Haberler

04 Mayıs 2021

TİKA’dan Tacikistan’a 42 Tonluk Yerli Patates Tohumu

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Tacikistan Patates Üretimini Geliştirme Projesi kapsamında Tacikistan Cumhuriyeti Tarım Bakanlığına 42 ton Türk patates tohumu teslim etti.

TİKA ve Tacikistan Tarım Bakanlığı iş birliğiyle gerçekleştirilen ve dört ayağı bulunan proje kapsamında Türkiye’den temin edilen 42 ton patates tohumu Tacikistan’a getirildi. Projenin ilk ayağında Türkiye’den temin edilen patates tohumlarının 40,2 tonluk kısmı ekimi yapılmak üzere Tacikistan’ın farklı bölgesindeki çiftçilere dağıtıldı.

Projenin ikinci ve en önemli ayağında Türkiye’den getirilen 1,8 tonluk altı çeşit Türk tohumluk patateslerinin üç farklı bölgede deneme ekimleri yapıldı. Deneme ekimi ile ülke için en uygun patates tohum türlerinin tespit edilmesi ve en verimli türlerin Tacikistan’a kazandırılması amaçlanıyor.

Projenin üçüncü ayağında ise deneme ekiminin en uygun koşullarda yapılmasını temin etmek amacıyla TİKA tarafından temin edilen 3 patates ekme makinesi Tacikistan Tarım Bakanlığı yetkililerine teslim edildi. Projenin son ayağında ise sağlıklı ekimi temin etmek amacıyla Türkiye’den gelen bir uzman hem Tacikistan Tarım Bakanlığı uzmanlarına hem de ekim belgesindeki uzmanlara eğitimler verdi, ekimin sağlıklı şartlarda ve düzgün yapılması amacıyla da ekim sürecine destek sağladı.  

Tohumluk patateslerin teslimi için yapılan törene Tacikistan Cumhuriyeti Tarım Bakanı Sulaymon Ziyozoda Rizoi, Türkiye Cumhuriyeti Duşanbe Büyükelçisi Emre Zeki Karagöl, Tacikistan Cumhuriyeti Tarım Bakan Yardımcısı Sadi Karimzoda Gafor ve TİKA Duşanbe Koordinatörü İbrahim Erbir katıldı.

Törende konuşan Tacikistan Tarım Bakanı Rizoi, TİKA’nın 2021 yılında tarımla ilgili birçok projeye destek veriyor olmasından memnuniyet duyduklarını belirterek, teslim aldıkları patates tohumlarının kendileri için çok kıymetli olduğunu ve bu projeye çok önem verdiklerini ifade etti. Bunun bir başlangıç olmasını umut ettiklerini ifade eden Rizoi, özellikle tohum konusunda önümüzdeki dönemde çok daha yakın bir şekilde işbirliği yapmak istediklerini söyledi. TİKA ile farklı alanlarda da işbirliği yapmak istediklerini dile getiren Rizoi, özellikle bahçecilik, seracılık,  arıcılık gibi konularda yakın çalışmalar yapmak istediklerini söyledi.

TİKA Koordinatörü İbrahim Erbir, TİKA tarafından desteklenen projenin, Tacikistan’nın patates üretimi için çok önemli bir adım olduğunu vurguladı. TİKA’nın desteğinin sadece bir defaya mahsus olmadığını söyleyen Erbir konuşmasına şöyle devam etti, “Önümüzdeki yıllarda Tacikistan için ihtiyaç duyulan tohumluk patateslerin temini kapsamında sertifikalı, kaliteli ve ucuz olan tohumluk Türk patateslerinin ülkeye kazandırılmasını amaçlanmaktadır. Tarım Bakanlığı ilgili birimi iş birliğinde Türkiye’den getirilen 6 tür tohumluk patatesin Tacikistan’ın üç farklı bölgesinde deneme amaçlı olarak ekimi yapıldı. Bu sürecin sonunda getirilen patates türlerinden ülke için en verimli ve uygun olanları belirlenecek ve önümüzdeki yıllarda ihtiyaç duyulan tohumluk patateslerin tedariki sağlanacak.”

Yıllık kişi başı yaklaşık 130 kilo patates tüketimi ile bu konuda dünyada önde gelen ülkelerden olan Tacikistan’da patates, ekmekten sonra en çok tüketilen gıda maddesi konumunda. Ülkede, 2020 yılında yaklaşık 900 bin ton patates hasadı yapılırken, bu üretim miktarı yaklaşık 9,5 milyonluk nüfusa sahip ülkenin yıllık ihtiyacını karşılamamaktan uzak. Tacikistan, tohumluk patateste %50-60 oranında dışarıya bağımlı durumda. Bu dışa bağımlılık ülkede ucuz ve kaliteli tohuma ulaşmayı zorlaştırıyor.  Proje ile Tacikistan’ın kronikleşen tohumluk patates probleminin çözülmesi amaçlanıyor.  

Sonraki Haber

7. Balkan Ülkeleri Anestezi Günleri Kongresi’ne TİKA Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Anesteziyoloji ve Reanmiasyon Uzmanları Derneği (ARUD) iş birliğinde gerçekleştirilen “VII. Balkan Ülkeleri Anestezi Günleri e-Kongresi’nde” COVİD-19 salgını tüm boyutlarıyla ele alındı. TİKA’nın desteği ile Anesteziyoloji ve Reanmiasyon Uzmanları...