Haberler

23 Ocak 2012

Sultan Murat Türbesi Kompleksinde Çalışmalar Tamamladı

1389 yılında I. Kosova Savaşında şehit düşen I. Murat Hüdavendigar’ın ahşasının defnedildiği Türbe, Priştine-Vıçıtırn yolunun sağ tarafında, Priştine’den 6km. uzaklıkta Sultan Murat Hüdâvendigâr’ın Kosova Ovasında şehit olduğu yerde inşa edilmiştir. Türbenin ilk olarak Yıldırım Beyazıt döneminde yaptırıldığı tahmin edilmektedir. Bugüne kadar Kosova dışında yaşayan Türklerin ve Müslümanların ziyaretgâhı haline gelen türbe, Balkanlarda bulunan Osmanlı eserleri arasında büyük öneme sahiptir. 

Yapısal bozulmalar ve deformasyonlar nedeniyle yıpranan Sultan Murat Türbesi 2005 yılında Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA)’nın katkısı ile Türkiye Diyanet Vakfı tarafından restore edildi. II. Abdülhamit döneminde ziyaretçilerin konaklaması amacıyla yaptırılan Türbe kompleksi içerisinde yer alan Selamlık Binası ise 2009 yılında TİKA tarafından Sultan Murat Hüdavendigar ve Balkanlarda Osmanlı Mirası konulu Tanıtım ve Kültür Evi’ne dönüştürülerek hizmete açıldı.

Kosova’daki ortak tarihi kültürel mirasımızın en önemli eseri olan Sultan I. Murat Hüdavendigar Türbesi Kompleksi’nin işletmesi Kosova Cumhuriyeti Kültür, Gençlik ve Spor Bakanlığı imzalanan protokol ile 2010 yılında TİKA tarafından devralındı. Kosova’nın en çok ziyaret edilen mekanı haline gelen Türbe, 2011 yılında 8000 ziyaretçiyi ağırladı. TİKA’nın 2010 yılının sonunda işletmesini devralmasıyla birlikte türbe kompleksi hakettiği görünüme kavuştu.

Bu süreçte Başkanlığımız tarafından tespit edilen eksiklikler 2011 yılı içerisinde hızla tamamlandı. 2011 yılı Aralık ayında tamamlanan tadilat çalışması ile Türbe kompleksinde karşılaşılan altyapı sorunları giderildi. TİKA tarafından yapılan tadilat çalışması kapsamında Türbe kompleksinin elektrik, ısıtma, su tesisatındaki sorunlar giderildi ve döşeme, drenaj sistemi, Tanıtım ve Kültür Evi’nin sıvası ve tüm ahşap doğrama işleri (pencere ve kapılar) tamamen yenilendi. Ayrıca, 120 metre derinlikte kuyu açılarak yeni bir su kaynağı sağlanmış oldu.

TİKA tarafından gerçekleştirilen çalışmayla Sultan I. Murat Hüdavendigar Türbesi Kompleksi’nde dünyanın çeşitli yerlerinden gelen ziyaretçilere nezih bir ortamda hizmet verilmesi sağlandı. Tarihe imza atan restorasyon çalışmalarından birisi daha tamamlanmış oldu.

Sonraki Haber

Türkiye'den Libya Polis Teşkilatına Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA)’nın koordinasyonunda 6000 adet Polis Üniforması ve teçhizatı ile 30 adet Toyota Land Cruiser araç 24 Ocak 2011 tarihinde Tarblus Rixos Hotel’de düzenlenen  törenle Libya İçişleri Bakanlığı’na teslim edildi. "Yaptığımız...