Haberler

25 Ocak 2018

TİKA’dan Kırgızistan’ın Eğitim Altyapısına Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Kırgızistan'ın Çuy bölgesine bağlı Issık Ata ilçesinde Budenovka köy ortaokulunun dış cephe tadilatı tamamlandı.

Kırgızistan'ın Çuy bölgesine bağlı Issık Ata ilçesinde 1976 yılında kurulan ve 17 değişik milletten 750 öğrencinin eğitim gördüğü Budenovka köy ortaokulunun dış cephe tadilatı TİKA tarafından tamamlandı. Söz konusu projenin açılışına Kırgız Cumhuriyeti Eğitim ve Bilim Bakan Yardımcısı Kudayberdi Kojobekov, Türkiye Cumhuriyeti Bişkek Büyükelçisi Cengiz Kamil Fırat, Türkiye Cumhuriyeti Bişkek Büyükelçiliği müşavirleri, TİKA Orta Asya ve Kafkaslar Dairesi Başkanı Dr. Ali Özgün Öztürk, TİKA Bişkek Program Koordinatörü Ali Muslu, Isık Ata Kaymakamı Kalmırza Kojomkulov, Issık Ata İlçesi Kaymakamı Kalmırza Kojomkulov, öğrenciler ve veliler katıldı.

Koçkorbay Kasabası Yöneticisi Erkinbek Kerimkulov, programın açılışını yaparak, Türk-Kırgız Dostluğunun bir örneği olan okulun tamiri ve tadilatından dolayı Türkiye’ye şükranlarını dile getirdi. Türkiye Cumhuriyeti Bişkek Büyükelçisi Cengiz Kamil Fırat ise, çeşitlik etnik kökenlerden yüzlerce çocuğun bir arada eğitim gördüğü bu okulun dostluk ve kardeşliğin bir simgesi olarak gördüğünü bildirdi.  Büyükelçi Fırat, Türkiye’nin Kırgızistan’da çok sayıda önemli projelere imza attığının altını çizdi. Büyükelçi Fırat, 4 yıllık görev süresi olduğunu, bu süre zarfında Kırgız Milli Eğitim Bakanlığı ve TİKA ile birlikte yeni projeler gerçekleştireceklerini ifade etti.

Kırgızistan Eğitim ve Bilim Bakan Yardımcısı Abdimanap Muratov, Bakanlık adına emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu. Muratov, Türkiye ile Kırgızistan kardeşliğinin, dostluğunun pekiştirilmesinde bu tür projelerin son derece önemli olduğunu ifade etti.  Isık Ata Kaymakamı Kalmırza Kojomkulov, geçtiğimiz günlerde Bişkek’te göreve başlayan Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi Cengiz Kamil Fırat’ı yeni görevi dolayısıyla tebrik etti ve Türkiye’nin Koçkorbay kasabasına yaptığı yardımlar için teşekkürlerini sundu.

TİKA Orta Asya ve Kafkasya Daire Başkanı Dr. Ali Özgün Öztürk ise “Kırgızistan bağımsızlığına kavuştuktan sonra TİKA olarak ilk ofislerimizden birini burada açtık ve 25 yılı aşkın bir zamandır dost ve kardeş ülkede faaliyetteyiz. Biz Türkiye olarak dost elimizi her zaman Kırgızistan’a uzatacağız. Eğitim alalında işbirliğinin devam etmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

Program, öğrencilerinin Kırgız ve Türk halk oyunlarından sergilediği örnekler ile son buldu. 

Sonraki Haber

Karadağ'da Balıkçılık Sektörüne TİKA Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından başlatılan “Karadağ’da Balıkçılık Sektörünün Geliştirilmesi Projesi” kapsamında, Karadağ Tarım Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ve Deniz Biyoloji Enstitüsü'nden uzman heyet Türkiye'ye inceleme ziyareti gerçekleştirdi. Karadağ’da...