Haberler

30 Ocak 2018

TİKA’dan Kiev’de Sağlık Sektörüne Destek Devam Ediyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Ukrayna’da Kiev Şehri 1 No’lu Çocuk Klinik Hastanesi Nefroloji Bölümünün fiziki altyapısı yenilenerek medikal ekipman desteğinde bulunuldu.

TİKA, Ukrayna’da gerçekleştirdiği projelere yenilerini eklemeye devam ediyor. Ukrayna’da farklı sektörlerde önemli projelere imza atan TİKA tarafından Ukrayna’da Kiev Şehri 1 No’lu Çocuk Klinik Hastanesi Nefroloji Bölümünün fiziki altyapısı yenilenerek medikal ekipman desteğinde bulunuldu.

TİKA tarafından gerçekleştirilen projenin açılış törenine, TİKA Ukrayna Koordinatörü Hacı Bayram Bolat, Kiev Şehri 1 No’lu Çocuk Klinik Hastanesi Başhekimi Yuriy Kojara, Nefroloji Bölüm Başkanı Yelizaveta Mordovets, TİKA Ukrayna Koordinatör Yardımcısı Şeyma Babayiğit, Ukrayna Milli Tıp Akademisi öğretim üyeleri, Başhekim Yarımcıları ve hastane personeli katıldı.

Yılda 1500 çocuğa sağlık hizmetlerini sunan Ukrayna’nın en büyük ve köklü hastanesi olan Kiev Şehri 1 No’lu Çocuk Klinik Hastanesinin önemini kaydeden TİKA Ukrayna Koordinatörü Bolat, ülkenin sağlık sektörüne özel önem atfedilmesi gerektiğini ifade etti. Sağlık başta olmak üzere farklı alanlarda TİKA’nın Ukrayna’ya yönelik olarak gerçekleştirdiği projeler hakkında tanıtıcı bir konuşmadan sonra Bolat, yenilenmiş bölüm sayesinde kaliteli hizmetinin sağlanması ve böylece çocuk sağlığının korunmasına katkıda bulunulacağına yönelik ümidini dile getirdi.

Akabinde söz alan Kiev Şehri 1 No’lu Çocuk Klinik Hastanesi Başhekimi Yuriy Kojara, büyük zorluklarla karşı karşıya kalan Ukrayna’ya TİKA tarafından yapılan yardımlardan dolayı hayranlığını dile getirerek, hastanenin kısıtlı bütçe imkânları ile bu zamana kadar böyle önemli yardımının yapılmadığını belirtti. Hastanenin yenilenen Nefroloji Bölümüne kavuşmasından dolayı duyduğu memnuniyetini paylaşan Başhekim Kojara, Türkiye Cumhuriyeti halkına minnettarlığını dile getirdi. Nefroloji Bölüm Başkanı Mordovets, TİKA’nın yardımlarının hem hekimleri, hem hastanede yatan çocuk ve annelerini çok sevindirdiğini belirtti. Ağır böbrek hastalıklarından mustarip çocukların sürekli hastanede bulunma sebebiyle hastanenin ikinci ev haline geldiğini kaydeden Mordovets, yardımlar sayesinde iyileştirilen koşulların hayatlarına renk kattığını ifade etti.

Kiev Şehri 1 No’lu Çocuk Klinik Hastanesi 1989 yılında kurulmuş olup, Nefroloji Bölümü 50 yatak kapasitesi ile her sene böbrek hastalıklarından mustarip ortalama 1500 çocuğu tedavi ediyor. Bununla birlikte Bölüm nezdinde faaliyet gösteren Milli Tıp Akademisi çocuk nefrolojisi konularında hizmetiçi eğitimler düzenleniyor. Her yıl yaklaşık 150 uzman, edindikleri tecrübe ve bilgiyi Ukrayna’nın farklı bölgelerinde gerçekleştirdikleri günlük tedavilerde uyguluyor.

Devlet tarafından ayrılan kısıtlı bütçe ve ebeveynlerin yardımlarıyla ancak küçük çaplı tadilat gerçekleştirilebilen Nefroloji Bölümünde hasta odalarının, hijyen odalarının ve koridorun yenilenmesi sayesinde çocukların tedavi koşulları iyileştirildi. Yeni mobilya ve tıbbi ekipman temini yoluyla Bölümün işlevselliği arttırılmış olup, ayrıca yenilenen teknik altyapı sayesinde 2003 yılından bugüne kadar hastalıkların izlenmesi amacıyla oluşturulan tüm arşivlerin elektronik ortama aktarılması sağlandı. 

Sonraki Haber

TİKA Sevakin Adası'ndaki İlk Çalışmalarını Tamamladı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Sudan'daki tarihi Sevakin Adası'nın restorasyonu amacıyla Türkiye'ye tahsisi kapsamında ilk aşama saha tetkik çalışmalarını tamamladı. TİKA, restorasyon amacıyla Türkiye'ye tahsis edilen Sevakin Adası'nda, jeoloji ile jeofizik saha ölçümleri,...