Haberler

22 Haziran 2012

"tek İhtiyacımız Küresel Vicdan"

"tek İhtiyacımız Küresel Vicdan"

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı, 20 Haziran 2012 tarihinde Brezilya’nın de Janerio kentinde başladı. Konferansa 100’den fazla ülkeden devlet başkanları, yetkililer, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve basın mensubu katıldı. BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon tarafından yapılan açılış konuşması ile başlayan zirvede, aile fotoğrafı çekildi.

“RIO +20 Konferansının Küresel Vicdana Katkı Sağlamasını Temenni Ediyorum”

Konferansa Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam ve çok sayıda yetkili katıldı.

“İnsanlığa Ait Küresel Sorunlar, İnsanım Diyen Herkesin, Tüm Ülkelerin Vebalidir”

Başbakan Erdoğan, konferansta konuşma yaptı. Başbakan sözlerine “RIO +20 Zirvesinin feraha, barışa ve huzura vesile olmasını diliyorum” diyerek başladı. “Bundan 2 asır önce insanlığın karşısındaki en önemli sorun savaş, göç ve yoksulluktu. Bugün ise bunlara ek olarak çevre kirliliği, iklim değişikliği, açlık, susuzluk, küresel ısınma tehditleriyle karşı karşıyayız. Bu sorunlar doğal sorunlar değil; bizzat insanlar tarafından üretilmiş sorunlardır. Atalarımızdan böyle bir dünyayı devralmadık. Tedbir almazsak, bundan sonra da daha iyi bir dünyayı miras olarak bırakamayacağız. Sınırsız tüketimin şekillendirdiği bir dünya gelecek nesiller için yaşanılabilir bir dünya olmayacaktır. Bir tarafta sınırsız tüketimin şekillendirdikleri; diğer tarafta tek lokma yemeden haftalar geçirenler var. Kitle iletişim araçları ile dünyanın her köşesinden anında haber alabiliyoruz. Dünya üzerinde yaşanan her sorun, ondan haberdar olanların vebalidir.” cümleleri ile konuşmasına devam eden Başbakan, küresel sorunlara ve çözüm önerilerine değindi. “Çocukların katledildiği bir dünyada hiç kimse sorumluluktan kurtulamaz. İnsanlığa ait küresel sorunlar, insanım diyen herkesin, tüm ülkelerin vebalidir. Bu sorunlara ortak çözüm bulmak zorundayız. İnsanlığa ait sorunların çözümüne giden yol dayanışmadan ve empati kurmaktan geçiyor. Yağmur ormanlarını koruyacağız, çevreye ait duyarlılığı arttıracağız. Bunu yaparken savaşta ölen çocukları, kadınları, yoksulluğun ve terörün yıprattığı ülkeleri unutmayacağız” diye Başbakan’ın RIO + 20 gündeminde küresel vicdan vardı. Başbakan Erdoğan, sözlerini “RIO +20 Konferansının küresel vicdana katkı sağlamasını temenni ediyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.

TİKA Başkanı Serdar Çam ve beraberindeki TİKA heyeti RIO +20 Konferansına katılanlar arasındaydı. TİKA Başkanı konferans için gittiği Brezilya’da, Brezilya Kalkınma Ajansı Direktörü Marco Farani ile görüşme gerçekleştirdi.

BM Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı

Rio+20 Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı, Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde yapılan 1992 Birleşmiş Milletler (BM) Çevre ve Kalkınma Konferansı’nın (UNCED) 20. yıldönümü ve 2002’de Johannesburg’da yapılan Dünya Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi’nin (WSSD) 10. yıldönümünde 20-22 Haziran 2012’de yine Rio de Janerio kentinde yapılıyor. Konferan, devlet başkanları, hükümet temsilcileri gibi en üst düzeyde katılım ile gerçekleştiriliyor. Konferansın politik düzeydeki bir belgeyle sonuçlanması bekleniyor.

Sonuç belgesinin yeşil ekonomiye geçişle alakalı olarak ülkelere yol gösterecek şekilde kamu ve özel sektör için gerçekçi ve uygulanabilir öneriler oluşturması ve bu önerilerin üye ülkeler tarafından benimsenmesi için zemin hazırlaması planlanıyor.

Konferansın Hedefleri:

• Sürdürülebilir kalkınma konusundaki politik kararlılığa yeniden vurgu yapılması,

• Sürdürülebilir kalkınma konusunda bugüne kadar gerçekleşen başlıca zirvelerin çıktıları konusundaki gelişmelerin ve eksiklerin ortaya konması,

• Yeni ve yükselen tehdit ve fırsatların tarif edilmesidir.

Konferansta Tartışılacak Konular:

• Sürdürülebilir kalkınma ve yoksulluğun azaltılması çerçevesinde yeşil ekonomi,

• Sürdürülebilir kalkınmanın kurumsal çerçevesi olacaktır.

Ülkemizin Rio +20 Zirvesi hazırlık sürecinin, başta ilgili kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, özel sektör, üniversiteler, yerel yönetimler olmak üzere her düzeyde mümkün olan en üst düzey katılım sağlandı.

Genel Kurul’daki resmi görüşmelerin yanı sıra, dört üst düzey yuvarlak masa toplantısı, çok sayıda yan etkinlik, ortaklık forumu, sergi, fuar ve sürdürülebilir kalkınma alanında eğitim programları gerçekleştirilecektir. Genel Kurul’a paralel olarak düzenlenecek üst düzey yuvarlak masa toplantılarının ortak konusu, “Konferanstan beklenen sonuçların uygulanması için geleceğe bakış” olarak belirlenmiştir.

Sonraki Haber

TİKA Nairobi Program Koordinasyon Ofisi Faaliyetlerine Başladı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ofisi Başkanlığı (TİKA) son 6 ayda ofis sayısını %20 arttırdı. Yeni işbirliği ortağı olan ülkelerinden biri olan Kenya’da TİKA Nairobi Program Koordinasyon Ofisi faaliyetlerine başladı. Kenya Başbakanı Dr. Raila Odinga İle...