Haberler

07 Ocak 2019

TİKA’dan Kamerunlu Kakao Üreticilerine Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Kamerun’un başkenti Yaounde’de kakao yetiştiricilerinin modern ve hijyenik şartlarda ürünlerini işleyebilmeleri için fermantasyon ve kurutma tesisi inşa edildi.  

Dünyanın en büyük kakao üreticilerinden olan Kamerun’da 600 binden fazla çiftçi kakao yetiştiriciliği yapıyor. Üretimin yüzde 40’nın başkent Yaounde’de yapıldığı kakaoda hala çok sayıda çiftçi ilkel yöntemleri kullandığından yüksek verim elde edemiyordu.

TİKA, ilkel yöntemlerle kakao üreticiliği yapmaya devam eden çiftçilere kakao hasadından sonra kakao taneleri için çok önemli olan fermantasyon ve kurutma tesisi kurdu. Tesis kakao tanelerinin hasattan sonra toz, toprak gibi istenmeyen maddelerle karışmasını ve yeterince kurutulamadığı için rutubetli oluşmasını engelliyor. TİKA desteği sayesinde modern şartlarda ürettikleri son kakao hasadını işleyen çiftçilerden Nkoudou Hilbere Atouba, "Kamerun’da büyük bir gıda firması ürünlerimizi inceledi ve en iyi kalitede kakao üretildiğini ve bizim ürünlerimizi özellikle alacaklarını söylediler. Tesis sayesinde kazançlarımız artacak. Bize bu şekilde destek veren Türk halkına ve TİKA’ya teşekkür ediyoruz" dedi. 

Kamerun Kakao Kurumu (SODECAO) tarafından verilen bilgiye göre yıllık 300 bin ton civarında kakao üretimi olan Kamerun, ekipman ve tesis eksikliğinden dolayı Fildişi Sahilleri ve Gana gibi diğer üretici ülkelerin ürünlerine göre düşük kalitelide kakao üretiyor.

Sonraki Haber

TİKA’dan Karadağ’da Kültür Merkezine Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Karadağ'ın Bijelo Polye şehrinde bulunan Biyelo Polye Kültür Merkezine donanım desteğinde bulundu.  TİKA Karadağ’ın kuzey bölgesindeki en büyük kültür merkezi olan Biyelo Polye Kültür Merkezi’ne ses sistemi, ışıklandırma, LED...