Haberler

26 Aralık 2018

TİKA’dan Özbekistan’da Anne ve Çocuk Sağlığına Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Özbekistan Sağlık Bakanlığı ve İslam Kalkınma Bankası işbirliğinde ülkenin Andican ve Namangan şehirlerinde "Çocuk İleri Yaşam Destek Programı (AÇSAP)" düzenledi.

TİKA'nın Özbekistan'da daha önce gerçekleştirdiği AÇSAP programlarına katılarak eğitimci olan 6 Özbek ve 6 Türk doktor Andican ve Namangan şehirlerinde tecrübe paylaşımı programına katıldı.

Program kapsamında, 0-12 yaş arası çocuklarda görülen ve acil müdahale gerektiren solunum yetersizliği, solunum yolu açma, duran kalbe müdahale, ritm bozukluğunu düzenleme, yaralı yoğun bakımı, yoğun bakım sonrası tedavi ve gözetim alanlarında yeni yöntem ve teknikler konularında Özbek doktorlara eğitim verildi. Türk doktorlar, Namangan'daki eğitim programında 6 yaşındaki Bahadır İsrailov ve 15 günlük İmane İbrahimcanova'ya cerrahi müdahalede bulunarak çocukların sağlıklarına kavuşmalarını sağladı.

Özbekistan’da 466 ameliyat, 2 binin üzerinde muayene

Andican ve Namangan'daki çocuk hastanelerinde düzenlenen eğitimlere katılan, pediatr ve acil hekimlerinden Andican’da 85, Nemengan’da ise 65 olmak üzere toplam 150 Özbek doktor sertifikalarını aldı. Bölgedeki tıp fakültesi öğrencileri de bu programları takip etti.

TİKA'nın desteğiyle 2018 yılında iki ülke sağlık bakanlıklarının iş birliğiyle bu yıl Özbekistan'da gerçekleştirilen sağlık haftası kapsamında toplam 466 ameliyat ile 2 binin üzerinde muayene yapılırken, bu dönemde ayrıca TİKA tarafından düzenlenen 5 sağlık tecrübe paylaşım programına toplam 530 Özbek sağlık personeli katıldı. Özbekistan sağlık sistemine sağlanan teknik alt yapı desteği kapsamında da tam donanımlı ambulansların yanında 90 kuvöz, 110 monitör ve 30 ventilasyon cihazı temin edildi.

Sonraki Haber

TİKA’dan Özbek, Kırgız ve Azerbaycanlı Öğretmenlere STEM Eğitimi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Trakya Üniversitesi ve İslam Kalkınma Bankası işbirliğinde öğretmenlere eğitim verildi. TİKA, Trakya Üniversitesi ve İslam Kalkınma Bankası işbirliğinde Eğitim Öğretim Programı (EÖP) kapsamında Özbekistan, Azerbaycan ve Kırgızistanlı Fen...