Haberler

10 Mayıs 2013

Tarihi Saraybosna Mevlevihanesi Yeniden İnşa Edildi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ve Konya Selçuklu Belediyesi işbirliğiyle yeniden inşa edilen Tarihi Saraybosna Mevlevihanesi’nin açılışı Saraybosna’da düzenlenen törenle gerçekleştirildi.

Açılış törenine, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Üyesi Bakir İzzetbegoviç, TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, milletvekilleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Tarihi Saraybosna Mevlevihanesi’nin açılışı, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Üyesi Bakir İzzetbegoviç, TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay tarafından gerçekleştirildi.

Konya Selçuklu Belediyesi ve Saraybonsa Stari Grad Belediyesi arasındaki kardeş belediye protokolü kapsamında gerçekleşen Tarihi Saraybosna Mevlevihanesi’nin Yeniden İnşası Projesi sonrasında TİKA’nın proje yürütücüsü olarak dâhil olduğu işbirliğiyle söz konusu proje kısa sürede tamamlandı. 1462 yılında Sancak Beyi İshak oğlu İsabey tarafından inşa edilen kendisine ait vakıfname çerçevesinde uzun yıllar Saraybosna’nın dini, kültürel ve sosyal hayatına hizmet eden İsabey Zaviyesi adıyla da bilinen Saraybosna Mevlevihanesi daha önce Saraybosna Milli Kütüphanesi yakınında Bentbaşı (Bembaşa) mevkiinde yer alıyordu.

1659 yılında Saraybosna’yı ziyaret eden Evliya Çelebi, Mevlevihane ve civarını cennet bağı gibi bir mekân olarak tasvir etmişti. 1683-1699 Osmanlı Avusturya Savaşı sırasında 1697 yılında Prens Eugene komutasında şehre giren Habsburg ordusunun ateşe verdiği Saraybosna’da yanan yüzlerce bina gibi Saraybosna Mevlevihanesi de önemli ölçüde tahrip oldu. 1781 yılında Bosna Valisi Vecihi Paşa eliyle yeniden inşa edilerek Mevlevihane’ye bir cami de ilave edildi. Yugoslavya döneminde 1957 yılında yıkılan Mevlevihane binası bu gün Selçuklu Belediyesi ve TİKA’nın işbirliğiyle uygulanan proje kapsamında yeninden inşa edildi.

Törende açılış konuşması yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bu manevi ve tarihi mekanda, şehitlerin ve Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç ile tarihleri, asırları aşarak bir geleneğin bu günlere taşınmasına vesile olan Mevlana Celaleddin Rumi’nin huzurunda bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade etti.

Tarihi tekkenin yeniden açılması nedeniyle Türkiye’nin Dışişleri Bakanı olarak büyük gurur duyduğunu söyleyen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Bu güzel eser Türkiye Cumhuriyeti ile Bosna Hersek Cumhuriyeti arasındaki ezeli ve ebedi dostluğun bir nişanesi olarak inşallah ebediyete kadar burada kalacak” dedi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Selçuklu Belediyesi’ne ve TİKA’ya tekkenin yeniden inşa edilmesine verdiği katkılardan dolayı teşekkür etti.

Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi’nin Boşnak üyesi Bakir İzzetbegoviç de Türkiye’nin her alanda bir dünya gücü olduğuna işaret ederek, gerek Bosna Hersek’te gerekse diğer bölge ülkelerindeki etkisinin her geçen gün arttığını söyledi.

TİKA Başkanı Serdar Çam ise yaptığı konuşmada, Bosna şehitlerinin, merhum Aliya İzzetbegoviç ve Mevlana Cellaleddin-i Rumi’nin manevi huzurunda bulunarak böylesi bir açılış töreninde bulunmak ve böylesi bir yapıya katkıda bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. TİKA olarak böyle bir projede yer almaktan büyük memnuniyet duyduklarını ifade eden TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, projede yer alan Selçuklu Belediyesi ile Saraybosna Stari Grad Belediyeleri’ne de teşekkür etti.

Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ise törende yaptığı konuşmada, tekkenin 1462 yılında inşa edildiğini, 1600’lü yıllarda yıkıldığını ve yeniden 1781 yılında yaptırıldığını belirterek, “Bu tekke 1951 yılında yeniden yıkıldı, ancak yeri değiştirilerek yeniden Saraybosna’ya hakim tepede inşa edildi. Bu tekkenin yapımına verdiğimiz destekten dolayı da çok mutluyuz” dedi.

Konuşmaların ardından Dışileri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi’nin Boşnak üyesi Bakir İzzetbegoviç ve beraberindekiler mevlevihaneyi gezdi ve yetkililerden bilgi aldı. Açılış töreninin ardından, tekkede tasavvuf konularında yaptığı çalışmalarla tanınan Tuğrul İnançer tarafından ilk Mesnevi dersi yapıldı.

Açılışı yapılan Saraybosna Mevlevihanesi binası Bosna ve Hersek’te Mesnevihanlık geleneğini sürdüren son halka olan Hacı Hafız Halid Hacımuliç Efendi’nin mirasını sürdürmek üzere kurulan Hacımuyaga Vakfı tarafından Balkanlar Mevlana Araştırmaları Merkezi olarak hizmet verecek. Mevlevi kültürü başta olmak üzere İslam kültür ve sanatlarını araştırmak üzere sanatsal ve kültürel etkinliklere evsahipliği yapacak.

Sonraki Haber

TİKA'dan Arnavutluk'ta Şiddet Mağduru Kadın ve Çocuklara Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Arnavutluk Ofisi işbirliğinde Arnavutluk’un tek Kadın Sığınma Evi’ne Bahçe Düzenlenmesi, Hobi Bahçeleri, Spor Alanları ve Çocuk Parkı Kurulumu Projesi’nin kamuoyuna tanıtım töreni 08 Mayıs...