Haberler

15 Aralık 2018

TİKA’dan Sudan’a Sağlık Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) desteği ile Sudan'ın başkenti Hartum'da Yunus Emre Enstitüsü tarafından (YEE), Türkçe eğitim verilen ve mesleki eğitimlerini Türkiye’de tamamlayacak olan 10 Sudanlı ebe adayına sertifikaları verildi.  

Türkçe eğitimi gören ebe adaylarına sertifikalarının verilmesi dolayısıyla düzenlenen törene TC. Hartum Büyükelçisi Sn Doç Dr. İrfan Neziroğolu, Tika Hartum Koordinatörü Celalettin Güngenci, Sudan Sağlık Bilimleri Akademisi Başkan Vekili ve öğretim üyesi Dr. Hafız Ahmad Mohamad, Yunus Emre Enstitüsü Hartum Müdürü Bünyamin Demir, eğiticiler ve kursiyerler katıldı.

Programda konuşan Türkiye'nin Hartum Büyükelçisi İrfan Neziroğlu, Türkiye'nin ilerde Hartum'da bir sağlık akademisi kurmayı planladığını söyledi. Türk sivil toplum örgütlerinin Sudan'da sağlık hizmetleri alanlarında önemli rol oynadıklarını vurgulayan  Neziroğlu, Türk Kızılayının önümüzdeki dönemde yaklaşık bin Sudanlının göz ameliyatının gerçekleştirilmesi için çalışma yürüteceğini anlattı. YEE Hartum Müdürü Bünyamin Demir de sertifika alan 10 Sudanlı ebeye 3 aylık temel Türkçe eğitimi verdiklerini belirtti. 

TİKA Hartum Program Koordinatörü Celalettin Güngenci de TİKA’nın mesleki eğitim, su sanitasyonu, tarım ve hayvacılık, restorasyon başta olmak üzere farklı sektörlerde 2006 yılından bu yana Sudan’da projeler gerçekleştirdiğini ifade etti. TİKA’nın Sudan’daki sağlık projelerine aynı şevk ve hızla devam edeceğini söyleyen Güngenci, “Türkçe dil eğitimlerini tamamlayan Sudanlı ebelerimizie alanlarında uzmanlaşması amacıyla  2019 yılında Konya Selçuk Üniversitesin ’de uygulamalı ebe eğitimi vereceğiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, son Sudan ziyaretinde verdiği söz üzerine, bir süre önce Sağlık Bilimleri Üniversitesi tarafından Sudan Nyala Sağlık Hizmetleri Yüksekokulu açılmıştı. Sudan'ın Güney Darfur eyaletinde, yine Erdoğan'ın talimatıyla yapılan ve 2014'ten bu yana hastalara hizmet veren "Nyala Sudan-Türkiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi" de sadece Sudan'a değil bölgedeki birçok ülkeye hizmet sunuyor.

Dünyada anne ve çocuk ölümlerinin en fazla görüldüğü ülkelerden biri olan Sudan’da bebek ölümlerinin azaltılması amacıyla TİKA katkılarıyla 2014 yılında eğitime başlayan Hartum Uluslararası Ebe Eğitim Merkezinde ebeler yetişmeye başlamıştı. Merkezde bugüne kadar Sudanın toplam ebe açığının % 70’i karşılandı ve mezunlar 18 eyaletteki köy, mezra ve diğer yerleşim yerlerinde hizmet ediyor. 

Sonraki Haber

TİKA’dan Kazakistanlı Medya Mensuplarına Tanıtım Programı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve T.C. Dışişleri Bakanlığı işbirliğinde Türkiye-Kazakistan diplomatik ilişkilerinin 27. yıl dönümü sebebiyle Kazakistan medya mensuplarına basın tanıtım programı düzenlendi. Programa, Kazakistan’ın önde gelen resmi gazete, televizyon kanalları ve...