatörü Muammer Paşa tarafından yapılan açıklamada yerel yönetimin ilgisi olduğu sürece Bursa örneğine benzer bir mesleki eğitim merkezinin bu bölgede de kurulmasını destekleyeceklerini ifade etti. Paşa, “UNDP, TİKA ve yerel iş adamları tarafından desteklenecek bu proje eğitimin iyileştirilmesi ve istihdamın sağlanması açısından küçük, ama önemli bir adımdır.” dedi.

Sonraki Haber

TİKA Libya’da İlk 3D Modelleme Kursunu Açtı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından dünyanın birçok ülkesinde düzenlenen ve kalifiye eleman yetiştirme amaçlı eğitim programlarından İstihdamı Artırma Programı (MESİP) 3D Modelleme Kursu, Libya’da ilk defa hayata geçirildi.  Krizlerle mücadele etmek zorunda...