Haberler

18 Eylül 2012

Tacikistan Eğitimine Büyük Yatırım

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Orta Asya ülkeleri arasında kişi başına düşen milli gelirin en düşük olduğu ülke olan Tacikistan’ın 2015 yılına kadar ‘BM Binyıl Kalkınma Hedeflerine’ ulaşmasına katkı sağlamak ve ülkenin sosyo-ekonomik kalkınma programlarında belirtilen ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik kalıcı ve uzun vadeli çözümler üretmek üzere projeler üretmeye devam ediyor.

1992 -1997 yıllarında yaşanan iç savaşın oluşturduğu ekonomik durgunluk Tacikistan’ın hala mücadele ettiği sorunlardan bir tanesi. Ayrıca iç savaşın izleri okul binalarında halen görünür halde. Başkanlığımız Tacikistan’da yeni nesillerin geleceklerine hazırlanırken geçmişin kötü izlerinden arınmış modern binalarda eğitim görebilmelerine katkı sayacak projelere katkı sağlamayı sürdürüyor.

Bu bağlamda Başkanlığımız tarafından sosyal altyapıların geliştirilmesi amacıyla yoğun çalışmalar sürdürülmektedir. Bu kapsamda ‘Dangara Şehri 4 No.lu Okul Projesi’ ile Tacikistan’ın eğitim altyapısına önemli bir katkı sağlanmış oldu.

Başkent Duşanbe’nin 120 km güneydoğusunda yer alan Dangara, eğitim altyapısı noktasında eksikliklerin olduğu, 125 bin nüfuslu bir şehir. Aynı zamanda Tacikistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın İmamali RAHMON’un memleketi olan Dangara, nüfus artış hızı, mevcut eğitim alt yapısının yetersizliği, genç nüfusun ihtiyaçları ve şehrin yeniden imarı doğrultusunda Tacikistan hükümeti tarafından gerek alt yapı gerek üst yapı yatırımlarında ağırlık verilen bir şehir. Şehirde 35.000 ilk ve orta öğretim öğrencisi bulunuyor. Öğrenci sayının her geçen gün artması, şehirdeki mevcut okulların modernizasyonu ve yeni okulların inşası noktasında hissedilen ihtiyacı daha da önemli hale getiriyor.

1972 yılında inşa edildikten sonra herhangi bir tadilat ve tamirat geçirmeyen, fiziki ve teknik altyapısıyla ihtiyacı karşılamaktan uzak olan Dangara 4 No.lu Okul kompleksi içinde yer alan
eski binaların (2 eğitim binası, 1 spor salonu, 1 toplantı ve gösteri salonu, mutfak ve yemekhane) ve müştemilatının (su deposu, kazan odası, ambar, rezervuar, bahçe duvarları) esaslı tadilatı ve çevre düzenlemesi Başkanlığımız ile Tacikistan Cumhuriyeti Dangara Şehir İdaresi arasında imzalanan İşbirliği Protokolüne istinaden gerçekleştirildi.

40 öğretmenin görev yaptığı ve 1.000 öğrencinin aynı anda eğitim alabileceği Danga 4 No.lu Okul kompleksinde; toplam 33 Derslik, 2 Bilgisayar Sınıfı (toplam 20 bilgisayar), Fizik, Kimya, Biyoloji ve Matematik Laboratuvarları, İş Teknik Sınıfı, Kütüphane, 2 Öğretmen Odası, Sekretarya, Müdür Odası, 2 Müdür Yardımcısı Odası, Muhasebeci Odası, İdari İşler Sorumlusu Odası, Elektrikçi Odası, Beden Eğitimi Öğretmeni Odası, Revir, Arşiv, 132 kişi kapasiteli bir Toplantı ve Gösteri Salonu, Yemekhane, Mutfak, Spor Salonu ve Soyunma Odaları bulunuyor. 18 bin metrekare açık alan üzerine kurulu Okul kompleksi içerisindeki kapalı alanların toplam genişliği ise yaklaşık 3.500 metrekare.

Sonraki Haber

Orta Asya ve Balkanlar'da Okullar TİKA'yla Açıldı

TİKA, ülkemizde yeni eğitim öğretim yılının başladığı bu günlerde dünyanın birçok ülkesinde yıkık, bakımsız ve sağlıksız koşullarda eğitim almak zorunda olan öğrencilere umut olacak projelere imza atıyor. Ülkemizde okulların açılmasına paralel olarak dünyanın birçok ülkesinde...