Haberler

11 Eylül 2018

TİKA’dan Ürdün’de Filistinli Mültecilere Eğitim Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) arasında, başkent Amman'da bulunan Filistinli mülteci kampındaki kız okulunun yenilenmesi için anlaşma imzalandı.

TİKA ve UNRWA arasında imzalanan anlaşma ile dördüncü sınıftan onuncu sınıfa kadar toplam 1.500 öğrencinin eğitim gördüğü kız okulu yenilenecek ve donanımı sağlanacak. Okul, Ürdün'deki 10 UNRWA Filistin Mülteci Kampından biri olan ve 57 bin kayıtlı mültecinin barındığı Vahdet Kampı (Amman New Camp) bünyesinde yer alıyor.

Anlaşmayı UNRWA adına Ürdün Direktörü Roger Davies, TİKA adına Amman Program Koordinatörü Esin Acar Ergin imzaladı.  Türkiye'nin Amman Büyükelçisi Murat Karagöz'ün de katıldığı imza törenine, okul parlamentosu üyesi öğrenciler, öğretmenler, okul yöneticileri ve kamp komitesi üyeleri katıldı.

Roger Davies, UNRWA ve Filistin mülteci toplumunun içinden geçmekte olduğu bu zor dönemde TİKA tarafından yapılan cömert katkı için TİKA'ya ve Türkiye'ye teşekkür ederek, projenin TİKA ile UNRWA arasındaki sürdürülebilir ortaklığı daha da güçlendirecek bir adım olduğunun altını çizdi.  Davies, Türkiye'nin katkısının, Ürdün'deki Filistinli mültecilerin desteklenmesinin ve onların eğitim haklarının korunmasının önemini teyid ettiğini vurguladı.

Törende konuşan Türkiye'nin Amman Büyükelçisi Murat Karagöz, UNRWA'nın, Filistinli mültecilere insani destek sağlayan bir kurum olmanın ötesinde, bölgedeki siyasi istikrarın kilit unsurlarından olduğunu ifade etti.  UNRWA kurucu üyesi ve Danışma Komisyonu Başkanı, Türkiye'nin, UNRWA'nın finansal sorunlarını aşması için her türlü çabayı göstereceğini vurgulayan Büyükelçi Karagöz, Türkiye'nin eğitim alanında verdiği desteğin, bölgedeki aşırılık ve terörün azaltılmasna katkı sağladığını belirtti.

TİKA Amman Program Koordinatörü Esin Acar Ergin de kapsayıcı ve sürdürülebilir kalkınmanın temelinde yatan eğitimin, TİKA'nın öncelikli işbirliği alanlarından biri olduğunu ifade etti.  Özellikle kızların eğitimine ve güçlendirilmesine büyük önem verdiklerini bildiren Ergin, TİKA'nın, tesis inşası, onarımı, ekipman desteği, öğretmenlerin eğitimi ve burslarla, yeni nesillerin en iyi koşullarda eğitim almalarına destek olduğunu belirtti.  Türkiye'nin kalkınma işbirliği alanındaki kararlılığının da altını çizen Ergin, resmi kalkınma yardımlarında dünyadaki donör ülkeler arasında ilk sırada yer aldığını vurguladı.

ABD'nin Yardımları Durdurma Kararı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, 31 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, ABD'nin UNRWA'ya mali yardımları tamamen durdurma kararı aldığını belirtmişti.

ABD yönetimi 2018 başında UNRWA'ya sağladığı desteğin büyük bölümünü askıya almıştı.  Amerikan basınında yer alan haberlere göre Washington UNRWA'ya 365 milyon dolarlık yardım yapıyordu.

UNRWA, BM Genel Kurulunca, 1949'da, Ürdün, Suriye, Lübnan, Batı Şeria ve Gazze'deki Filistinli mültecilere yardım amacıyla kuruldu.

Hâlihazırda Filistin içinde ve dışında 5,9 milyon Filistinli mülteci bulunuyor.  UNRWA'nın yardımları Filistinli mülteciler için büyük önem taşıyor.

Sonraki Haber

TİKA’dan Ukrayna’ya Sağlık Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Ukrayna’nın güneyinde yer alan Odesa Vilayeti Bilgorod-Dnistrovskiy (Akkerman) ilçe hastanesinin Kulak-Burun-Boğaz ünitesi yenilendi. Bilgorod-Dnistrovskiy (eski adıyla Akkerman) İlçe Hastanesinin bünyesinde faaliyet gösteren ve uzun zamandır tadilatını görmeyen...