Haberler

03 Aralık 2018

TİKA’dan Afganistan Hat Sanatına Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Afganistan’da Herat Hattatlar Derneği’ne donanım ve ekipman desteğinde bulunuldu.

Afganistan’ın önemli bir kültür ve sanat şehri olan Herat, Timurlular döneminden devraldığı kültür ve sanat mirasını ülkenin içinde bulunduğu zorluklara rağmen yaşatmaya çalışıyor. TİKA Herat’ta yürüttüğü eğitim, sağlık, altyapı projelerinin yanı sıra şehrin yapısı ve ihtiyaçlarına paralel olarak kültür, sanat ve restorasyon çalışmalarına da özel bir önem veriyor.

Afganistanlı Hattatların yeterli ve kaliteli hat malzemelerine sahip olmamaları ayrıca gerekli donanım ve ekipmanların eksikliğinden dolayı dernek üyelerinin ve hat öğrencilerinin bir yıllık ihtiyacına yetecek kaliteli hat malzemesi, meşk masaları, dolap, sandalye, çalışma masası vd. malzeme ile birlikte gerekli olan bazı elektronik âletler de düzenlenen bir törenle TİKA tarafından derneğe teslim edildi.

Törende konuşan TİKA Afganistan Herat Program Koordinatörü Ali Ergun Çınar, Afgan hattatları ile işbirliği yapmaktan ve çalışmalarına katkıda bulunmaktan son derece mutlu olduklarını ifade etti. Çınar,  “Afganistanlı hattatların emeklerinin karşılığını bulmasını ve sanatları ile geçinebilecek hale gelmelerini temenni ediyorum.” dedi.

Herat Hattatlar Derneği Başkanı Müstemend Guri, TİKA’nın kültür ve sanata verdiği destek için minnettar olduklarını belirterek yapılan yardımdan sadece dernek üyelerinin değil dernekte kurs gören hat öğrencilerinin ve bütün sanatseverlerin de istifade edeceklerini söyledi.

Afganistan Hat Sanatının duayeni Abdülcelil Tevana da gerek yapılan bu yardım gerekse de daha önce açılmış olan Türk Ebrusu kursları ve Türkiye’de düzenlenen İslam Medeniyet Hazineleri Sergisi ile TİKA’nın Afganistan sanatına büyük katkı verdiğini söyledi.

12-14 Ocak 2018 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilen” İslam Medeniyet Hazineleri Türk ve Afgan Hattatların İstanbul Buluşması” Sergisi ile Afgan Hat Sanatı Türk sanat çevrelerine tanıtılmıştı.

Sonraki Haber

TİKA’dan Mozambik Tarımına Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Mozambik tarımının daha iyi şartlarda yapılması için modern ekipman ve pamuk yetiştiricilerine eğitim desteğinde bulunuldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Tanzanya, Mozambik ve Madagaskar'ı kapsayan ziyareti esnasında verdiği...