Haberler

16 Ocak 2019

TİKA’dan Azerbaycan’a Uluslararası Sertifikasyon Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Türk Standartları Enstitüsü (TSE) işbirliğinde Azerbaycan’da kalite yönetim sistemi eğitim programı başlatıldı.

TİKA tarafından Azerbaycan’da ekonomi ve sanayi sektörlerinde kalite, üretim ve verimliliğin artırılmasına destek olunması amacıyla bir proje başlatıldı. Proje çerçevesinde kalite yönetim sistemi ve enerji yönetimi sistemi alanında Azerbaycan’ın öncü bilimsel-araştırma ve sanayi kuruluşlarına eğitim ve sertifikasyon desteği veriliyor.  Proje ile sanayide verimli üretim yöntemleri, enerji ve kaynak verimliliği, organize sanayi bölgeleri, küçük sanayi siteleri ile küçük ve orta ölçekli işletmelerin geliştirilmesini sağlayacak uluslararası standartların uygulanması ile ekonominin gelişmesine katkı sağlanması hedefleniyor.

Projenin tamamlaması ile, Azerbaycan Ekonomi Bakanlığı’na bağlı, makro ekonomi politikaları, sanayi, küçük ve orta ölçekli işletmeler ve diğer üretim sektörlerine ilişkin bilimsel araştırmalar yapan Ekonomik Reformlar Enstitüsü, ISO 9001:2015 kalite yönetim sistemi standardı; Azerbaycan’ın en önemli organize sanayi bölgesi olan Sumgayıt Kimya Parkı ise ISO 9001:2015 kalite yönetim sistemi ve ISO 50001 enerji yönetimi standartlarına sahip olacaklar.

Türk Standartları Enstitüsü işbirliğinde yürütülen proje kapsamında, ilk aşamada ISO 9001:2015 kalite yönetim sistemi ile ilgili eğitimlere başlanıldı.  Her iki kurumdan 30 uzman, kalite yönetim sistemleri ile ilgili 5 günlük eğitim alacak. Kalite yönetim sisteminin temelleri, risk tabanlı süreç yönetimi, dokümantasyon ve iç tetkiklerle ilgili bilgilerin anlatıldığı eğitimlerin bir sonraki aşamasında ise standartlarla ilgili uygulama eğitimleri de verilecek.

Sekiz ay devam edecek projenin devamında, Azerbaycanlı uzmanlara enerji yönetim sistemleri ile ilgili teorik ve uygulama eğitimler verilecek.  TSE uzmanları denetiminde yürütülecek tetkik ve belgelendirme çalışmalarının ardından kurumlara ISO kalite sertifikaları verilecek.

Sonraki Haber

Hırvatistan’da TİKA’nın Desteği İle İslam Merkezi İnşa Ediliyor

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitaroviç’in huzurunda imzalanan anlaşma ile TİKA ve Hırvatistan İslam Birliği işbirliğinde Hırvtatistan’da İslam Merkezi inşa ediliyor. Sisak İslam Kültür Merkezi Projesi kapsamındaki iş birliği mutabakat zaptı,...