Haberler

05 Ağustos 2013

Tacikistan'da Engelliler Meslek Lisesine Tekerlekli Sandalye Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’de bulunan Tacikistan Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Engelliler Meslek Lisesine 60 adet engelli tekerlekli sandalyesi temini geçekleştirildi.

TİKA gerçekleştirdiği projelerle Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’de bulunan Tacikistan Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Engelliler Meslek Lisesi’nin ihtiyaçlarını karşılamaya devam ediyor. Bu kapsamda TİKA tarafından söz konusu liseye 60 adet engelli tekerlekli sandalyesi temin edilerek yetkililere teslim edildi. 1948 yılında İkinci Dünya Savaşı’ndan kurtulan Sovyet dönemi yaralı askerlerin tedavileri için kurulmuş olan söz konusu lise, günümüzde Engelliler Meslek Lisesi olarak 244 öğrenciye eğitim veriyor. Öğrencilerden 189’u engelli, 23’ü kimsesiz ve 32’si engelli çocuklardan oluşuyor. Bu öğrencilerden 55’i kız ve 189’u erkek olmak üzere toplam 205 öğrencinin masrafları devlet tarafından karşılanıyor.

Öğrencilerin normal yaşam standartlarından ayrı kalmamaları amacıyla ve halka daha hızlı kaynaşabilmeleri bakımından Engelliler Meslek Lisesi’nde 6 branşta eğitim veriliyor. Bu branşlar, Radyo ve televizyon tamirciliği, radyo mekanik uzmanlığı, terzicilik, ayakkabıcılık ve buzdolabı ve diğer beyaz eşya tamirciliğinden oluşuyor. Her yıl yeni eğitim dönemi için 20 Haziran – 20 Ağustos tarihleri arasında Engelliler Meslek Lisesi’nde kabul komisyonu düzenleniyor. Değerlendirmeler sonucunda öğrenci kayıtları yenilenmekle birlikte, faaliyetler yelpazesi çeşitlendirilen Engelli Meslek Lisesi öğrencileri mezun olduklarında meslek sahibi oluyorlar.

Engelli Meslek Lisesi’nde 1948 yılında muhasebecilik kursu verilmesi ile başlatılan eğitim faaliyetlerinin yanı sıra, 1962 yılından ayakkabıcılık kursu, 1972 yılında erkek, kadın ve bebek elbiselerinin dikişi ağırlıklı olmak üzere terzicilik kursu, 2002 yılında bilgisayar sistemi ve internet teknolojisi kursu verilmeye başlandı. Son olarak Tacikistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İmomali Rahmonov 2012 yılındaki isteği üzerine buzdolabı ve beyaz eşya tamiri kursu da engelli öğrencilere sunulmaya başlandı. Ayrıca TİKA tarafından, yakın zamanda söz konusu Engelliler Meslek Lisesinin yurt binası ve yemekhanesinin tadilatı ile diğer inşaat işleri konusunda destekte bulunulması planlanıyor.

Sonraki Haber

Ramazanda Afrika'ya Acil Gıda Desteği Sağlandı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, kuraklık ve gıda yetersizliği sıkıntısı çeken Ruanda, Çad ve Birundi’nin de aralarında bulunduğu 9 Afrika ülkesine Ramazan ayında da acil gıda yardımı gönderdi. Afrika’daki farklı ülkelerde yaşanan iç savaş,...