Haberler

04 Aralık 2013

Tacikistan'da Huşyori Romatizmalı Çocuklar Sanatoryumuna Servis Aracı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Tacikistan Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Huşyori Romatizmalı Çocuklar Sanatoryumuna hasta çocukların taşınması için bir adet yarım otobüs desteğinde bulunuldu.

TİKA, Tacikistan Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı işbirliğinde Tacikistan’da sağlık ve eğitim alanında faaliyetlerine devam ediyor. Tacikistan’da Huşyori Romatizmalı Çocuklar Sanatoryumunun Duşanbe şehri dışında olmasından dolayı fakir ailelerin hasta çocuklarının taşınması çok büyük sıkıntı oluşturuyor. Bu kapsamda TİKA tarafından gerçekleştirilen proje kapsamında verilen otobüs desteği çerçevesinde Duşanbe ve diğer illerdeki fakir aileler ve yatılı okullardaki hasta çocuklara ulaşım hizmeti verilebilecek. TİKA tarafından temin edilen yarım otobüs düzenlenen törenle yetkililere teslim edildi. Törene, Huşyeri Sanatoryumu Baş Hekimi Fayzulloyev Abdullo, TİKA Duşanbe Program Koordinatörü Abdullah Sarı, Tacikistan’da yerel makam yetkilileri, Türk işadamları ve TİKA yetkilileri katıldı.

Huşyeri Sanatoryumu Baş Hekimi Abdullo törende yaptığı konuşmada, Türk halkına ve TİKA’ya desteklerinde dolayı teşekkürlerini iletti. TİKA Duşanbe Program Koordinatörü Sarı ise, Türk halkı ve Tacik halkının kültürel ilişkilerinin tarihte çok eskiye dayandığı Mevlana Celalettin Rumi ve İbni Sina gibi büyük âlimlerin iki halkın gönlünde bir köprü oluşturduğunu ifade etti. TİKA Duşanbe Program Koordinatörü Sarı, TİKA olarak Tacikistan’da çalışmalara tüm hızıyla devam edeceklerini kaydetti.

Tacikistan Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Huşyori Kalp Hastalıklı Çocuklar Sanatoryumu, Duşanbe-Varzob karayolu üzerinde 42. kilometrede yer alıyor. Sanatoryum 1956 kurulmuş olup, bügüne kadar faaliyetlerini aralıksız sürdürüyor. Her yıl Sanatoryum’da 750 civarı kalp hastalıklı çocuk tedavi görüyor. Sanatoryum’da 4 doktor ve 8 hemşire çalışmakta olup her bir dönemde 7-14 yaş arası 150 çocuğu kabul ediyor. Sanatoryum da kalp hastalıklı çocukların yanı sıra, kalp ameliyatı öncesi ve sonrasındaki çocuklar, kulak, burun, boğaz hastalıklı çocuklar da tedavi ediliyor. Sanatoryum’da sağlık birimlerinin yanı sıra, çocuklara; spor alanı, futbol, voleybol, 2 yüzme havuzu, kulüp, kütüphane, hamam gibi sosyal imkânlar da sağlanıyor.

Sonraki Haber

Kazakistan'da Çimkent İlahiyat Yüksekokulu'nda Mesleki Eğitim Kursları Başladı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın desteğiyle Kazakistan’da Çimkent İlahiyat Meslek Yüksekokulu’nun kızlar bölümünde dikiş-nakış ve aşçılık üzerine mesleki eğitim kursları başladı. Kazakistan’ın Güney Kazakistan vilayetinin merkezi olan Çimkent şehrinde Çimkent İlahiyat Yüksekokulu 2008 yılından...