Haberler

21 Aralık 2012

Sultan 2.abdulhamid Saat Kulesi TİKA Tarafından Restore Edildi

Sultan 2. Abdülhamid’in 33 yıllık iktidarı döneminde imparatorluğun onlarca şehrine saat kuleleri yapıldı. Tarihi Filistin topraklarına da Kudüs, Safed, Akka, Hayfa, Yafa, Nazare ve Nablus olmak üzere toplam 7 saat kulesi bulunuyor. Kudüs’teki 1922 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nun ardından manda yönetimine geçen İngilizler tarafından yıkıldı.

Sultan 2. Abdulhamid’in tahta çıkışının 25. yıldönümü anısına Nablus’a 1901 yılında hediye edilen saat kulesi Nablus Belediyesi’nin sembolü olup eski şehir merkezinde bulunuyor.

Nablus saat kulesi merkezdeki Nasr Camisi yanında olup 5 kattan oluşan bir yapıya sahip. 3. katında balkonları bulunan kulenin 4. katının tüm cephelerinde saatler bulunuyor. Kule içerisinde bulunan merdivenlerle üst katlara çıkılabiliyor. Saat ilk günkü haliyle korunuyor, periyodik olarak bakım ve ayarları yapılıyor.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Filistin’in Nablus şehrinde bulunan ecdad yadigarı kulenin restorasyonu için çalışma başlattı. Restorasyonu tamamlanan tarihi saat kulesi yapılan törenle Filistinli yetkililere teslim edildi. Törene T.C. Kudüs Başkonsolosu Büyükelçi Şakir Özkan Torunlar, Nablus Belediye Başkanı Ghassan Al Shaka, Nablus Valisi Jıbren AL Bakry ve TİKA Koordinatörü Kürşad Mahmat ve çok sayıda yetkili katıldı.

İleri restorasyon ilkeleri ve teknikleri kullanılarak yapılan çalışmalar 3 ay içerisinde tamamlandı. Açılış konuşmasında Büyükelçi Torunlar gerçekleştirilen bu projenin kardeş iki halkın ortak kültürel ve tarihi mirasına sahip çıkmanın güzel bir örneği olduğunu ifade etti. Türkiye’nin her konuda elinden gelen tüm desteği dost Filistin devletine sunmaya devam edeceğini belirtti. Belediye Başkanı AL Shaka konuşmasında Türkiye’nin yaptığı katkıların kendileri için son derece değerli olduğunu, yapılan çalışmaları ve işbirliğini takdirle karşıladıklarını ifade etti. Açılış sonrasında saat kulesinin bir maketi AL Shaka tarafından büyükelçiye hediye edildi.

Sonraki Haber

Pakistanlı Mühendislerden Türkiye'ye Çalışma Ziyareti

Pakistan İslam Cumhuriyeti’nin kuzeyinde yer alan Azad Jammu ve Kaşmir eyaletine bağlı bulunan Muzaffarabad bölgesi ve çevresi bölgeyi Pakistan’ın diğer eyaletlerine bağlayan yolları kapsıyor. Eyaletin başkenti olan Muzaffarabad aynı zamanda bölgenin önemli turizm merkezlerinden biri....