Haberler

05 Şubat 2018

TİKA’dan Gürcistan’da Gerçekleştirilen Sağlık Konferansına Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA)’nın desteğiyle Gürcistan’da Guatr Endoskopi Cerrahisi Yeni Yaklaşımlar Sağlık Konferansı gerçekleştirildi.

Gürcistan’da sağlık sektörünün gelişmesini engelleyen sorunların başında altyapı yetersizliği, modern ekipman eksikliği, hastane sayısı ve nitelikli sağlık personeli azlığı geliyor. Ülke ihtiyaçlarına cevap vermek amacıyla TİKA, ülkede sağlık alanında söz konusu problemlerin giderilmesinin yanı sıra dost ve komşu Gürcistan’ın sağlık personeline 2008 yılından bu yana Türkiye’nin öncü hastanelerinde staj eğitiminin verilmesi ve Türkiye’nin bu alandaki zengin tecrübelerinden faydalanmalarını sağlamaya çaba sarfediyor.

T.C. Sağlık Bakanlığı işbirliğinde Türkiye’de düzenlenen staj eğitimleri sayesinde Türkiye’nin sağlık alanındaki tecrübelerinden yararlanılarak Gürcistan’da genel cerrahi kemik ve yumuşak doku cerrahisi, karın, torakal ve endoskopi ameliyatları, kemoterapi tedavisinde uygulanan çağdaş yöntemler uygulanmaya başlandı. Yıllar boyunca iki ülke sağlık çevreleri arasında verimli işbirliği ilişkilerinin oluşması, Gürcü doktorların Türk uzmanların geliştirdiği yöntemleri takip ederek tıp alanındaki yenilikleri öğrenme ve uygulama imkânları tanındı.

Bu kapsamda 1918 yılında kurulan ve  Gürcistan’ın en önemli ve kapsamlı üniversitelerinden biri olan Uluslararası Üniversiteler Birliği ve Avrupa Tıp Eğitimi Birliği üyesi Tiflis Devlet Tıp Üniversitesi ve ülkenin öncü endokrinoloji kliniği olan ENMEDIC yetkilileri, Türkiye, İzmir Ege Üniversitesinde görevli Türk hocalarla beraber bir sağlık projesi hazırlandı. Proje kapsamında Ege Üniversitesinden gelen 3 doktor ve 2 hemşireden oluşan Türk sağlık heyeti tarafından Gürcü uzmanlarla beraber Gürcistan’da ilk defa yeni endoskopi yöntemiyle Guatr ameliyatı yapılarak bahse konu yöntem ve alan gelişmeleri Tiflis’te düzenlenmesi planlanan ve 200 kişinin katılımı ile gerçekleştirilen konferansta anlatıldı.

Konferans giriş konuşmaları Tiflis Devlet Tıp Üniversitesi Rektörü Prof. Zurab Vadaçkoria ve T.C. Tiflis Büyükelçisi Fatma Ceren Yazgan tarafından yapıldı. Söz alanlar, konferansa sağladığı destek için TİKA’ya teşekkür ederek Türk-Gürcü sağlık çevrelerinin verimli işbirliğinin devam etmesi temennini dile getirdiler.

Tiflis Devlet Tıp Üniversitesi ile ENMEDIC Kliniği işbirliğinde Türkiye’de yeni uygulanmaya başlanan Guatr endoskopi ameliyatının her iki ülkenin öncü tıp ekiplerinin katılımıyla örnek uygulama ameliyatının Tiflis’te yapılması, akabinde ise “Guatr Endoskopi Cerrahisi – Yeni Yaklaşımlar” Sağlık Konferansının düzenlenmesi projesinin iki ülke sağlık çevrelerinin daha da yakınlaşmasına büyük katkı sağladı.

Sonraki Haber

Myanmar Yangon’da Ambulans Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Myanmar’ın başkenti Yangon’da Müslüman, Mahar Mon Myat Setanar Derneği’ne ambulans desteğinde bulunuldu. Myanmar’ın başkenti Yangon’da 50’den fazla gönüllüsü ile ihtiyaç sahibi her hastaya ücretsiz hizmet veren Mahar...