Haberler

08 Kasım 2017

Sudan'da Tohum Projesi Tamamlandı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Sudan’ın Darfur Eyaletlerinde eyalet valilikleri ve Afrika Teknoloji Kenti ile işbirliği ile bölgede yaşayan yoksul çiftçilere çeşitli kalemlerden oluşan geliştirilmiş tohum-fidan ile zirai aletlerin dağıtımı tamamlandı.   

TİKA tarafından 2010 yılından bu yana gerçekleştirilmekte olan proje ile ilgili olarak Sudan resmi makamlarının raporlarına göre;  TİKA tarafından Darfur da gerçekleştirilen projelerin ve özellikle tohum projesinin bölgede istikrarın sağlanmasında, istihdamın artırılmasında, özellikle açlık ve kıtlıkla mücadelede hayati rol oynadığı belirtiliyor. Raporda söz konusu projenin bölgede gerek kamplarda ve gerekse köylerde yaşayan dar gelirlileri göç etmekten vazgeçirip topraklarına bağlayarak geçimlerinin sağlamasına katkıda bulunduğu, yine TİKA’nın Nyala’daki hastanesi, su projeleri, mesleki eğitim projelerinin Darfur’un istikrarında önemli rol oynadığı ifade ediliyor.   

Bunun yanı sıra Sudan’ın arıcılık potansiyelinin tespitine yönelik olarak T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan Tohum projeleri ile Arıcılık ve Bal Üretimi Projeleri uzmanlarından oluşan 2 ziraat mühendisi Sudan’da Darfur Eyaletleri ile Sinnar ve Cezire Eyaletlerinde saha tetkikleri ve incelemeler gerçekleştirdi. Uzmanlar, Arıcılık ile ilgili olarak da önümüzdeki dönemde Sudan’daki potansiyelin hayata geçirilmesine yönelik olarak eğitim projelerine başlamasını öngörüyor.

TİKA tarafından bugüne kadar Orta, Doğu, Kuzey ve Batı Darfur Eyaletleri eyaletlerinde gerçekleştirilen tohum projesinden yaklaşık 500.000 dar gelirli çiftçi faydalandı. 2017 tohum projesi kapsamında Darfur eyaletine El Cezire ve Sinnar Eyaletleri de ilave edilelerek toplam 51 ton sarı ve beyaz darı, yer fıstığı, süper bakla, bamya, domates, soğan, kavun, havuç, karpuz,  ve susam tohumları ile 1500 adet Meyve Fidanı, saban, sulama pompası teslim edildi. Eyaletlerde bu kapsamda gerçekleştirilen törenlere iştirak eden Sudanlı yetkililer desteklerinden dolayı TİKA’ya teşekkürlerini ilettiler. 

Sonraki Haber

TİKA’dan Uganda’da Sağlık Hizmetlerinin Geliştirilmesine Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Sağlık Bakanlığı işbirliğinde Uganda Sağlık Bakanlığı görevlileri ve çeşitli hastanelerde görev yapan sağlık çalışanlarından oluşan 8 kişilik heyete yönelik iki hafta süren eğitim programı düzenlendi. Cumhurbaşkanı Recep...