Haberler

09 Ağustos 2017

TİKA’dan Meksika Eğitim Bakanlığına Yönelik Tecrübe Aktarım Programı

Meksika’da kırsal alanda yaşayan göçmen işçilere, köylülere ve yerli halklara yönelik eğitim hizmeti sunan Meksika Eğitim Kalkınma Ulusal Konseyi (CONAFE) bünyesinde görev yapan eğiticilere yönelik Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından “Eğiticilerin Eğitimi Programı” düzenlendi.

Meksika Eğitim Kalkınma Ulusal Konseyi (CONAFE) Meksika Federal Hükümetine bağlı bir kurum olup 9 Eylül 1971 yılında Devlet Başkanlık kararı ile kuruldu. CONAFE eğitime erişimi olmayan, Federal ve Devlet okulu kurmak için asgari öğrenci sayısını yakalama şartını yerine getiremeyen küçük topluluklara yönelik hizmet veriyor. Çalışmakta oldukları bölgelerde 500’den fazla yerleşime sahip topluluklarda okul öncesi eğitim hizmetleri sunuluyor.

CONAFE Meksika genelinde 27.000 noktada okul öncesi eğitim ve 28.000 noktada ilkokul ve ortaokul eğitim hizmeti sunuyor. Eğitim sunulan noktalarda toplam 751.335 öğrenci (Başlangıç: 423.239 / Okul öncesi eğitime hazırlık, Okul Öncesi: 170.046 / İlkokul: 114.525 / Ortaokul: 43.525) eğitim hizmeti alıyor. 28.000 noktada sunulan ilkokul ve ortaokul eğitim hizmetleri 16-29 yaş arasındaki toplam 41.000 toplumsal eğitim lideri (%64’ü bayan / %36’sı bay) aracılığı ile gönüllülük esasına göre sunulmaktadır. Sunulan eğitim öğretim hizmetinin kalitesinin ve etkinliğinin artırılmasına yönelik 31 Temmuz – 4 Ağustos 2017 tarihleri arasında başkent Meksiko Şehrinde T.C. Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde görevli uzmanlar yönetiminde 32 eyaletten gelen toplumsal eğitim liderlerini eğiten eğiticilere yönelik yoğunlaştırılmış kapasite artırım program düzenlendi.

Bahse konu program kapsamında Erken Çocukluk Eğitimi, Eğitimde Temel Kavramlar, Öğretimde Planlama ve Değerlendirme, Öğretim Teknikleri ve Metotları, Göç ve Uyum, Davranış Değiştirme ve Özel Eğitim konularına yönelik ülkemizin tecrübesi aktarıldı. Ayrıca sınıfta öğrencilerin dikkatini yoğunlaştırmaya yönelik metotlar uygulamalı olarak gösterildi.

Bir haftalık programın ardından CONAFE İcra Direktörü Enrique Torres Rivera, CONAFE Toplumsal Eğitim ve Sosyal Katılım Dairesi Genel Direktörü Lilia Danila Lopez Salmoran, TİKA Meksika Program Koordinatörü Muhammed Ünal, Milli Eğitim Bakanlığı Uzmanlarının iştiraki ile katılımcılara sertifikaları takdim edildi.

Düzenlenen törende konuşan İcra Direktörü Rivera; Conafe olarak çok kültürlülüğü savunduklarından dolayı uluslararası kurumlar ile çalışmaya açık olduklarını ve bu kapsamda TİKA ile çalışmaktan memnun olduklarını ifade etti. Ülke genelinde vermiş oldukları hizmet kalitesinin artırılması kapsamında Chiapas Eyaletinde TİKA tarafından kurulan 8 adet kütüphane için de minnettar olduklarını belirtti.

Milli Eğitim Bakanlığı uzmanları tarafından gerçekleştirilen kapasite artırım programının çok başarılı geçtiğini belirten Rivera, kendilerine verilen desteğin sürmesi temennisinde bulunarak TİKA’ya teşekkürlerini iletti.

Törende konuşan TİKA Meksika Program Koordinatörü Ünal, Türkiye ile Meksika’nın bulunduğu konum itibari ile komşu olduğu ülkeler arasında bir köprü görevi gördüğünü ve bu sebepten dolayı benzer sıkıntılarla uğraştığını belirtti. Türkiye’nin gütmüş olduğu açık kapı politikası sayesinde 3 milyonu aşkın göçmen Suriye vatandaşına ev sahipliği yaptığını ve bunların yarısından fazlasının eğitim çağında olan kişilerden oluştuğunu ifade etti. Türkiye’nin göçmen nüfusa yönelik eğitim alanında sergilediği kamu politikasının ve başarılı uygulamalarının CONAFE aracılığı ile Meksika ile paylaşmaktan memnuniyet duyacaklarını ifade etti.  

Sonraki Haber

TİKA, Afganistan’da Yetimlerin Yanında

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA)’nın Afganistan’da sosyal hizmetler sektörünün geliştirilmesi ve desteklenmesine yönelik çalışma ve faaliyetleri devam ediyor. Bu çerçevede TİKA tarafından gerçekleştirilmekte olan Badahşan Vilayeti Feyzabad İl Yetimhane Yurt ve Yemekhane Binalarının...