Haberler

07 Eylül 2017

TİKA’dan Kolombiya’ya İstanbul Adlı Bot Ambulans Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından, Kolombiya’nın kuzey bölgesinde yer alan ve sağlık merkezlerine yalnızca nehir taşımacılığı ile ulaşılabilen Bojaya kasabasına İstanbul adı verilen bot ambulans desteğinde bulunuldu.

Kolombiya’nın kuzeyinde Choco Eyaleti’ne bağlı Bojaya kasabası, zorlu coğrafi şartları sebebiyle yasadışı örgütlerin yıllarca sığınağı olan ve FARC başta olmak üzere diğer örgütlerin faaliyetlerini doğrudan gerçekleştirdiği bölgelerin başında yer almaktadır. Dünya tarihine Bojaya Katliamı olarak geçen ve yaklaşık 120 sivilin sığındığı kilisede bombalanarak öldürülmesi ve 2002 yılında FARC ve paramiliter grupların günlerce süren çatışmalarının ardından kasaba tamamen yerle bir oldu.  Şehir sakinleri diğer yakın yerleşim yerlerine sığınmış, kasaba bir süre sonra yaklaşık 1 kilometre ilerisine tekrar kurulmuştur.

Bölgede yer alan Atrato Nehri’nin dönemsel olarak taşması ile beraber sular altında kalan civardaki kasabalara karadan yardım ulaştırmak çok güç olup, bölgeye yalnızca askeri uçaklarla yardım iletilebilmektedir. Yetersiz altyapı sebebiyle özellikle acil durumlarda gerekli sağlık hizmetlerine ulaşamayan bölge halkı, kapsamlı doktor kontrolü için şalopa adı verilen sallar ile yaklaşık 6 saat yolculuk yaparak merkeze ulaşmaktadırlar.

TİKA tarafından temin edilen ve İstanbul adı verilen bot ambulans sayesinde yaklaşık 10.000 kişilik nüfusa sahip bölgede görülen salgın hastalıklar, solunum eksiklikleri ve enfeksiyonlar gibi acil müdahale gerektiren sağlık sorunlarının çözümü için büyük bir adım atıldı. Ayrıca hamilelik döneminde yaşanan acil durumlar ve bebek rahatsızlıkları başta olmak üzere kadın-çocuk sağlığı hususunda önemli gelişmeler kaydedilecektir.

Kolombiya Ordusu ve Boyaja Belediyesi işbirliği ile bölge halkının hizmetine sunulan bot ambulansın teslim törenine katılan Tuğgeneral Mauricio Moreno Rodríguez ve Ulusal Öğrenim Kurumu (SENA) Choco Bölge Direktörü Carlos Andrés Vargas García, ​TİKA tarafından verilen desteğin, maddi sıkıntılar ve hastalıklarla mücadele eden kasaba sakinleri nezdinde çok büyük önem taşıdığını ifade ederek, Türkiye’ye ve Türk halkına teşekkürlerini iletti. 

Sonraki Haber

Türkiye TİKA Eliyle Dünya Polisini Eğitmeye Devam Ediyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Emniyet Genel Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen Polis Eğitim İşbirliği Projesi kapsamında geçtiğimiz aylarda toplam 168 emniyet personeline eğitim düzenlendi. TİKA ile Emniyet Genel Müdürlüğü işbirliğinde;  2007–2008 döneminde pilot...