Haberler

26 Temmuz 2012

Tarımsal Kalkınma Projelerinin Yeni Durağı: Kosova

Dünya nüfusunun hızla artması ve doğal kaynakların tükenmesi insanları var olan kaynakları etkin ve verimli bir biçimde kullanmaya yöneltiyor. Ülkeler jeopolitik konumları doğrultusunda yeni kaynak arayışına giderken; ekilebilir alana sahip farklı gelişmişlik düzeyindeki tüm ülkeler tarımı aktifleştirici, birim miktardaki verimi arttırıcı çalışmalar yapıyor. Küreselleşme, artan hava sıcaklıkları ve mevsim döngülerinde yaşanan değişimler ise tarımsal kalkınmayı her geçen gün daha önemli hala getiriyor. Son dönemde tarım yalnızca kırsalda değil bir iktisadi faaliyet olması yönüyle kentlerde de önem kazanıyor. Birçok kalkınma kuruluşu, tarım merkezli çalışmaları gıda güvenliğinin ve yeşilin korunmasını sağlamak için gerçekleştiriyor.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Pasifik’ten Orta Asya’ya, Ortadoğu ve Afrika’dan Balkanlara, Kafkasya’dan Latin Amerika’ya kadar birçok ülkede tarımsal kalkınmanın ekim, hasat, üretim, işleyiş ve teşvik basamaklarının her birine ayrı ayrı destek veriyor. TİKA’nın koordinasyonunda gerçekleştirilen bu çalışmalarla Kenya’da Dadaap Kampında yaşayan mülteciler kendi hayatlarını kendi imkânları ile sürdürme becerisi kazanıyor. Bosnalı gaziler iş sahibi oluyor, Sudanlı mülteciler evlerine dönüyor, Filistinli üreticiler tarım-sanayi entegrasyonunu hızlandırıyor.

TİKA, Kosova’da da tarımsal kalkınmayı destekleyici proje ve faaliyetlere destek veriyor.

Mamuşa’daki tarımsal ürünleri, özellikle de Mamuşa’da yetiştirilen domatesleri Kosova ve yurtdışına tanıtmak amacıyla bu yıl dördüncüsü düzenlenen Mamuşa Domates Festivali’ne TİKA tarafından destek verildi.

Mamuşa Belediye binası önünde “Bereketimiz Bol, Birliğimiz Daim Olsun” sloganıyla başlayan IV.Domates Festivali’ne yerli ve yabancı konuklar yanısıra yaklaşık 1000 Mamuşalı katıldı. Bu yıl Ramazan ayına denk gelen festivalin açılışı iftarla başladı. TRT sanatçıları, Gerçek, Doğru Yol, Çeşme ile Aşık Ferki derneklerinin folklor gösterileriyle sahura kadar coşkulu bir şekilde devam etti.

Havai fişek gösterisiyle devam eden festivalde, Mamuşa Belediye Başkanı Arif Bütüç, Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Elazığ Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu, Türk Temsil heyeti Başkanı Albay Ahmet Çelik, TİKA Priştine Program Koordinatörü Adem Urfa, Kosova Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Ferid Agani ve T.C. Priştine Büyükelçisi Songül Ozan konuşmalarını yaptı.

Mamuşa Belediye Başkanı Arif Bütüç, Mamuşa’nın tarihçesinden özet bilgi vererek, 2002 yılında Mamuşa’nın belediye olması için katkıları geçenlere tek tek teşekkür etti. Ayrıca Mamuşa’nın çok yönlü kalkınması için bugüne kadar 8 milyon Avro değerinde 100’e yakın projeye imza attıklarını da vurguladı.

“Mamuşa Kosova’nın en hızlı gelişen yerel yönetimlerinden biridir” diyen TİKA Koordinatörü Adem Urfa, 2004 yılından bu yana TİKA’nın Mamuşa’ya çeşitli projelerle 2 milyon ABD doları değerinde destek sağlandığını belirtti ve önümüzdeki dönemde de Mamuşa’ya destek olmaya devam edileceğini ifade etti.

Kosova Başbakanı Hashim Thaçi selamlarını getirdiğini belirten Kosova Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Ferid Agani, Ramazan ayında Domates Festivali’nde bir arada olmanın ayrı bir mutluluk teşkil ettiğini ve Türkiye ile Kosova arasında kültürel-dostluk ilişkilerine değindi.

Festivalin önemine işaret eden T.C. Priştine Büyükelçisi Songül Ozan, Kosova’nın tek Türk belediyesi olan Mamuşa’nın her alanda kalkınması elçiliğin öncelikli konularından biri olacağını vurguladı.

Mamuşa’da sahura kadar yaşanan coşkulu anların devamı festivalin ikinci ve üçüncü gününde Priştine ve Prizren’de de Türkiye’den gelen TRT sanatçıları ve yerel derneklerin katılımı ile devam etti.

Sonraki Haber

TİKA'dan Belgrad'da Tarihe Saygı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), artan ofis sayısı ve genişleyen faaliyet coğrafyasıyla çalışmalarına devam ediyor. İşbirliği ve teknik yardım projelerinin yanı sıra restorasyon çalışmaları yapan TİKA’nın çalışmaları neticesinde ortak mirasa ait mekanlar ‘harabeden’...