Haberler

13 Eylül 2017

TİKA’dan Meksika’nın Chiapas Eyaletindeki 8 Köy Okuluna Kütüphane Kurulumu

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Meksika’nın güneyinde yerlilerin yoğun olarak yaşadığı Chiapas Eyaletinde farklı bölgelerdeki 8 okula kütüphane kurulumu gerçekleştirildi.

Meksika Eğitim Kalkınma Ulusal Konseyi (CONAFE) Meksika Federal Hükümetine bağlı bir kurum olup ülkenin eğitim seviyesini artırmak ve Meksika toplumunun kültürel ve eğitimsel sorunlarını çözebilmek için yeni programlar araştırmak, tasarlamak, uygulamak ve değerlendirmeye yönelik çalışmalar yapıyor. CONAFE eğitime erişimi olmayan, Federal ve Devlet okulu kurmak için asgari öğrenci sayısını yakalama şartını yerine getiremeyen küçük topluluklara yönelik eğitim ve öğretim hizmeti veriyor. Çalışmakta oldukları bölgelerde 500’den fazla yerleşime sahip topluluklarda okul öncesi eğitim hizmetleri ve 100’den fazla yerleşime sahip topluluklarda da ilköğretim ve ortaöğretim hizmeti sunuluyor. CONAFE 27.000 noktada okul öncesi eğitim ve 28.000 noktada ilkokul ve ortaokul eğitim ve öğretim hizmeti sunuyor. Eğitim sunulan noktalarda toplam 751.335 öğrenci (Başlangıç: 423.239 / Okul öncesi eğitime hazırlık, Okul Öncesi: 170.046 / İlkokul: 114.525 / Ortaokul: 43.525) eğitim ve öğretim hizmeti alıyor. 28.000 noktada sunulan ilkokul ve ortaokul eğitim hizmetleri 16-29 yaş arasındaki toplam 41.000 toplumsal eğitim lideri (%64’ü bayan / %36’sı bay) aracılığı ile gönüllülük esasına göre sunuluyor.

CONAFE tarafından ülke genelinde sunulan ücretsiz eğitim hizmetlerinde öğrencilerin ilgisini çekecek ve bireysel çalışmalarını teşvik edecek bibliyografik malzeme temini kapsamında TİKA tarafından 8 adet kütüphane kurulumu gerçekleştiriliyor. Bahse konu kütüphaneler yerlilerin yoğun olarak yaşadığı ülkenin güneyinde yer alan Chiapas Eyaletine bağlı San Fernando, Comitan de Dominguez, La Independencia, Chamula, Teopisca ve Cintalapa bölgelerinde kuruldu. TİKA tarafından farklı bölgelerde kurulan 8 adet kütüphaneden toplam 502 (Okul Öncesi: 91 / İlkokul: 223 / Ortaokul: 188 öğrenci) öğrenci faydalanacak.

Chiapas eyaleti toplam 5.217.908 kişilik bir nüfusa sahip olup bu nüfusun %32,70 ine denk gelen toplam 1.706.017 yerli (%51,20 Kadın / 48,80 Erkek) yaşıyor. Yerlilerin yoğun yaşadığı bölgelerde ağırlıklı olarak Tzotzil (%36), Tzetzal (%34,4), Chol (%17,4) ve diğer (%12,2) yerli diller konuşuluyor. Ulusal Nüfus Konseyi (CONAPO) tarafından yapılan çalışmalarda Chiapas’ın 2000 yılından beri Meksika genelinde ikinci en çok marjinalleşen (özellikle dağlık bölgelerindeki yaşam şartlarının) eyalet olduğu tespit edildi. Yerlilerin yaşamış olduğu evlerin çoğu yaşam için gerekli asgari koşulları sağlayamıyor. Chiapas eyaletinde 15 yaş ve üstünde ortalama eğitim düzeyi %7,2 olup, bu oran ortaöğretim ilk yılının biraz üzerinde denk geliyor.

TİKA tarafından kurulan 8 adet kütüphanenin açılış törenine CONAFE İcra Direktörü Enrique Torres Rivera, Meksika Eyalet Eğitim Bakanlığı Chiapas Bölgesel Delegesi Francisco Javier Gil Salinas, TİKA Meksika Program Koordinatörü Muhammed Ünal, Kütüphane kurulan bölgelerde görevli eğiticiler, öğrenciler ve yerli halk katıldı. Açılış töreninde konuşan İcra Direktörü Rivera; CONAFE olarak ülke genelinde eğitim hizmetlerinin sunulmasında sıkıntı yaşanan bölgelerde faaliyet gösterdiklerini ve ellerinden geldiği kadar çok eğitim çağındaki çocuğa ulaşmaya çalıştıklarını belirtti. Bu kapsamda TİKA tarafından verilen kütüphane kurulumu desteği sayesinde daha kaliteli bir eğitim hizmeti sunacakları için Türkiye’ye minnettar olduklarını ifade etti. Sonrasında konuşan Chiapas Bölgesel Delegesi Salinas; kendisinin de Chiapas Eyalaetinde bulunan yerli bir toplulukta büyüdüğünü ve imkânsızlıklara rağmen çok çabalamak sureti ile eğitimini tamamlayabildiğini aktardu. TİKA tarafından kurulan kütüphanelerin bölgede yaşayan yerli çocukların öğrendiklerini araştırma ve kendilerine yeni bilgiler katma açısından çok önemli olduğunu ifade etmek sureti ile TİKA’ya teşekkürlerini iletti.

Törende konuşan TİKA Meksika Program Koordinatörü Ünal; TİKA olarak Meksika’da gerçekleştirdikleri projelerde eğitim sektörüne önem verdiklerini ve özellikle temel eğitim konusunda geri kalmış çocukların bilgiye daha kolay ulaşabilmesine yönelik projeleri yapmaktan memnuniyet duyduklarını ifade etti. Küresel düzeyde kabul edilen 1000 yıl kalkınma hedefleri kapsamında tüm kız ve erkek çocuklarının ilköğretimlerini eksiksiz tamamlamaları (Evrensel İlköğretim) konusunda gösterilen çabaya Türkiye olarak her zaman destek vereceklerini belirtti. 

Sonraki Haber

Somali’de Yetimlere Destek Devam Ediyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Somali’nin başkenti Mogadişu’da yetimlere kıyafet desteğinde bulunuldu. TİKA, Somali’de gerçekleştirdiği projelere yenilerini eklemeye devam ediyor. Bu kapsamda Somali genelinde farklı sektörlerde önemli projelere imza atan TİKA tarafından...